Opinió

LA GALERIA

Filosofia ‘Gavarres', criteris d'Esade

Per trobar una sortida laboral, des de la cooperativa Idària de Llagostera es promou la marca Carbó de l'Ardenya i les Gavarres

Llagostera és un poble de gran vitalitat, i supera la crisi, que hi ha colpejat amb gran inclemència, promovent concorregudes fires com la del Bolet o la Fira del Batre, o presentant propostes imaginatives per crear llocs de treball com és el cas del projecte Carbó de l'Ardenya i les Gavarres, que es va donar a conèixer en el marc de la fira celebrada diumenge passat. Durant moltes dècades del segle XX als boscos del terme hi treballaven molts homes fent carboneig. Era una forma de vida molt dura que permetia a les famílies anar fent la viu-viu. Als boscos sempre s'hi havien fet activitats que anaven lligades al manteniment del sotabosc, com era abastar les pinyes per vendre'n els pinyons, fer bruc i arrancar les rabasses, i elaborar carbó. D'aquestes tres feines, les dues primeres encara formen part de l'economia de subsistència d'un bon grapat de gent que no troba altra ocupació, però no així el carbó, que requereix llenya bona, foc i una xarxa de comercialització. Per mirar de trobar sortides laborals, des de la cooperativa Idària de Llagostera s'està promovent la marca Carbó de l'Ardenya i les Gavarres a partir del micromecenatge, de manera que posant-hi 10 euros, es serviran tres quilos de carbó de les primeres cuites. L'enginyer forestal Ricard Grabulosa, un dels entusiastes impulsors de la idea, va estudiar de quina manera es podia arribar més fàcilment a un acord amb els propietaris forestals, i va descartar pinyes i bruc, massa explotats, i es va decantar pel carbó que es pot fer amb llenya de sotabosc, com l'arboç i el bruc, de gran qualitat al nostre entorn, que fan un carbó bo i lleuger que aguanta la brasa molt bé. A més de donar feina, és una bona política de prevenció d'incendis i de donar rendiment a un patrimoni natural que fa anys que no pot ésser explotat. Per fer el carbó d'una manera ràpida, pràctica i evitar els perills d'incendi, s'ha ideat un bidó, tapat, que permet fer el carbó al mateix bosc, així la llenya no s'ha de traslladar, i en set hores pot estar cuit. Mentre el carbó es va fent es pot anar tallant llenya per a les futures cuites. Com va dir un altre dels inspiradors del projecte, estem parlant d'una empresa amb la filosofia de la revista Gavarres, duta a terme amb criteris d'Esade. No pot fallar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.