Política

Estat espanyol

El PSOE abraça la interinitat

La gestora pilotada des d'Andalusia sotmet avui al comitè federal la proposta de fer primàries al maig i tenir el congrés al juny per afavorir Díaz

El partit haurà viscut vuit mesos sense líder des de l'adeu de Sánchez a l'octubre

Tot i la tradició espanyola de declarar el gener com a mes de descans parlamentari, el 2017 arrencarà aviat amb reptes tan urgents al Congrés com la tramitació del primer projecte de pressupostos de Mariano Rajoy en la seva segona legislatura. Rajoy en té prou amb Ciutadans i el PNB per superar el primer tràmit, el debat de totalitat, però si vol l'aprovació final dels pressupostos del 2017 –ara viu amb els prorrogats del 2016– necessitarà una abstenció del PSOE. Després d'haver permès a Rajoy ser reelegit a La Moncloa i de pactar amb el govern espanyol el sostre de despesa, però, la gestora del PSOE ha abraçat la interinitat com a estil de vida i avui sotmetrà al comitè federal un calendari de refundació del partit que no preveu tenir un nou secretari general fins d'aquí a cinc mesos i que suposarà haver viscut 240 dies sense líder des del defenestrament de Pedro Sánchez perpetrat l'1 d'octubre.

La gestora presidida per l'asturià Javier Fernández i pilotada des del Palau de San Telmo de Sevilla pel socialisme andalús proposarà als barons un calendari que fixa les primàries per elegir un secretari general a mitjans de maig, i que preveu que el 39è congrés del partit se celebri al voltant del 17 de juny. “No m'heu de demanar que ho faci de pressa, m'heu de demanar que ho faci bé”, va dir el president asturià i de la gestora el 9 de desembre.

Amb Fernández ara eclipsat, l'encarregat de defensar les virtuts d'un calendari extraordinàriament assossegat és el portaveu Mario Jiménez, l'home fort d'una Susana Díaz que és la gran beneficiada de dilatar els terminis a l'espera de desfullar la margarida de si creua Despeñaperros rumb cap a Ferraz, o no. Fidels a Sánchez, com les diputades al Congrés Margarita Robles i Susana Sumelzo, havien apostat per posar fi a l'etapa interina amb un congrés a l'abril, però la gestora se sent amb prou fortalesa per aconseguir avui una aprovació del calendari que regala cinc mesos de reflexió a Díaz per assentiment i sense la necessitat d'una votació.

Conscient que la gestora reté el calendari a la mà, el dimitit Pedro Sánchez amaga les seves cartes i no està disposat a fer un pas que pugui ser en fals fins a conèixer les regles de la competició. El gran as de Sánchez és poder tenir el suport del PSC –tot i la promesa de “neutralitat” de Miquel Iceta–, però fins i tot la definició del nou protocol de relació PSOE-PSC està ara –i hi estarà fins al maig– en mans de la gestora provisional.

L'exlíder del PSOE i garant del “no és no” a Rajoy, però, ja sap que un eventual retorn seria un camí minat des del principi. “Veig anacrònic que Sánchez es presenti a unes primàries, el seu temps ja ha passat”, defensa el veterà Ramón Jáuregui. “L'encertarà no presentant-se”, rebla l'alcalde de Vigo, Abel Caballero. Mentre els adeptes de Díaz, com ara l'aragonès Javier Lambán –“és una trianera tocada pels déus del socialisme”, ha dit d'ella– ,o l'extremeny Guillermo Fernández Vara promocionen que l'andalusa pugui arribar al maig com a candidata única i ser més aclamada que elegida, hi ha sectors que empenyen una tercera via amb l'exlehendakari i expresident del Congrés, Patxi López. L'únic segur, però, és que el sí al primer pressupost de Rajoy el decidirà la gestora que va arribar amb una vocació pretesament temporal i que al final haurà viscut vuit mesos al timó.

115
dies
suma ja al timó la gestora del PSOE que va assumir les regnes del partit des del mateix 1 d'octubre, en què Sánchez va dir adeu com a secretari general en un comitè federal a Ferraz.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.