La Unió Europea rebutja readmetre Rússia al G-7 com demana Trump
Moscou va ser expulsat el 2014 per l’annexió de Crimea
La cimera que es fa al Quebec és la més difícil dels últims anys per la fractura entre Europa i els EUA
El president dels EUA, Donald Trump, va augmentar la tensió amb els seus aliats tradicionals en plena cimera entre les principals potències econòmiques del món, els aliats tradicionals de Washington. Just abans de pujar a l’avió amb destinació al Quebec, seu del G-7 que acabarà avui, va defensar la reincorporació de Rússia al grup, un gest sorpresa que enrarirà encara més l’ambient global.
El paisatge idíl·lic de Charlevoix serà la mostra del malson que és ara mateix la comunitat internacional, amb uns EUA trencant totes les normes no escrites i que, amb l’aplicació d’aranzels a l’acer i l’alumini, ha desfermat una guerra comercial i trencat l’ordre mundial.
La proposta de recuperar Moscou és l’última bomba llançada per Trump, en una reunió per debatre els assumptes mundials (polítics i econòmics) que es preveu rígida, tant, que es parla més de G-6+1 que de G-7.
El club de països rics (format pels EUA, Canadà, França, Alemanya, Japó, Regne Unit i Itàlia) va expulsar Rússia el 2014 per la annexió de Crimea. “Potser no és políticament correcte, però hem de gestionar el món (...) Hauríem de permetre que Rússia hi torni, perquè hauríem de tenir Rússia a la taula de negociació”, va justificar el magnat.
La proposta fa arrufar el nas a aquells que veuen amb temor la relació entre Trump i el president rus, Vladimir Putin. Només el flamant primer ministre italià, Giuseppe Conte, va donar suport públic a una idea que és “en l’interès de tothom”, i que va en consonància amb la seva proposta d’alleugerir les sancions contra el Kremlin.
La Unió Europea va rebutjar la proposta. “Deixem el G-7 com està”, va dir el president del Consell Europeu, Donald Tusk, qui va admetre que la cimera serà “la més difícil dels últims anys” pel desig de Trump de “voler canviar l’ordre internacional”. La fractura entre els EUA de Trump i la resta de països, marcada especialment pels aranzels, és més que evident. “Al president nord-americà potser no li importa estar aïllat, però tampoc ens importa signar un acord entre sis països si és necessari. Perquè aquests sis països representen valors, representen un mercat econòmic que té el pes de la història i que ara és una verdadera força internacional”, va dir el president francès, Emmanuel Macron.
La dissonància entre els EUA i els seus aliats tradicionals és tan gran que Trump abandonarà el G-7 abans de la clausura, amb l’excusa que ha de marxar a Singapur per a la trobada amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un.