Opinió

Homo Sapiens

Pèrdua de confiança

Miquel Riera / [email protected] - @mrierapla

El temps dels afalacs i de les promeses ben intencionades ja fa dies que s'ha acabat

ertament, està molt bé que bona gent com el director de cinema David Trueba demanin als seus conciutadans espanyols que viatgin més a Catalunya i que estimin més els catalans. El problema és que el temps dels afalacs i de les promeses ben intencionades ja fa dies que s'ha acabat i el que vol ara una majoria de catalans és una altra cosa, un país independent per tractar-nos de tu a tu amb uns veïns espanyols que no cal que pateixin, ens podran estimar igual o més que fins ara.

Ho deixa ben clar l'enquesta experimental feta pública aquesta setmana pel Centre d'Estudis d'Opinió, que ha estudiat el comportament dels entrevistats amb diferents enunciats sobre la independència, una opció que, en tots els casos, té un suport majoritari per damunt del 45 per cent dels enquestats. Un sí a la independència que puja fins al 55,6 per cent en l'hipotètic cas que l'Estat espanyol es decidís a estimar-nos amb l'atorgament d'un nou estatus per a Catalunya, noves competències exclusives per a la Generalitat i la capacitat de recaptar els propis impostos. Un cas, aquest, que ja es veu ben clar des de fa temps que ni amb el PSOE amb el poder i amb cervell regirat pels socialistes catalans podria tirar endavant. I no pas perquè no fossin capaços de contenir les demandes que vindrien d'altres comunitats autònomes, sinó perquè l'immobilisme jacobí que el PSOE té arrelat –malgrat la seva aparença federal– no li ho permetria.

Som, doncs, clarament, davant un carreró sense sortida. Una majoria de catalans ha perdut la confiança en Espanya i no creu que aquesta pugui millorar i fer el que no ha fet durant anys. I menys en camps com el de la llengua, l'esport o la inversió en infraestructures, on arrosseguem anys de menyspreu i de dèficit. La solució, doncs, no passa per estimar-nos més, ni per fer-nos promeses que no podran complir, ni per fer-nos creure que, a partir d'ara, seran bon nens, sinó per deixar que els catalans s'expressin de manera democràtica. El problema és que, malgrat tot, les enquestes no enganyen tant com sembla, i el suport a la independència és majoritari. I això a Espanya ho saben.


C



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.