Opinió

Determinació i fermesa cap al 9 de novembre

La presència de Catalunya a la premsa internacional supera en els darrers mesos qualsevol etapa històrica anterior. Ni tan sols la cobertura periodística dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 es pot comparar, perquè aleshores Catalunya era una entitat gairebé invisible a ulls internacionals, i els mots omnipresents aleshores eren “Barcelona” i “Espanya”.

Avui, en canvi, és Catalunya el centre de les informacions que expliquen què succeeix en aquest racó d'Europa, i les comparacions amb altres processos d'independència no fan més que consolidar l'estatus del país com a subjecte polític internacional.

La trobada entre Mas i Rajoy de la setmana proppassada va ser àmpliament anunciada per la premsa internacional, i en gairebé tots els casos es posava de manifest la posició immobilista de Madrid i la disposició a negociar de Catalunya. Després de la infructuosa reunió, mitjans d'arreu del món van explicar sobretot el contingut de la roda de premsa posterior d'Artur Mas a la seu de la Generalitat, a Madrid.

El Wall Street Journal deixava clar que el full de ruta es manté inalterable: “El president català es compromet a tirar endavant amb el referèndum”, i explicava que “tot i l'oposició de Madrid”, el govern català convocaria la consulta. Un cop més, es posava de manifest la flexibilitat catalana, tot citant les declaracions del president Mas: “L'important és que hi ha el clima de diàleg necessari. Però el poble català ha de ser consultat, no hi ha cap altra manera de sortir d'aquesta situació.”

També el títol de la notícia publicada pel diari The New York Times destacava que el 9-N continua ben vigent: “La reunió fracassa en evitar la votació secessionista a Catalunya”, esmentava l'oposició frontal de Rajoy i la coincidència en aquest aspecte amb el nou líder del PSOE, però reproduïa les paraules d'Artur Mas en el sentit que “no hi ha cap proposta de l'Estat per resoldre el conflicte polític”.

El francès Le Monde deia que resultava “difícil imaginar una solució ràpida i clara” per al conflicte. El britànic The Independent carregava les culpes de l'atzucac a Madrid: “Espanya fracassa en no aconseguir cap acord sobre la votació independentista”, i esmentava que el president Mas sospirava per una “solució britànica” al conflicte, en referència a l'acord entre Londres i Edimburg per celebrar el referèndum del 18 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia