Política

Els EUA i la Xina firmen una treva en la guerra comercial

Pacten no imposar-se més aranzels a partir de l’1 de gener

L’acord arriba després d’una reunió de dues hores i mitja entre Trump i Xi, un cop acabada la cimera de dos dies del G-20 a Buenos Aires

És una treva, però no la fi de la guerra. La Xina i els Estats Units van acordar donar-se tres mesos de negociacions per aturar l’escalada d’aranzels encreuats que des del juny d’aquest any té en suspens el comerç mundial. El dia clau serà l’1 de gener, quan vencia el termini anunciat per Donald Trump per apujar del 10% al 25% l’impost a importacions xineses per 200.000 milions d’euros. Però res d’això passarà, almenys en la data promesa. El president nord-americà i el seu homòleg xinès, Xi Jingping, van fumar la pila de la pau durant el sopar de més de dues hores celebrat en acabar la cimera del G-20 que va tenir lloc a Buenos Aires.

El sopar entre els dos mandataris ha estat la notícia més destacada de la cimera, després dels seus resultats plasmats en un document que es va limitar a admetre problemes en el comerç mundial, però sense utilitzar, mai, la paraula proteccionisme, la marca de l’administració Trump. Per això tota l’atenció va estar posada en el que va passar dissabte a la nit en un luxós hotel del centre de Buenos Aires. La prèvia va ser millor del que s’esperava. Trump va mantenir les bones formes i va evitar qualsevol d’aquestes declaracions que dispara com míssils contra els seus adversaris. Xi, per la seva banda, es va limitar a destacar els beneficis del lliure comerç. Quan va arribar el cara a cara entre tots dos ja es respirava un ambient d’acord imminent.

La primera de les parts a confirmar el pacte va ser la Xina, que havia anticipat que no parlaria si el sopar era un fracàs. El viceministre de Comerç, Wang Shouwen, va dir que els aranzels que regeixen actualment continuaran al 10%, i que no n’hi haurà de nous. Mentrestant, i durant 90 dies, Pequín i Washington buscaran una solució de fons que permeti retirar els gravàmens. Si complert aquest termini no hi ha acord, la taxa pujarà fins al 25%, com estava previst que tingués lloc el dia 1 de gener.

La Casa Blanca també va confirmar la treva i va anunciar el compromís xinès per reduir el dèficit de la balança comercial que hi ha entre tots dos països, la principal preocupació de Trump. Només al setembre, els números vermells dels Estats Units amb el gegant asiàtic van ser de 32.000 milions d’euros, una xifra que no ha deixat d’augmentar malgrat les sancions comercials imposades per Washington. Durant la treva, Pequín comprarà “una quantitat encara no decidida, però molts substancial, de productes agrícoles, energètics, industrials i altres als Estats Units per reduir el desequilibri comercial” entre tots dos països. Un altre punt important de les negociacions serà la recerca de noves normes de transferència forçosa de tecnologia, protecció de la propietat intel·lectual, barreres no aranzelàries i pirateria”, afers en què Washington reclama a la Xina que s’aculli a les regles de control que regeixen per a tots els països.

L’acord atura l’escalada aranzelària entre els dos principals blocs econòmics del món. Perè és lluny de resoldre la qüestió de fons. Els pròxims tres mesos seran l’escenari d’una disputa de la qual poden emergir, una vegada per totes, noves regles del joc per al comerç internacional.

LA XIFRA

32.000
milions d’euros
va ser el dèficit comercial dels EUA amb la Xina al setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot
Jordi Gasulla
Cap de l’oposició (CUP)

"No volem ser l’eterna oposició”

Olot
amèrica del nord

Mèxic elegeix a la seva primera presidenta en les eleccions més grans de la seva història

barcelona
Política

Illa recepta “humilitat” en les converses per a la investidura

barcelona
guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

barcelona
iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

barcelona
europa

L’empresària Halla Tómasdóttir, nova presidenta d’Islàndia

barcelona