Política

L’opinió DELS EXPERTS

Què han fet les empreses per adaptar-se als canvis

L’evolució de l’activitat exportadora de les empreses és un dels aspectes més positius del panorama recent de la nostra economia

Què poden fer les empre­ses per pre­pa­rar-se davant de can­vis en l’ordre polític i cons­ti­tu­ci­o­nal com els que s’estan dis­cu­tint actu­al­ment a Cata­lu­nya? De manera directa, segu­ra­ment que molt poca cosa. Tot i que les empre­ses neces­si­ten avançar-se i adap­tar-se a totes les con­tingències que afec­tin el desen­vo­lu­pa­ment dels seus nego­cis, això esdevé pràcti­ca­ment impos­si­ble en un camp, el de la política, que resta fora de l’àmbit de con­trol directe de la major part dels empre­sa­ris.

No obs­tant això, les empre­ses amb vocació de per­manència es veuen sem­pre obli­ga­des a man­te­nir i millo­rar la seva com­pe­ti­ti­vi­tat, en un entorn glo­bal que can­via tot­hora i demana adap­ta­ci­ons cons­tants a les inno­va­ci­ons tec­nològiques, els can­vis en les pre­ferències dels con­su­mi­dors i les modi­fi­ca­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals del medi en el qual ope­ren. La crisi econòmica que, amb més o menys cru­esa, va afec­tar les eco­no­mies de tots els països del nos­tre entorn a par­tir de l’any 2008 va afec­tar de manera molt nega­tiva la situ­ació econòmica, empre­sa­rial i social del nos­tre país, però ha tin­gut, com a efecte col·late­ral posi­tiu, un reforçament nota­ble de la com­pe­ti­ti­vi­tat de la part del tei­xit empre­sa­rial que ha acon­se­guit sobre­viure. En aquest arti­cle ana­lit­zem com les empre­ses cata­la­nes, espe­ci­al­ment les pimes, han adap­tat les seves estratègies d’inter­na­ci­o­na­lit­zació i finançament i, d’aquesta manera, han aug­men­tat la seva capa­ci­tat com­pe­ti­tiva.

L’evo­lució de l’acti­vi­tat expor­ta­dora de les empre­ses cata­la­nes és un dels aspec­tes més posi­tius del pano­rama recent de la nos­tra eco­no­mia. El 2016 el valor cor­rent de les expor­ta­ci­ons (ven­des a l’exte­rior, sense comp­tar el mer­cat espa­nyol) era un 29% supe­rior al del 2008, any en què s’havia asso­lit el màxim abans de la crisi. La inter­na­ci­o­na­lit­zació empre­sa­rial s’ha acon­se­guit a través de dos canals: 1) un aug­ment nota­ble del nom­bre d’empre­ses expor­ta­do­res, i 2) un incre­ment de les expor­ta­ci­ons mit­ja­nes per empresa. Actu­al­ment a Cata­lu­nya hi ha quasi 7.500 empre­ses que expor­ten, de manera regu­lar, per valor de més de 50.000 euros, un 16% més de les que hi havia el 2011. Les estratègies d’inter­na­ci­o­na­lit­zació de les empre­ses cata­la­nes han permès una salu­da­ble diver­si­fi­cació dels mer­cats de destí de les expor­ta­ci­ons, de manera que sobre­tot el mer­cat espa­nyol, però també el cor­res­po­nent als països de la UE, han per­dut pes de manera pro­gres­siva en favor d’altres des­tins tra­di­ci­o­nal­ment d’accés més com­pli­cat.

Pel que fa a la salut eco­no­mi­co­fi­nan­cera de les empre­ses cata­la­nes, no hi ha cap dubte que al llarg dels dar­rers anys aquesta ha millo­rat. La crisi de ven­des va espe­ro­nar mesu­res d’ajus­ta­ment i la crisi finan­cera les va acce­le­rar, de manera que avui el sis­tema empre­sa­rial català mos­tra en els seus balanços mus­cu­la­tura molt més sana i robusta que la d’abans de l’any 2008. N’és una mos­tra la manera com han evo­lu­ci­o­nat les mag­ni­tuds i les ràtios de balanç de les pimes que recull el dar­rer Anu­ari de la pime cata­lana, que cons­ti­tu­eix una foto­gra­fia prou acu­rada de l’estruc­tura de balanç d’aquest tipus d’empre­ses per al període 2000-2015 i que està basada en infor­mació que pro­ce­deix de l’anàlisi dels estats comp­ta­bles de quasi 75.000 pimes.

De l’actiu d’aques­tes empre­ses cal des­ta­car-ne una clara tendència a la reducció de pes de dos blocs de par­ti­des: Existències, a remolc de la guerra als estocs que s’ha decla­rat arreu, i Deu­tors, per la millora en els ter­mi­nis de cobra­ment que s’ha produït, en bona part gràcies a la llei con­tra la moro­si­tat. En aquest punt val la pena res­sal­tar que en els 16 anys con­si­de­rats, les pimes han rebai­xat els seus ter­mi­nis de cobra­ment de 95 dies a 80 el 2015.

Del pas­siu, el que més en des­taca és el reforçament sos­tin­gut dels recur­sos pro­pis: el 2007 repre­sen­ta­ven el 38,1% del pas­siu i el 2015 aquest pes havia cres­cut fins al 49,4%, amb un per­fil de tendència intera­nual inequívoc. En cor­res­pondència amb aquesta tendència, l’endeu­ta­ment no ha parat de dis­mi­nuir per a situar-se lleu­ge­ra­ment per sobre del 50% del pas­siu. La dar­rera cons­ta­tació de la millora de les estruc­tu­res eco­no­mi­co­fi­nan­ce­res de les pimes la tro­bem en l’anàlisi de les ràtios finan­ce­res més habi­tu­als, com ara les de solvència, liqui­di­tat i tre­so­re­ria, que pre­sen­ten valors no només alts, sinó crei­xents des de l’inici de la crisi.

En defi­ni­tiva, la crisi ha sig­ni­fi­cat 1) que s’hagin produït mol­tes bai­xes empre­sa­ri­als, mol­tes empre­ses que han hagut de tan­car; i 2) que les que han que­dat han hagut de fer grans esforços d’adap­tació, de manera que avui dia tenen unes estruc­tu­res de finançament molt més sane­ja­des i pre­pa­ra­des per al futur.

El moment polític que viu el país ve acom­pa­nyat d’una con­jun­tura empre­sa­rial rela­ti­va­ment favo­ra­ble. La crisi econòmica va fer estralls en el tei­xit pro­duc­tiu català, però, al mateix temps, va cons­ti­tuir un incen­tiu poderós per a mol­tes empre­ses que, mal­grat totes les difi­cul­tats, van haver de refer-se per no per­dre com­pe­ti­ti­vi­tat i sobre­viure. Davant d’això, els que vota­rem en el pro­per referèndum no podem dei­xar de pre­gun­tar-nos si aquest procés d’adap­tació no hau­ria estat molt més fàcil amb una política econòmica pròpia i més ali­ne­ada amb els interes­sos de les empre­ses cata­la­nes.

el següent, JORDI ANGUSTO I DAVID ROS

El repartiment d’actius i passius


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.