Opinió

Keep calm

Disfrutar

A Disfrutar, s'hi experimenten, amb l'esclat de la discreció i el minimalisme, sensacions semblants a les d'El Bulli

Un dels perills més evi­dents que té la geni­a­li­tat és la gene­ració d'epígons. Per defi­nició, aquesta raça, que per­se­gueix els anhels dels pri­mers sense dis­po­sar de les seves vir­tuts, repro­du­eix amb regu­la­ri­tat i sense tiban­tor cre­a­tiva els des­co­bri­ments o els cims de la bellesa, que dei­xen de ser-ho perquè es con­ver­tei­xen en còpies sense ànima. Els genis avan­cen, inau­gu­ren, inno­ven. Els epígons imi­ten i, doncs, s'estan­quen i fan atu­rar el procés. El món de la cuina és un exem­ple clar del que dic.

Amb digníssi­mes, arris­ca­des, escla­tants excep­ci­ons. Una d'aques­tes excep­ci­ons és l'aven­tura que van empren­dre fa qua­tre anys, a Cadaqués, en Mateu Casañas, l'Oriol Cas­tro i l'Edu­ard Xatruch, tots tres pro­vi­nents de l'escola d'El Bulli. Després del Com­par­tir, fa un any i mig van estre­nar a Bar­ce­lona el res­tau­rant Dis­fru­tar. Totes dues pro­pos­tes desac­ti­ven la por que deia als epígons. Per diver­ses raons: perquè saben que reconèixer els orígens no vol dir repro­duir-los mecànica­ment i perquè són cons­ci­ents que tot el que no és tra­dició és plagi, com deia en Xènius. I perquè, assen­tats en una experiència potent, són capaços d'anar més enllà i de pro­po­sar idees atre­vi­des, amb l'impacte de la sor­presa i la volun­tat d'enllu­er­nar, que és una de les carac­terísti­ques més des­ta­ca­des (el plaer, el joc) de la nova cuina.

A Dis­fru­tar, s'hi expe­ri­men­ten, amb l'esclat de la dis­creció i el mini­ma­lisme, sen­sa­ci­ons sem­blants a les d'El Bulli, però amb un aire dis­tint, amb la pre­cisió i la música sibi­lant que una catana des­criu en el moment en què s'envola i trenca el silenci. Hi ha el joc, per des­comp­tat, el trompe-l'oeil que enga­nya i sedu­eix (la galeta Arti­ach que és un idi­a­za­bal fumat; els pebrots ver­mells i verds que són de xoco­lata); el diàleg amb refe­rents històrics i estètics (com els pecu­li­ars car­bo­nara o el cotó de cacau); i, sobre­tot, la volun­tat de con­ver­tir l'àpat en un gaudi, en una com­plaença fructífera, només simi­lar a la mirada dels amants que cele­bren la vida ple­gats, indes­truc­ti­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia