Opinió

La columna

Creativitat

La creativitat també és una decisió, la d'arriscar-se, la de comprometre's, la de queixar-se i la de sorprendre, si cal, amb un estirabot improvís

Deia Ein­stein que la cre­a­ti­vi­tat és la intel·ligència diver­tint-se. En aquesta magnífica defi­nició de la capa­ci­tat men­tal de crear, el físic hi afe­gia una idea clau: la diversió. L'estímul de l'esbar­gi­ment per­met asso­ciar idees, gene­rar nove­tats, dub­tar fins a l'infi­nit i intuir com deu ser el que es desitja. La cre­a­ti­vi­tat també és una decisió, la d'arris­car-se, la de com­pro­me­tre's, la de quei­xar-se i la de sor­pren­dre, si cal, amb un esti­ra­bot improvís. Repre­senta la lli­ber­tat per tren­car nor­mes cadu­ques, gene­rant solu­ci­ons noves, obrint el punt de vista, amb gene­ro­si­tat. Corre per les xar­xes soci­als un arti­cle titu­lat Els intel·ligents tri­guen més a ador­mir-se, un estudi de la Uni­ver­si­tat de Sem­melweist que addu­eix com a argu­ment pri­mer que les per­so­nes més intel·ligents se sen­ten atre­tes pel llen­guatge de la nit, recinte que afa­vo­reix la seva cre­a­ti­vi­tat i desen­vo­lu­pa­ment, i que per això opten per ador­mir-se més tard. A casa devem ser molt tano­ques, doncs, perquè ens ador­mim quasi abans d'esti­rar-nos al llit. El cas és que l'arti­cle con­fon “anar a dor­mir tard per apro­fi­tar la nit” amb “ador­mir-se de pressa un cop ets a dins del llit”. El que sí que és cert –més enllà de capa­ci­tats mesu­ra­des amb afo­ris­mes sense peu– és que la tra­dició ha afa­vo­rit la unió entre cre­a­ti­vi­tat i noc­tur­ni­tat. Deien els romàntics que la nit era l'espai pro­pici per a l'art, en la mesura que acti­vava les lògiques retros­pec­tiva (record) i pros­pec­tiva (somni) i el temps se sus­pe­nia per avi­var la ima­gi­nació. Ara està de moda dir que l'escola mata la cre­a­ti­vi­tat: com totes les modes, aquesta afir­mació és gro­tesca. El geni i el talent es revela, jus­ta­ment, dins les aules: si bé hi ha uns patrons de com­por­ta­ment –és bo que hi siguin– els mes­tres afa­vo­rei­xen la curi­o­si­tat, la fle­xi­bi­li­tat, l'ori­gi­na­li­tat i la divergència dels nens, i no els pena­lit­zen si en dema­nar que dibui­xin la flor més bonica del seu jardí, un nen per­fila la seva mare. Si no, que li pre­gun­tin al petit príncep.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.