Opinió

la crònica

Altes capacitats

Escriure sobre les altes capa­ci­tats intel·lec­tu­als, així com fer-ho sobre la intel·ligència en gene­ral, és una feina molt com­plexa o impos­si­ble si no es vol aca­bar amb la sim­pli­fi­cació. Que el tema mereix una reflexió a fons és perquè tro­bem diferències sig­ni­fi­ca­ti­ves entre el 0,1% detec­tat enfront del 7%, o més, exis­tent. El debat és avui molt viu i interes­sant. Ho hem seguit en la premsa local. Exis­tei­xen o no les altes capa­ci­tats? Gene­ren un con­flicte emo­ci­o­nal en aque­lles per­so­nes que les tenen? Mol­tes de les opi­ni­ons que hem sen­tit estan basa­des en anècdo­tes, casos con­crets i experiències per­so­nals que les ele­ven a cate­go­ria fins a con­ver­tir-les en este­re­o­tips i pre­ju­di­cis. La diver­si­tat és una rea­li­tat com­plexa que no admet posi­ci­ons radi­cals.

La nos­tra soci­e­tat en gene­ral i el sis­tema edu­ca­tiu en par­ti­cu­lar s'ha dotat d'ins­tru­ments per res­pon­dre-hi de la manera més cohe­rent i justa d'acord amb les pau­tes cul­tu­rals i els prin­ci­pis més ele­men­tals de la peda­go­gia. I les altes capa­ci­tats es tro­ben en aquest ampli ven­tall que repre­senta tota la diver­si­tat intel·lec­tual. Res­pon­dre a aquesta diver­si­tat és també enten­dre-la i aten­dre-la en el marc d'un model inclu­siu en què tots els alum­nes puguin tenir l'opor­tu­ni­tat d'arri­bar-hi fins on les seves pos­si­bi­li­tats els ho per­me­tin. Per això, creure-hi o no no és una qüestió d'anar a favor o en con­tra de tendències o modes, ni con­tra opi­ni­ons contràries fetes sovint des del sec­ta­risme o la ignorància, sinó que és anar a favor d'una rea­li­tat inqüesti­o­na­ble com ho és la diver­si­tat. Cate­go­rit­zar-les sem­pre és un risc, un preu que hem de pagar. Per a la seva atenció no conei­xem plan­te­ja­ments segre­ga­dors i eli­tis­tes que no siguin fets des de la por, el des­co­nei­xe­ment o la inse­gu­re­tat pro­fes­si­o­nal. És per aquest motiu que el Depar­ta­ment d'Ense­nya­ment ha res­post al man­dat par­la­men­tari –democràtic, per cert– d'aten­dre, en igual­tat de con­di­ci­ons que els altres nens l'alum­nat d'altes capa­ci­tats i cons­truir un model for­ma­tiu del pro­fes­so­rat que l'aten­gui en les millors con­di­ci­ons edu­ca­ti­ves. Com a for­ma­dor que he estat del Depar­ta­ment d'Ense­nya­ment i també col·labo­ra­dor en la redacció de les guies com­par­teixo l'objec­tiu de tren­car amb l'oblit en què han estat aquests alum­nes i les seves famílies durant mol­tes dècades. Encara hi ha molt de camí per recórrer. Calen millo­res en els pro­ce­di­ments, en l'ús d'ins­tru­ments, en les valo­ra­ci­ons i en l'ori­en­tació poste­rior. Sobre­tot cal can­viar les cre­en­ces que es tenen sobre aquest fet dife­ren­cial. Can­viar la cul­tura és can­viar la mira-da sobre aquests alum­nes.

La intel·ligència exis­teix? Podria ser una pre­gunta retòrica que dona­ria pas a un debat o titu­lars fàcils. Pot­ser no exis­teix com a rea­li­tat pal­pa­ble. Però què és la intel·ligència? Afir­mar o negar les capa­ci­tats supe­ri­ors no can­via el que aques­tes són mal­grat que les igno­rem. Com que no sóc par­ti­dari de l'eti­queta pre­fe­reixo més des­criure que con­cep­tu­a­lit­zar, defi­nir com fun­ci­o­nen intel·lec­tu­al­ment més que expli­car què són i d'enten­dre més que de reduir a la mínima expressió una manera de fer, de sen­tir i d'apren­dre. Igno­rar inten­ci­o­na­da­ment és come­tre una injustícia des d'una posició sectària i poc cohe­rent amb la rea­li­tat. Tota la resta és com­pren­si­ble i defen­sa­ble, fins i tot la de creure, hones­ta­ment, que aquest alum­nat no exis­teix.

Defen­sar això és cohe­rent amb el fet de creure que no exis­tei­xen els TDAH, els TEA, els dislèctics, els dis­ca­pa­ci­tats, els retards men­tals i d'apre­nen­tatge, els pro­ble­mes de lec­tura i escrip­tura, els TRC, els TOC, i un llarg etcètera. Posats a negar, ho podem negar quasi tot. I ales­ho­res ens podem tro­bar que aque­lles per­so­nes que no han tre­pit­jat mai una aula, que no tenen cap fill intel·lec­tu­al­ment dife­rent o aquells que viuen en un món teòric ens dic­tin i determi-nin com hem d'enten­dre la rea­li­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.