Política

Els grups exigeixen a Rajoy que compleixi el mandat d'exhumar Franco

El Congrés aprova per àmplia majoria una proposició que insta l'executiu espanyol a treure les despulles del Valle de los Caídos

El PP s'hi oposa

El govern de Mariano Rajoy ja té un mandat explícit pel qual se l'insta a desterrar les despulles del dictador Francisco Franco de la seva ubicació actual, el Valle de los Caídos. El Congrés avalava ahir de manera majoritària que aquest indret deixi de ser un mausoleu en memòria del dictador i així se li traslladava a l'executiu espanyol. La mesura, però, és només una proposició no de llei i des del PP ja s'alertava que en cap cas és obligatori que sigui complida, malgrat que la major part de grups així li exigeixin.

Ciutadans, que va votar-hi a favor, afirmava ahir que per un acte d'questa envergadura cal que hi hagi “el més ampli consens possible” donat que ho considera “una qüestió d'estat” i el PP continua estant-hi fora, ja que ahir va optar per l'abstenció, recordava Albert Rivera. Un cop superada la votació, l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica va aprofitar-ho per tornar a reclamar al govern conservador que faci efectiu el trasllat del dictador, tot insistint que deixar-lo al Valle de los Caídos posa en evidència la “dèbil cultura dels drets humans dels executius espanyols posteriors al franquisme”, exposaven en una nota.

La iniciativa parlamentària, presentada pels socialistes, va estar en perill de no prosperar durant gairebé dos dies per la falta d'acord entre les formacions d'esquerres i pels advertiments de C's de no donar-hi suport si el PSOE cedia a les pretensions de Podem i ERC, que consideraven que el text era poc valent perquè continuava perpetuant “la llei de l'oblit”, reblaven. Tot i que els socialistes no van acceptar cap esmena, Podem finalment va cedir per evitar “el cop” que hauria suposat per a les víctimes i la “mala imatge internacional” que s'hauria donat si s'hagués tombat la petició per exhumar Franco, una de les qüestions més destacades de la proposició que instava també a ampliar la llei de la memòria històrica del 2007.

En canvi, ERC va optar per abstenir-se en considerar que el document socialista era un “exercici de cinisme”, tot recordant que no preveu l'anul·lació de sentències com ara la del president Lluís Companys. De fet, el portaveu republicà, Joan Tardà, va subratllar que el seu grup està pendent que se sotmeti a debat de la cambra baixa la seva pròpia llei de memòria històrica.

LA XIFRA

198
vots
a favor va rebre la proposició no de llei socialista. També hi va haver 140 abstencions del PP i ERC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.