Opinió

Tribuna

Politòlegs: 1

“El resultat del partit és que l'equip que suposadament conformen economistes i juristes corre el risc de perdre

El mar­xisme ha acon­se­guit, al llarg dels anys, con­di­ci­o­nar les nos­tres vides, les ins­ti­tu­ci­ons, l'eco­no­mia i la política. Des que Marx va escriure El capi­tal, i cor­ria l'any 1867, mar­xis­tes i no mar­xis­tes hem vis­cut en una visió de la història i fins i tot de la psi­co­lo­gia on les con­di­ci­ons infra­es­truc­tu­rals (i aquí juguen tant els fac­tors de pro­ducció com l'incons­ci­ent) deter­mi­nen quina mena d'ide­o­lo­gia i, per tant, de nor­mes, ins­ti­tu­ci­ons, etc. (la superes­truc­tura) tenim. De demos­tra­ci­ons que el nos­tre relat és mar­xista, fins i tot a pesar de nosal­tres, n'hi ha un munt.

El fran­quisme és soci­a­lisme auto­ri­tari, com ho van ser, des de la pers­pec­tiva econòmica i social, el naci­o­nal­so­ci­a­lisme, o el règim soviètic... fins i tot, si no fos pel poc que donava, com ho era aquell “tot per al poble, però sense el poble” del XVIII. Par­tit únic, sin­di­cat ver­ti­cal, càstig al dis­si­dent i molts pan­tans a inau­gu­rar. Als anys 60, amb tecnòcra­tes eficaços, va fer espai a la classe mit­jana a par­tir del crei­xe­ment econòmic, el camí cap a la democràcia sols es podia donar amb cer­tes dosis d'èxit del benes­tar mate­rial, de la con­vicció d'una majo­ria que tenia alguna cosa a per­dre si es posava d'esquena al que venia mar­cat. Per això, des del punt de vista simbòlic, la cul­mi­nació de la tran­sició és el tri­omf del PSOE l'any 1982.

I és que els par­tits polítics, sobre­tot els d'esquer­res, però no sols aquests, són també una mos­tra del tri­omf del relat mar­xista: no hi ha avui cap par­tit que no imiti l'estruc­tura dels par­tits obrers del XIX, mal­grat que la idea de par­tit és molt ante­rior al pro­le­ta­riat i que ales­ho­res fun­ci­o­na­ven de manera molt dife­rent. Avui, quan fins i tot en el PP hi ha comitès i con­gres­sos, Podem s'ajunta amb IU i clou el cer­cle que es va ini­ciar als anys 80 quan, amb l'ajuda ines­ti­ma­ble de l'amic ale­many, el PSOE s'imposa al PCE i pro­ta­go­nitza al llarg de dècades un dels pols del bipar­ti­disme.

A més del nos­tre Dret, a la Unió Euro­pea nor­mes i ins­ti­tu­ci­ons s'han cons­truït a imatge i sem­blança del model econòmic, com si en fos­sin una mena d'excrescència. De fet és per això que es diu que l'eco­no­mia mana, perquè, excepte en els pares fun­da­dors de la Unió i amb alguna altra petita excepció, la con­cepció dels estats i de les ins­ti­tu­ci­ons supra­es­ta­tals s'ha fet en bene­fici d'una certa eco­no­mia que, per cert, de mica en mica, s'ha anat allu­nyant del seu sen­tit eti­mològic, és a dir, inte­grat per una pulsió huma­nista.

Però en el nou esce­nari hi ha tres fac­tors que han vin­gut a tras­to­car l'esquema: la gene­ració de juris­tes que dins del PP han vol­gut domi­nar l'eco­no­mia des del dret (és aquesta la raó que siguin el clan de l'Aran­zadi, i no el fet que hagin estu­diat dret!), l'ascens de l'esquerra que, mal­grat l'arrel mar­xista, té també un clar ascen­dent pero­nista (lla­ti­no­a­me­ricà en suma) que vol trans­for­mar l'eco­no­mia de mer­cat en eco­no­mia “com­pas­siva” (també dita popu­lisme) i una bate­ria de jut­ges que no volen for­mar part de les ins­ti­tu­ci­ons des­pres­ti­gi­a­des, que han pres la paraula i fins i tot han estat capaços d'asseure al banc dels acu­sats un mem­bre de la família reial, o de regi­rar la seu cen­tral d'aquell Banc de San­tan­der, un pre­si­dent del qual es per­me­tia anar en xan­dall (ver­mell cor­po­ra­tiu, per des­comp­tat) a reu­ni­ons de calat, o foto­gra­fiar-se amb Zapa­tero per a descrèdit del gover­nant.

Sense ado­nar-se d'aquests can­vis subs­tan­ci­als en el tau­lell, les grans cor­po­ra­ci­ons van voler fer un “Podem de dre­tes”, com si això no fos una con­tra­dicció en els ter­mes, és a dir, com si no fos un oxímoron, con­trari als seus interes­sos. Van donar oxi­gen a UPyD, fins que van veure que la Díaz era gat vell i que havia après molt del seu pas pel PSOE. I ales­ho­res la van can­viar per Ciu­ta­dans, cre­ient que el que faria si governés casa­ria amb el que hau­ria de fer per arri­bar al poder. I que els votants que treia al PP suma­rien amb ell... sense recor­dar la diabòlica llei d'Hondt; una llei que sí que ha con­si­de­rat el “Podem genuí” en ajun­tar-se amb els comu­nis­tes.

I així, en la lluita entre els eco­no­mis­tes i els juris­tes, el resul­tat del par­tit és que l'equip que supo­sa­da­ment con­for­men corre el risc de per­dre el par­tit, men­tre que els politòlegs (ni nor­mes, ni fac­tors de pro­ducció, ans pros­pec­tiva i màrque­ting elec­to­ral, con­sig­nes de cam­pa­nya i estudi de la imatge a tot drap), tira. O sigui, eco­no­ju­ris­tes, 0 - politòlegs, 1. Suposo que és per això que les empre­ses de l'Íbex 35 estan més que mudes a hores d'ara; ima­gino que can­vi­ant la pape­reta dins del sobre per a les pro­pe­res elec­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.