Política

1-O: referèndum vinculant

El govern i el Parlament salten la paret del marc legal espanyol amb la convocatòria de l’1-O i l’aprovació de la llei que l’empara

L’oposició dilata els tràmits de la via ràpida i veu vulneració de drets

La uni­la­te­ra­li­tat després de qua­ranta anys de règim autonòmic dins d’Espa­nya. La política cata­lana va entrar ahir en l’inex­plo­rat ter­reny de la des­con­nexió. El govern i el Par­la­ment van sal­tar la paret de la lega­li­tat espa­nyola con­vo­cant el referèndum de l’1-O i apro­vant la llei que l’empara després d’un dels plens de la cam­bra més llargs i acci­den­tats que es recor­den. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Car­les Puig­de­mont, i la resta de mem­bres del govern van sig­nar la con­vo­catòria de l’1-O a quarts de dotze de la nit, un cop la norma s’havia publi­cat al Diari Ofi­cial de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. A l’hora de tan­car aquesta edició, el ple de la cam­bra encara con­ti­nu­ava, en espera del nome­na­ment dels mem­bres de la sin­di­ca­tura elec­to­ral (l’òrgan que ha de super­vi­sar el referèndum) i la pre­visió d’ini­ciar la tra­mi­tació de la llei de tran­si­to­ri­e­tat jurídica, almenys amb l’admissió a tràmit. No només el Par­la­ment avançava cap a una mati­nada històrica. El pre­si­dent espa­nyol, Mari­ano Rajoy, en per­ma­nent con­tacte amb el rei, pre­pa­rava durant la nit la res­posta al que con­si­de­ren un des­a­fi­a­ment sense pre­ce­dents a la uni­tat d’Espa­nya i a la Cons­ti­tució espa­nyola.

El pas del marc espa­nyol a la nova lega­li­tat cata­lana que obria la llei del referèndum va ser agònic. JxSí i la CUP, d’una banda, i la resta de par­tits de l’opo­sició, de l’altra, es van embran­car en un debat ina­ca­ba­ble sobre el pro­ce­di­ment de tra­mi­tació de la norma, que a la pràctica va ser de lec­tura única. Però no van sal­tar espur­nes, només, entre els dos blocs. Les divergències entre els dipu­tats de CSQP, latents durant la legis­la­tura, van escla­tar diver­ses vega­des enmig del sorollós hemi­ci­cle. Ciu­ta­dans va anun­ciar una moció de cen­sura a Puig­de­mont amb ànim de forçar elec­ci­ons.

La llei esta­bleix un “règim jurídic excep­ci­o­nal” per garan­tir el referèndum i “pre­val jeràrqui­ca­ment” sobre totes les nor­mes que hi entrin en con­flicte “en tant que regula l’exer­cici d’un dret fona­men­tal i ina­li­e­na­ble del poble de Cata­lu­nya”. S’ancora, de fet, en la lega­li­tat inter­na­ci­o­nal. La votació final no es va fer, però, fins a dos quarts de deu del ves­pre, amb els 72 vots de JxSí, la CUP i Germà Gordó, i l’abs­tenció dels 11 de CSQP. En el moment de la votació, els dipu­tats de Cs, el PSC i el PP van sor­tir de l’hemi­ci­cle. La dipu­tada de CSQP Àngels Martínez va reti­rar les ban­de­res espa­nyo­les que, a tocar de cinc senye­res, van dei­xar els popu­lars als seus escons. Les va donar a la CUP, que van rete­nir-les perquè no es tor­nes­sin a col·locar com havia orde­nat la pre­si­denta del Par­la­ment, Carme For­ca­dell. Tot seguit, aplau­di­ments i Els sega­dors.

Tot ple­gat, després d’una tarda i un matí mara­to­ni­ans i sense pre­ce­dents en què l’objecte de debat va ser la via de tra­mi­tació, no el fons de la llei. JxSí va al·legar que l’opció ultra­exprés havia estat l’últim recurs després dels rei­te­rats intents fallits de fer-ho pel camí ordi­nari. “Ens hi han abo­cat clara­ment”, va etzi­bar Marta Rovira a l’opo­sició, que va denun­ciar rei­te­ra­da­ment la vul­ne­ració dels seus drets i d’incom­pli­ment de l’orde­na­ment autonòmic, des del mateix Esta­tut fins al que con­si­de­ren un abús del regla­ment de la cam­bra, pas­sant per algu­nes lleis com ara la del Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries.

La tensió es podia tallar amb un gani­vet. Sovint amb la veu alçada, dins i fora de l’hemi­ci­cle es van suc­ceir les dis­cus­si­ons cris­pa­des (amb crits inclo­sos) sobre el pro­ce­di­ment de tra­mi­tació ultra­exprés, que mal­grat totes les difi­cul­tats va tirar enda­vant amb els vots de JxSí i la CUP en apli­cació de l’arti­cle 81.3 del Par­la­ment. La majo­ria inde­pen­den­tista va al·legar que durant gai­rebé dos anys han inten­tat sense èxit obrir vies de debat ordinàries que han aca­bat al TC, de manera que és l’opo­sició qui els ha abo­cat a una via que no volien. “Hem fet un espec­ta­cle ver­gonyós”, va lamen­tar el dipu­tat de CSQP Albano Dante Fac­hin. El també secre­tari gene­ral de Podem va dema­nar la paraula al ple en una exhi­bició de la com­ple­xi­tat interna amb què con­viu el grup par­la­men­tari de la con­fluència d’esquer­res. Fac­hin bus­cava l’equi­distància entre els inde­pen­den­tis­tes i els cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes, i alhora mar­cava distàncies amb el seu por­ta­veu, Joan Cos­cu­bi­ela, que havia estat un dels dipu­tats més bel·lige­rants amb la via ultra­exprés. Cos­cu­bi­ela fins i tot va rebre els aplau­di­ments de Cs, el PSC i el PP. “Mai tindré pro­ble­mes per coin­ci­dir amb qui sigui en defensa de la democràcia”, va etzi­bar. A més, ja durant el debat de la ini­ci­a­tiva, men­tre inter­ve­nia Lluís Rabell, qua­tre dipu­tats d’EUiA i Podem van sor­tir de l’hemi­ci­cle, comp­tant-hi Fac­hin, perquè en el seu propi grup no els dei­xa­ven par­lar. La CUP els va cedir una part del seu temps. “Qui ha de tenir a les seves mans el futur d’aquest país és la gent. Ens veiem l’1-O”, va sen­ten­ciar Fac­hin.

El ple es va inter­rom­pre diver­ses vega­des perquè la mesa i la junta de por­ta­veus es van reu­nir fins a sis cops al llarg del dia per trac­tar peti­ci­ons de recon­si­de­ració de l’opo­sició de qüesti­ons molt diver­ses. Cs, el PSC i el PP van apro­fi­tar totes les esclet­xes del Par­la­ment per defen­sar els seus drets, defen­sar la vigència del marc jurídic autonòmic i les il·lega­li­tats que subrat­lla­ven que come­tien els inde­pen­den­tis­tes, des de la mesa i l’hemi­ci­cle. A la pràctica, cada qüesti­o­na­ment de la tra­mi­tació ajor­nava el debat final i la votació.

Tot va començar a les nou del matí, quan la mesa del Par­la­ment es va reu­nir i va adme­tre a tràmit la pro­po­sició de llei del referèndum d’auto­de­ter­mi­nació amb cinc vots a favor i un en con­tra. A banda dels qua­tre mem­bres de JxSí, també Joan Josep Nuet hi va votar a favor. JxSí i la CUP van reforçar aquest movi­ment sol·lici­tant explícita­ment que es produís l’admissió. A les deu va començar el ple, i de seguida la por­ta­veu de JxSí, Marta Rovira, s’aco­llia a l’arti­cle 81.3 per dema­nar la intro­ducció de la llei a l’ordre del dia i un escurçament dels tràmits par­la­men­ta­ris que eli­mi­nava, entre altres coses, la pos­si­bi­li­tat de l’opo­sició d’enviar la llei al Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries, i fixava un període per a la pre­sen­tació d’esme­nes i el debat i votació final de la llei. La publi­cació de la ini­ci­a­tiva al But­lletí Ofi­cial del Par­la­ment (BOPC) va gene­rar la pri­mera topada entre els grups inde­pen­den­tis­tes i l’opo­sició, que es van embran­car en dis­cus­si­ons for­mals i apel·laci­ons encre­ua­des al regla­ment del Par­la­ment durant tres reu­ni­ons més en què for­mal­ment s’ava­lu­a­ven les peti­ci­ons de recon­si­de­ració de l’admissió a tràmit del PSC, PP i Cs. Unes peti­ci­ons que, de fet, van pre­sen­tar esgla­o­na­da­ment per allar­gar les reu­ni­ons.

L’opo­sició argu­men­tava que la publi­cació al BOPC havia estat nul·la perquè no l’havia vali­dada el secre­tari gene­ral del Par­la­ment, Xavier Muro. JxSí va negar-ho aco­llint-se a l’arti­cle 112 del regla­ment, que esta­bleix una publi­cació automàtica quan ho dis­posa la mesa. Els qua­tre mem­bres de JxSí en van orde­nar la publi­cació per no posar en perill, van dir, cap fun­ci­o­nari. La polèmica estava ser­vida, perquè tant Muro com el lle­trat major, Antoni Bayona, van redac­tar un escrit que adver­tia del deure dels mem­bres de la mesa d’atu­rar la llei perquè afec­tava les anul·laci­ons i inter­lo­cutòries prèvies del Cons­ti­tu­ci­o­nal. Men­tres­tant, la fis­ca­lia anun­ci­ava una que­re­lla con­tra els mem­bres de la mesa que van per­me­tre la tra­mi­tació de la pro­posta i el govern espa­nyol va pre­sen­tar un inci­dent d’exe­cució al TC, amb el propòsit de recórrer con­tra tota ella tan aviat com fos apro­vada. El PSC també va pre­sen­tar un recurs d’empara del PSC per la vul­ne­ració dels drets dels dipu­tats.

A la tarda, en dues reu­ni­ons de la mesa i de la junta de por­ta­veus es va dis­cu­tir el rebuig a l’accep­tació d’esme­nes de rebuig a la llei (havien de ser par­ci­als, a l’arti­cu­lat), una de les esme­nes de JxSí i la CUP sobre la sin­di­ca­tura elec­to­ral i un escrit del Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries. L’òrgan con­sul­tiu va recor­dar, a petició del PSC i Cs, que era pre­cep­tiva la petició de dictàmens sobre l’ade­quació de la llei al marc autonòmic. La majo­ria inde­pen­den­tista va asse­nya­lar que el ple, durant el matí, ja havia deci­dit estal­viar-s’ho. Era l’enèsim intent d’ajor­nar l’ine­lu­di­ble debat i apli­car les vies ordinàries sobre un tra­mi­tació carac­te­rit­zada per l’excep­ci­o­na­li­tat. Gai­rebé trenta anys després de la pri­mera reso­lució en què el Par­la­ment defen­sava el dret a l’auto­de­ter­mi­nació dels cata­lans, el Par­la­ment i el govern es con­ju­ra­ven perquè els cata­lans l’exer­cei­xin d’aquí a 24 dies.

Querella de la fiscalia mentre Forcadell s’adreça al TC

La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anunciar ahir la presentació d’una nova querella contra els membres de la mesa del Parlament que ahir van aprovar l’admissió a tràmit de la proposició de llei del referèndum. Serà pels delictes de desobediència i prevaricació. A banda dels quatre membres de la mesa de JxSí, també hi va votar a favor el de CSQP, Joan Josep Nuet. Aquesta vegada, però, és Lluís Guinó i no Lluís Corominas qui n’ocupa la vicepresidenta segona. La resta ja estan investigats per la tramitació de les resolucions sobre el procés aprovades en el debat de política general.

La presidenta del Parlament, d’altra banda, va fer una petició perquè els dotze magistrats del Tribunal Constitucional siguin recusats per falta d’imparcialiitat i per garantir el seu dret a defensa. Amb aquest moviment, Forcadell busca paralitzar l’obertura d’un procediment d’’excepció contra el mateix Parlament o la seva presidenta. També demana que es preservi el seu dret de defensa i remarca que la reforma de la llei del TC, que preveu suspensions de càrrecs i multes, genera una indefensió que no té precedents en l’ordenament jurídic espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.