Política

Rússia investiga si ha mort el cap d’Estat Islàmic en un bombardeig a Síria

Lavrov admet que no té confirmat que l’aviació russa liquidés Al-Baghdadi a Raqqa

En l’atac també haurien mort 30 caps gihadistes de rang mitjà

Rússia està investigant si un dels seus bombardejos a Síria hauria mort el líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, que podria haver estat liquidat durant un bombardeig a prop de la ciutat de Raqqa el 28 de maig passat. Amb tot, el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va reconèixer ahir que no tenia la confirmació definitiva de la mort de l’alt dirigent d’Estat Islàmic. “N’estic al cas però no en tinc la confirmació total”, va precisar ahir Lavrov.

El cap de la diplomàcia russa va reconèixer que la mort de gihadistes sempre “fa molt de soroll” però que sovint això no afecta el funcionament dels grups armats, que no triguen “a recuperar la capacitat de combat”.

Un comunicat de l’exèrcit rus detallava ahir que el cap islamista podria haver mort durant el bombardeig de finals de maig i, amb ell, 30 dirigents de rang mitjà i uns 300 guerrillers. De moment, el que és segur és que l’aviació russa va bombardejar posicions gihadistes després que es confirmés el lloc i l’hora d’una reunió de la cúpula d’Estat Islàmic en què s’havia de decidir si aquest grup es replegava de Raqqa, un dels bastions de l’organització que ha perdut control sobre el territori en els darrers mesos.

Tampoc la coalició internacional liderada pels EUA va donar per feta la desaparició d’Al-Baghdadi, l’autoproclamat califa d’Estat Islàmic el juliol del 2014 durant una pregària en una mesquita de la ciutat iraquiana de Mossul. De fet, aquella va ser l’única aparició pública i no és el primer cop que se’l dona per mort.

“No ho podem confirmar de moment”, va declarar el coronel Joe Scrocca, director d’Afers Públics de la coalició internacional. Aquesta aliança fa costat a les Forces de Síria Democràtiques (FSD), una agrupació encapçalada per milícies kurdes que des del novembre passat desenvolupa una ofensiva per expulsar els gihadistes de Raqqa, el feu sirià dels extremistes al país àrab. Els EUA han enviat a Síria efectius de les forces especials per donar suport a les operacions terrestres de les milícies kurdes.

Moscou va destacar ahir que els caps militars nord-americans que lideren la coalició havien estat informats abans de l’atac. Cal recordar que el Kremlin és aliat del govern de Damasc, que ahir es va limitar a fer-se ressò del comunicat rus sense donar-ne més informació mentre l’exèrcit lleial al president Baixar al-Assad continuava l’avanç de posicions d’aquesta setmana al sud-est de la regió d’Al-Raqqa.

Per la seva part, la principal milícia kurdo-siriana, les Unitats de Protecció del Poble (YPG en la sigla en kurd), va subratllar que tampoc sap del cert si Al-Baghdadi és mort.

LA DATA

28.05.17
L’aviació russa podria haver mort el cap d’Estat Islàmic durant un bombardeig a prop de Raqqa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona