Política

El Parlament Europeu avala Von der Leyen per la mínima

La candidata triada pels Estats necessitava el suport d’una majoria de 374 eurodiputats i ha obtingut 383 vots a favor

Serà la primera dona al capdavant de l’executiu comunitari

El Par­la­ment Euro­peu ha rati­fi­cat aquest dimarts l’ale­ma­nya Ursula von der Ley­den com a pre­si­denta de la Comissió Euro­pea (CE) per la mínima.

La can­di­data tri­ada pels Estats neces­si­tava obte­nir el suport d’almenys 374 euro­di­pu­tats en la votació secreta que s’h cele­brat aquesta tarda a Estras­burg. Final­ment ha acon­se­guit 383 vots favo­ra­bles, només 9 vots per damunt de la majo­ria abso­luta. D’un total de 347 dipu­tats amb dret a vot, hi han votat en con­tra 327 par­la­men­ta­ris, 22 s’han abs­tin­gut i s’ha regis­trat un vot en blanc.

L’ale­ma­nya dimi­tirà de l’actual càrrec de minis­tra de defensa del govern ale­many aquest mateix dime­cres, tot i que no prendrà pos­sessió de la pre­sidència de la Comissió Euro­pea fins a l’1 de novem­bre, quan Jean-Claude Juncker acaba el seu man­dat. Serà el pri­mer cop a la història que una dona se situa al cap­da­vant de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari.

L’apro­vació de la seva can­di­da­tura ha pen­jat d’un fil gai­rebé fins al moment de la votació, ja que l’únic grup que li havia garan­tit el seu suport de forma explícita des que els 28 van pro­po­sar-la per suc­ceir Juncker ha estat el Par­tit Popu­lar Euro­peu.

Poc abans de la votació els libe­rals i els soci­al­demòcra­tes han anun­ciat que dona­rien suport a Von der Leyen, si bé algu­nes dele­ga­ci­ons soci­a­lis­tes, com l’ale­ma­nya i l’holan­desa s’hi han mos­trat contràries. També han donat suport a la nova pre­si­denta de la CE els euro­di­pu­tats del Movi­ment 5 Ste­lle, que no estan ins­crits en cap grup par­la­men­tari.

L’extrema dreta d’Iden­ti­tat i Democràcia (on hi ha els par­tits de Sal­vini i Le Pen) i els Verds i l’Esquerra Unitària hi han votat en con­tra, segons han expli­cat els seus por­ta­veus abans de la votació.

Els con­ser­va­dors euro­escèptics han estat l’únic grup que no s’ha pro­nun­ciat sobre el sen­tit del seu vot.

“Una majo­ria és una majo­ria”

Von der Leyen s’ha mos­trat aquest dimarts “extre­ma­da­ment con­tenta” per haver obtin­gut l’aval de l’Euro­cam­bra i haver acon­se­guit for­mar una majo­ria “pro­eu­ro­pea”. “És una bona base per començar a tre­ba­llar”, ha asse­gu­rat després de la votació.

Pre­gun­tada per l’ajus­tat resul­tat acon­se­guit, la futura pre­si­denta de la Comissió Euro­pea ha defen­sat que “en democràcia, una majo­ria és una majo­ria”. A més, ha jus­ti­fi­cat que fa quinze dies els euro­di­pu­tats no conei­xien el seu nom i hi havia “molt res­sen­ti­ment” pel procés en què els Estats la van pro­po­sar, sal­tant-se el mode l’spit­zenkan­di­da­ten. “Han estat les dues set­ma­nes més inten­ses de la meva vida política”, ha admès.

La can­di­data electa ha con­fes­sat que, per a ella, assu­mir la pre­sidència de la Comissió Euro­pea és “com tor­nar a casa”. “Sem­pre havia vol­gut tre­ba­llar per Europa i a la UE”, ha expli­cat. “Vaig néixer euro­pea, vinc d’una família que té una història euro­pea, sem­pre havia vol­gut tor­nar a l’ambi­ent euro­peu”, ha asse­nya­lat en roda de premsa poste­rior al vot. “Vaig néixer euro­pea, vinc d’una família que té una història euro­pea, sem­pre havia vol­gut tor­nar a l’ambi­ent euro­peu”, ha asse­nya­lat en roda de premsa poste­rior al vot.

En aquest sen­tit, ha rei­vin­di­cat que s’ha “gua­nyat” la con­fiança dels estats per la seva tasca en els últims 15 anys al govern ale­many.

PSC, PP i Cs voten a favor; ERC i ERC, en contra

PSC, PP i Cs han votat aquest dimarts a favor d’Ursula Von der Leyen com a presidenta de la Comissió Europea mentre que els Comuns i ERC s’hi han oposat.

En declaracions a l’ACN després de l’ajustada votació, Javi López (PSC) ha defensat que el suport dels socialistes a última hora ha sigut “fruit d’un complex equilibri de forces” a la Unió Europea. Dolors Montserrat (PP) i Jordi Cañas (Cs) han celebrat la victòria de l’alemanya.

Per contra, els eurodiputats Diana Riba (ERC) i Ernest Urtasun (Catalunya en Comú) han criticat que la seva elecció sigui resultat d’un “repartiment entre estats” i de l’ajuda d’alguns grups euròfobs i ultres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.