Política

SALUSTIÀ MONTEAGUDO

ALCALDE DE CABRERA D'ANOIA (PSC)

“Espero que s'inhabiliti l'exregidor d'ICV”

“ERC i CDC van accedir a una moció de censura sense cap raonament”

“Tenim el pressupost bloquejat; nosaltres no ho hem fet mai on hi ha govern en minoria”

“Hem de tenir una sortida al Penedès”

La moció de censura ha acabat al jutjat. Com afecta això la política municipal de Cabrera?
La moció venia motivada per l'aprofitament d'una penúria econòmica d'un regidor. Jo no podia accedir a la petició d'un sou de 1.600 euros quan només portava la regidoria de Festes. ERC i CDC van accedir a fer una moció sense cap ordre ni raonament. Llavors integrants d'ICV van traslladar a la direcció el seu descontentament. La llista d'ICV va declarar trànsfuga el regidor. Llavors aquest senyor ens va dir a mi i el segon d'ICV que si li donava 15.000 euros plegava de regidor. Està denunciat i el jutge ho ha admès a tràmit. Ha estat expulsat i la moció va quedar desactivada.
Com està ara la situació?
Espero que s'inhabiliti aquest senyor perquè són coses presumptament il·legals i s'han de jutjar com més aviat millor. El més escandalós és que ERC i CDC continuïn dient que li donaran cobertura fins que el jutge no ho demostri. És llastimós i penós que això passi en una democràcia. Ho dic perquè hi ha proves, està gravat.
Governa en minoria. Ha hagut de prorrogar pressupostos.
Sí, tenim bloquejat el pressupost. Nosaltres no ho hem fet en cap municipi on hi ha governs en minoria. En tot cas ens hem abstingut. Aquí tenim dues urbanitzacions molt grans que ara es veuran desvalgudes perquè dos partits donen cobertura al bloqueig.
Per què desvalgudes?
Perquè hi havia previstes inversions per fer un accés molt important. Però ho acabarem fent igualment. M'hauria agradat comptar amb la participació dels regidors del ple perquè són coses bones per al municipi que ja tenien subvencions.
Quins projectes vol tirar endavant aquest mandat?
Volem arreglar una carretera per tenir un enllaç per Mas Castells amb el qual en quatre minuts seríem a Sant Sadurní d'Anoia, on tenim el CAP de referència, els supermercats, l'estació de tren... Hem de tenir una sortida al Penedès.Si no ho podem fer amb recursos propis demanarem que ens ajudi la Diputació. Ens hem reunit amb el diputat Jordi Fàbrega per veure si la Diputació assumiria l'obra, que té un cost de 500.000 euros per 2,3 quilòmetres, i la gestió i el manteniment de la carretera.
Cabrera té la taxa d'atur més elevada de la regió central, per sobre el 26%. Què es fa contra aquest nivell de desocupació?
Estem fent tot el possible perquè es redueixi. A principis de l'any passat la taxa era del 39% i ha millorat una mica perquè la situació a nivell general millora i perquè s'han fet coses des de l'ajuntament, amb plans d'ocupació de la Diputació i el consell comarcal. Cabrera no te cap industria, sí que tenim caves, vins i oli, però no indústria del metall, per exemple, i , hem optat pel projecte Vall d'Anoia, coparticipat pels municipis de l'Anoia Sud i que és un projecte turístic on relacionem patrimoni i productes ecològics. Tenim un entorn privilegiat amb una paisatge exhuberant i amb molta riquesa biològica. Volem que això generi més riquesa pel municipi. Apostem per una economia turística molt sostenible i que doni un valor afegit al territori.
Què pensa del procés d'independència de Catalunya i quin paper creu que hi han de tenir els ajuntaments?
Jo no em declaro independentista, sóc més de tradició federalista, però si que cal fer quelcom per reconfigurar la relació entre Catalunya i l'Estat. Toca reordenar sistema de finançament i que els serveis i les competències Catalunya s'han de protegir. Trobo el projecte independentista una mesura de força per obligar que l'Estat es mogui. Però no hi crec perquè no s'explica el com i el què. Hem canviat el calendari tantes vegades... Però sí que crec que les competències de la Generalitat s'han de blindar i respectar com es fa amb els fors de Navarra i Euskadi. Penso que si hi ha bona fe entre les parts es pot arribar a un bon acord que modifiqui la situació actual i que la desbloquegi. Si no vindran maldades per tothom. La via unilateral ens portaria a molts anys desfeta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel diu que no aturarà els atacs en Rafah, però accedeix a enviar delegació negociadora

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona