Opinió

Llet sense lactosa

L'alimentació ha de ser un acte lliure, però evitar la llet “normal” quan no cal no millora la nostra alimentació

Des de fa un temps als mit­jans de comu­ni­cació hi ha una cam­pa­nya de pro­moció de llet i deri­vats sense lac­tosa d'una sol­vent marca, que ela­bora, entre d'altres, ali­ments fun­ci­o­nals, és a dir, pro­duc­tes que a més d'apor­tar els nutri­ents que els són pro­pis, con­te­nen algun ingre­di­ent que con­tri­bu­eix a pre­ve­nir o trac­tar alguna pato­lo­gia –això inclou iogurts, no només d'aquesta marca, que de manera mode­rada, però ben demos­trada, aju­den a con­tro­lar el coles­te­rol–. L'empresa que fa l'esmen­tada pro­moció ha man­tin­gut al mer­cat uns iogurts que aju­den a con­tro­lar la pressió arte­rial, d'eficàcia també suau però evi­dent, que malau­ra­da­ment no han tin­gut la difusió dels del coles­te­rol, mal­grat que per­me­ten aju­dar a con­tro­lar la hiper­tensió i a reduir o ajor­nar el trac­ta­ment amb fàrmacs.

De pro­duc­tes lac­tis sense lac­tosa fa temps que n'hi ha al mer­cat, i el seus con­su­mi­dors obvis són les per­so­nes real­ment into­le­rants a aquest sucre propi de la llet. La lac­tosa ajuda a absor­bir el calci, és menys dolça que la saca­rosa o sucre cor­rent, i la seva capa­ci­tat d'afa­vo­rir la càries és menor que la de la saca­rosa. La natu­ra­lesa ha estat sàvia en incloure en la llet un sucre ben adi­ent. La incidència d'aquesta into­lerància és diversa segons les carac­terísti­ques genètiques de les pobla­ci­ons. És menys freqüent en els nòrdics, habi­tu­ats ances­tral­ment al con­sum de llet, i es dóna més en el món medi­ter­rani i altres, on la manera tra­di­ci­o­nal de pren­dre pro­duc­tes lac­tis és, pre­fe­rent­ment, en forma de iogurts o for­mat­ges, que són aptes per als que no tole­ren la llet a causa de la lac­tosa.

Aquesta cam­pa­nya té un matís dife­ren­cial res­pecte al que fins ara es feia amb els pro­duc­tes sense lac­tosa. No sem­bla des­ti­nada només a les per­so­nes que clara­ment no la tole­ren i el con­sum de la qual els causa tras­torns diges­tius, fla­tulència i diar­rea, amb la con­següent mal­nu­trició, sinó que també s'ori­enta a aju­dar a tenir una millor digestió, com si beure llet “nor­mal” no fos bo del tot per a la població en gene­ral. Si és així, aquest matís és, com a mínim, dis­cu­ti­ble, i s'emmar­ca­ria en la idea, sense base científica, però avui molt difosa, que després de la lactància no s'ha de beure llet, entre altres coses perquè els ani­mals no ho fan. Els ani­mals, això i mol­tes altres coses, no ho fan perquè no poden, no perquè siguin més “savis” que nosal­tres. Per als humans incor­po­rar llet a la dieta, com també va pas­sar amb la carn, va ser un progrés biològic que va reper­cu­tir en una millora del desen­vo­lu­pa­ment físic i, fins i tot, men­tal. Cal recor­dar, una vegada més, que la natu­ra­lesa, més que sàvia, és dura, i la civi­lit­zació i el desen­vo­lu­pa­ment humà con­sis­tei­xen a modu­lar i superar aquesta duresa sense mal­trac­tar, això sí, la natu­ra­lesa ni dete­ri­o­rar irre­ver­si­ble­ment el medi ambi­ent, perquè hem de reconèixer que el nos­tre món mol­tes vega­des ha anat massa enllà, no usant sinó abu­sant de l'entorn, la qual cosa té reper­cus­si­ons molt nega­ti­ves per al nos­tre futur.

Els que renun­cien a la llet per por de la lac­tosa, quan no està jus­ti­fi­cat, fan el mateix que els que evi­ten inge­rir deri­vats de blat i altres cere­als que con­te­nen glu­ten sense ser celíacs, és a dir, s'ali­men­ten d'una manera que perd vari­e­tat (una de les claus d'una bona ali­men­tació) i que pot ser dese­qui­li­brada sense motiu. Obli­den també que la into­lerància a la lac­tosa no sol ser total, i que si en pres­cin­dei­xen radi­cal­ment aca­ba­ran pro­vo­cant que es perdi la tolerància que els queda. Cap ali­ment és abso­lu­ta­ment neces­sari per a una bona dieta i l'ali­men­tació ha de ser un acte lliure, però evi­tar la llet “nor­mal” quan no cal no millora la nos­tra ali­men­tació. No em pre­o­cupa tant la cam­pa­nya que he esmen­tat com la lec­tura que en pugui fer una soci­e­tat massa hipo­condríaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.