Opinió

Ull de peix

Pedrolo

La seva obra ha rebut el menyspreu dels ‘soi-disant' directors espirituals de Catalunya

He tin­gut l'opor­tu­ni­tat de lle­gir l'ori­gi­nal del lli­bre Manuel de Pedrolo i la nació (1957-1982), de Xavier Ferré i Trill, gràcies a la meva minsa col·labo­ració. És un lli­bre eru­dit i alhora emo­ci­o­nant. La rei­vin­di­cació del poeta escrip­tor i del Pedrolo polític és impres­si­o­nant.

La lite­ra­tura cata­lana i, per extensió, la cul­tura cata­lana, com a resul­tat de pres­si­ons secu­lars, és a l'incons­ci­ent del poder cul­tu­ral com una lite­ra­tura de segona, infe­rior a la gran lite­ra­tura espa­nyola. Quan algú és tan bo que és impos­si­ble menys­prear-lo, per exem­ple el cas d'Espriu, el man­da­ri­nat cul­tu­ral decreta que és millor el silenci. Ara bé: si alguna obra esdevé un èxit popu­lar, ales­ho­res aquest man­da­ri­nat s'hi llança a deni­grar tot­hora aquell ago­sa­rat autor. Pedrolo és el cas més típic d'aquesta ràbia: no sols té una obra d'una soli­desa, una vari­e­tat i una bellesa indis­cu­ti­bles, sinó que, ai hor­ror, va ven­dre més exem­plars del Manus­crit del segon ori­gen que cap altre autor cas­te­lla­no­es­cri­vent. Les bado­mies han estat con­ti­nu­a­des, perquè, de retruc, tota l'obra de Pedrolo –sovint tan avançada i tren­ca­dora– ha rebut el menys­preu sos­tin­gut dels soi-disant direc­tors espi­ri­tu­als de Cata­lu­nya. També és el cas de Martí i Pol, que, ai, hor­ror, lle­gei­xen de gust fins i tot els infants.

Vol­dria citar que, en la Pre­sen­tació de Fermí Rubi­ralta, es diu: “Pedrolo farà crítica aguda d'un auto­no­misme poruc, des d'una posició no inco­he­rent de la rei­vin­di­cació esta­tutària defen­sada fins ales­ho­res, pri­mer esglaó de la cons­ta­tació, avui sor­to­sa­ment gene­ra­lit­zada, de la inca­pa­ci­tat de la via auto­no­mista per a resol­dre els pro­ble­mes històrics de con­vivència del nos­tre país i l'Estat espa­nyol.” Dei­xeu-me que ho remar­qui: la inca­pa­ci­tat de la via auto­no­mista per a resol­dre els pro­ble­mes històrics de con­vivència. Vet aquí la clau: és l'Estat qui va tren­car les pos­si­bi­li­tats de con­vivència, en esmi­co­lar un Esta­tut legal i legítim. I encara aixe­quen el gall!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.