Opinió

Ca montes

JFK

Sempre m'ha semblat que JFK va inaugurar un model de fer política que no ha estat, en general, positiu

Demà farà 50 anys de la mort de John F. Ken­nedy. Jo no la recorde, per­so­nal­ment, però conec molta gent que va expe­ri­men­tar per pri­mera vegada la glo­ba­li­tat aquell dia i que la recorda gai­rebé com una qüestió íntima. Gent que sap per­fec­ta­ment on era, què feia i com va rebre l'impacte d'una notícia sor­pre­nent, ines­pe­rada, dramàtica.  Pot­ser recor­dem tot això perquè l'assas­si­nat de Dallas va ser la con­sa­gració de la tele­visió com a mitjà, com a referència de la infor­mació en directe. I també la cons­ta­tació que el món s'havia fet xico­tet i curt d'una manera ines­pe­rada.

Hi ha una expo­sició a Was­hing­ton aquests dies que ense­nya  por­ta­des de dia­ris de tot el món que coin­ci­dien, en les fotos i els titu­lars, en el per­so­natge. Mai abans s'havia vist una una­ni­mi­tat infor­ma­tiva com­pa­ra­ble tan extensa arreu del pla­neta, tan com­pacta. Pot­ser per això Ken­nedy ha que­dat com una icona glo­bal. La mort el va fer una icona. La seua con­tra­dictòria figura política gai­rebé no pot gai­rebé ni ser qüesti­o­nada. La seua mort i la del seu germà, assas­si­nats en tots dos casos, va esten­dre sobre Amèrica una sen­sació estra­nya de cul­pa­bi­li­tat col·lec­tiva que ha man­tin­gut la gran saga de polítics de Bos­ton com la cosa més apro­xi­mada a una família reial. Ningú no dis­cu­teix ni dis­cu­tirà mai quina era la política del jove pre­si­dent pel que fa al Viet­nam, què va pas­sar real­ment amb la invasió de Cuba o quin hau­ria estat el seu paper en la lluita pels drets civils. Les ico­nes no són qüesti­o­na­bles.

De fet no estic qüesti­o­nant-lo jo tam­poc. Tot i  que sem­pre m'ha sem­blat que JFK va inau­gu­rar un model de fer política que no ha estat, en gene­ral, posi­tiu: l'ús de la vida pri­vada com a ele­ment de seducció ideològica, la importància del màrque­ting, l'apro­pi­ació dels mit­jans de mas­ses. Tot això no ho va inven­tar Ken­nedy, però Ken­nedy va ser el pri­mer a usar-ho. Ell va ser el pri­mer a enten­dre que el món havia can­viat i que les for­mes de la política segu­ra­ment esta­ven obli­ga­des a can­viar. I aquesta va ser una mos­tra d'intel·ligència enorme que, en aquest cas sí, ningú no pot qüesti­o­nar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.