Política

Setge al procés sobiranista

Amb la caixa buida

Desenes d’organismes amb algun vincle amb la Generalitat pateixen els efectes de la decisió dràstica de l’Estat de bloquejar qualsevol despesa a excepció gairebé de les nòmines

Els afectats coincideixen a reclamar al Ministeri d’Hisenda que posi fi a la barbaritat que està cometent

El govern xifra en 475 milions les partides congelades

L’Estat nomésautoritza els pagaments que considera prioritaris, com ara les nòmines

La febre del govern de l’Estat per bloquejar els comptes econòmics de la mateixa Generalitat i de qualsevol ens que tingui algun vincle amb aquesta esquitxa organismes de tots els àmbits existents . Salut, educació, cultura, urbanisme, medi ambient..., cap finança s’escapa del control de Mariano Rajoy. L’objectiu del seu govern és assegurar-se que els afectats per la mesura no destinen ni un sol euro al referèndum de diumenge i per aquest motiu ha tallat l’aixeta a desenes d’entitats, i ha frenat en sec la seva activitat diària. Només s’autoritzen pagaments puntuals i sempre que l’entitat de torn signi un document en què doni fe que aquell import no es destinarà a “cap activitat il·legal”.

L’Estat només autoritza els pagaments “prioritaris”, com ara les nòmines. Hi ha una àmplia llista d’organismes que tenen i tindran moltes dificultats per fer front a segons quins pagaments ja que ha de quedar justificada l’excepcionalitat. Però diversos òrgans consultats per aquest diari expliquen que ni tan sols és clar quan una actuació és excepcional. I, a més, s’ha de tractar d’actuacions que ja estan en marxa. Madrid no dona carta blanca a cap despesa que no estigués prevista. En total, s’han bloquejat 475 milions d’euros, segons ha avançat el secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès. La llista de partides que no podran executar-se afecta tots els àmbits, tot i que Aragonès va avançar ahir que intentaran desbloquejar-ne més els pròxims dies, com ja va passar amb la Coordinadora de Colles Castelleres.

Entre els afectats hi ha organismes com el Servei Català de Salut, els centres de recerca, les universitats del país, el Servei d’Ocupació de Catalunya, l’Incasòl... I entitats de dimensió més petita però amb activitat intensa, com ara consorcis urbanístics. “La mesura no té cap sentit tenint en compte que molts organismes disposen d’interventor o de mitjans propis de fiscalització de la despesa”, sosté el portaveu d’una societat afectada. Al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, per exemple, s’han vist congelades totes les despeses vinculades a garantir la qualitat de l’aire (no se sap quan trigaran a arribar uns aparells de mesurament que havien d’arribar) o als parcs naturals. També s’ha aturat en sec un pla de camins que preveia una inversió de 3,5 milions per millorar els accessos a diferents pobles de Catalunya. El secretari general del departament, Ferran Falcó, alertava aquesta setmana, per Twitter, que l’Estat ha posat en perill el milió d’euros que la Generalitat ha de destinar a les obres del lateral de la C-31 a Badalona. Des d’aquesta ciutat matisen que la inversió encara pot esperar uns dies. Tampoc no gaire més.

Organitzacions com el Consorci de la Mina i el Banc de Sang expliquen que de moment no han notat els efectes de la mesura. No és el cas del Departament d’Empresa i Coneixement, on tenen bloquejats 30 milions d’euros del pressupost, sobretot relacionats amb la recerca (11,7 milions en el programa de recerca d’universitats i 6,7 milions en el programa Feder), tres milions més en temes de turisme i quatre milions en subvencions vinculades al Pacte Nacional per la Indústria, entre altres.

El president de l’Autoritat Catalana de la Competència, Marcel Coderch, detallava ahir que s’han hagut de suspendre les inspeccions, l’elaboració d’informes i fins i tot la convocatòria de beques. “Estem davant d’una actuació que està fora de tota proporcionalitat”, denuncia. Diverses fonts consultades reclamen a l’Estat que “posi fi a aquesta barbaritat” i que amb la màxima celeritat “restableixi el flux monetari”.

A les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, l’alarma la va fer saltar dimarts al vespre la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que, tot i ser una entitat privada, tenia els comptes bloquejats. Al Vendrell, el consistori, governat pel socialista Martí Carnicer, també mostrava ahir la seva sorpresa en transcendir que la Fundació Privada Apel·les Fenosa estava en la mateixa situació, i a Tarragona, per exemple, s’exercia un control sobre les operacions bancàries del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) pel fet de ser una entitat que té la Generalitat com un membre més de l’òrgan.

A l’Ebre, diversos organismes tenen els comptes bloquejats. A l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), l’ordre ministerial està retardant el pagament de les nòmines a treballadors i proveïdors, en un moment clau pel que fa a projectes com el Life Migratoebre, amb inversions com la rampa de peixos d’Ascó o les accions per ultimar a l’assut de Xerta. “És preocupant la situació en què queden les empreses, els proveïdors i el personal perquè, al contrari de la Generalitat, el personal de l’Idece encara no ha pogut cobrar i estem en una situació d’intranquil·litat”, explica el director, Joan Martín Masdeu. “Durant el darrer mes hem enllestit una sèrie d’actuacions importants per al desenvolupament d’aquestes comarques i ara ens tocarà tornar a posar-nos la cara roja perquè no podrem pagar els proveïdors amb la puntualitat que volem”, lamenta.

Tramitació enrevessada
Les tramitacions dels pocs pagaments permesos, a més, s’han tornat més enrevessades i només estan justificades en els casos en què el Ministeri d’Hisenda ha qualificat de “prioritaris”. Els organismes afectats, en cas de voler cobrar, han de lliurar a l’entitat bancària de torn (la Generalitat treballa amb BBVA i Caixabanc) el document que els deslliga del referèndum. L’entitat bancària, tot seguit, contacta amb el Ministeri d’Hisenda, que és l’encarregat últim d’autoritzar el pagament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona