Política

El braç executor

Va escalar posicionsen la judicatura fins a arribar al Suprem gràcies als seus bons contactes amb jutges influents

El fis­cal gene­ral de l’Estat, José Manuel Maza, va arri­bar al càrrec gai­rebé de rebot. Tot­hom donava per fet que Con­su­elo Madri­gal no l’aban­do­na­ria, però el govern de Mari­ano Rajoy es va des­dir a última hora i va apos­tar fort per aquest magis­trat madri­leny. Nas­cut el 23 d’octu­bre de 1951, Maza és lli­cen­ciat en dret i història per la Uni­ver­si­tat Com­plu­tense de Madrid des de 1973. Amb una llarga tra­jectòria pro­fes­si­o­nal i amb una ide­o­lo­gia clara­ment con­ser­va­dora, va tre­ba­llar a l’Audiència de Madrid fins que el 2002 va acce­dir al Tri­bu­nal Suprem. L’ara fis­cal gene­ral va ser por­ta­veu de la Unió Judi­cial Inde­pen­dent, ja des­a­pa­re­guda, i ha tin­gut actu­a­ci­ons des­ta­ca­des al llarg de la seva estada a l’alt tri­bu­nal espa­nyol. És cone­gut, entre altres coses, per votar con­tra la sentència abso­lutòria del jutge Bal­ta­sar Garzón en la inves­ti­gació dels crims del fran­quisme, i en la defensa de la seva posició va dema­nar una con­demna per pre­va­ri­cació per al magis­trat.

Repro­vat pel Congrés dels Dipu­tats, jun­ta­ment amb el minis­tre de Justícia, Rafael Catalá, per haver afa­vo­rit pre­sump­ta­ment els interes­sos del PP en casos de cor­rupció, ha capi­ta­ne­jat l’ofen­siva con­tra l’1-O. Pri­mer va començar per inten­tar requi­sar les urnes i les pape­re­tes amb més fra­cas­sos que èxits, però després va orde­nar l’ober­tura de diligències con­tra els més de 700 alcal­des, en un atac sense pre­ce­dents, que donen suport al referèndum amb l’únic objec­tiu d’aco­qui­nar-los, però també con­tra el que con­si­dera “cam­pa­nyes d’odi, ame­na­ces i coac­ci­ons” diri­gi­des als que han anun­ciat públi­ca­ment que s’opo­sen a col·labo­rar-hi.

A més de dir que els cata­lans estan “fora de la llei” si par­ti­ci­pen en l’1-O i que estan “abduïts” quan se’ls diu que la con­sulta té cober­tura legal, Maza ha inten­tat silen­ciar i menys­te­nir un referèndum que repe­teix una vegada i una altra que és “il·legal”. Amb aquesta excusa, el fis­cal gene­ral de l’Estat ha dit que la detenció del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Car­les Puig­de­mont, és una opció que està “oberta” però que de moment no li sem­bla “oportú” tirar-la enda­vant. Un posi­ci­o­na­ment cohe­rent amb el dis­curs que ha man­tin­gut des que va acce­dir al càrrec, i que l’ha con­fir­mat com el braç exe­cu­tor del PP con­tra el procés sobi­ra­nista. De fet, actua més com un mem­bre del govern espa­nyol que com a fis­cal, un càrrec que recla­ma­ria una posició més impar­cial.

José Manuel Maza, que va entrar en la car­rera judi­cial l’any 1975, va esca­lar posi­ci­ons en la judi­ca­tura fins a arri­bar al Tri­bu­nal Suprem gràcies als seus bons con­tac­tes amb jut­ges influ­ents com ara Adolfo Prego, actual advo­cat de la minis­tra de Defensa, María Dolo­res de Cos­pe­dal, en el seu litigi amb l’extre­so­rer Luis Bárce­nas. De fet, va ocu­par la plaça del magis­trat quan Prego va ser ele­git vocal del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial. Sense can­viar de parer, manté el con­ven­ci­ment que la seva missió és evi­tar el referèndum per tots els mit­jans, encara que això com­porti el pro­ces­sa­ment de tot­hom.

El perfil José Manuel Maza El fiscal general de l’Estat té 66 anys i compta amb una llarga trajectòria professional. Va treballar a l’Audiència de Madrid fins que el 2002 va accedir al Tribunal Suprem.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.