Reus centralitzarà el seguiment de les dades de totes les consultes del 25 d'abril

A la demarcació de Tarragona, hi ha 32 municipis que han cridat els seus veïns a les urnes en aquesta tercera onada

«Una tongada clau» és com va definir ahir Anna Arqué, membre de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència de Catalunya, els referèndums del 25 d'abril per l'important moviment que han originat en comparació amb les dues tandes precedents, tenint en compte que en aquesta ocasió celebraran aquest exercici democràtic 192 municipis, quinze dels quals són capital de comarca. A aquestes xifres, cal afegir-hi que actualment hi ha 40.000 voluntaris treballant pel dret a decidir i que estan cridats a les urnes 1.250.000 ciutadans. D'entre les prop de 200 localitats, Reus ha estat triada per la Coordinadora Nacional per ser la seu de la jornada en l'àmbit de Catalunya. La capital del Baix Camp és la segona ciutat més gran en nombre de votants que durà a terme aquest procés d'aquí a onze dies, al darrere de Lleida (en l'onada del 13 de desembre del 2009 es va seguir la participació d'arreu del país des de Barcelona i, el 28 de febrer, des de Caldes de Montbui).

Arqué va manifestar que el fet d'apostar per Reus és perquè, des d'un principi, la comissió local que s'ha encarregat d'organitzar aquesta iniciativa ha mostrat «una gran dedicació i intencionalitat»: «La capital del Baix Camp, no només és important estratègicament per animar altres indrets de les comarques del sud del país a seguir els mateixos passos, sinó que la plataforma Reus Decideix és un exemple de feina ben feta. La força d'aquestes consultes es basa en el teixit social i la comissió ha aconseguit que s'hi impliquin unes 90 entitats socials.» A més, va avançar que el dia 25 s'habilitarà un espai de treball per a la Coordinadora al Centre de Lectura de Reus, on se centralitzaran totes les dades de com transcorre la diada: «Des d'aquest punt, a les dues del migdia es farà una roda de premsa per donar a conèixer els primers índexs de participació i, a les vuit de la tarda, una altra, coincidint amb el tancament de les seus electorals.»

10 municipis al Baix Camp

Una de les comarques de la demarcació de Tarragona que des que es va donar el tret de sortida a la celebració de les consultes populars s'ha mostrat més activa és el Baix Camp. Aquesta tendència es tornarà a posar de manifest el 25-A ja que serà la que concentrarà, un altre cop, un major nombre de poblacions. A part de Reus, hi haurà Cambrils, l'Argentera, l'Arbolí, Botarell, Castellvell del Camp, Riudoms, la Selva del Camp, Colldejou i les Borges del Camp. A Cambrils, la plataforma ciutadana que també està impulsant el referèndum disposa d'un local de campanya al número 6 del carrer Pompeu Fabra del barri de la Parellada, que va ser cedit per un particular de manera gratuïta. Per fer una crida a no quedar-se a casa aquesta data, els organitzadors han editat un vídeo d'1 minut i 42 segons en què han participat quinze persones que han fet d'actors desinteressadament i que, amb frases curtes que van pronunciant un darrere l'altre, arranquen l'anunci amb un missatge del tot directe: «Treu les mans de la butxaca. Aixeca el cap. Treu pit. Fes sentir la teva veu sense por, amb orgull, perquè ara és el moment de caminar.»

Guardioles als establiments

A poca distància del Baix Camp, el Priorat és la segona comarca del territori amb un nombre més elevat de localitats. En concret, les poblacions que han cridat els seus veïns a les urnes són Cornudella de Montsant, Ulldemolins, Capçanes, els Guiamets, Poboleda, Porrera, la Vilella Alta i la Vilella Baixa. A Cornudella de Montsant, una vintena de persones ja van votar de manera anticipada el dissabte 3 d'abril, que va ser el primer dia que els organitzadors van instal·lar una parada a la plaça de la Vila amb aquesta finalitat. Per arribar als ciutadans, també s'han penjat pancartes pel poble que anuncien el referèndum, s'han repartit cartells per les botigues, s'ha enviat a tots els domicilis un díptic informatiu de la campanya i s'han deixat guardioles en diferents establiments amb l'objectiu que totes les persones que ho desitgin facin un donatiu per col·laborar en el finançament de la iniciativa.

Emulant el Barça

«La feina ben feta, Valls. El 25 d'abril va ser el centre del món. I quin és el secret, es preguntava tothom. Les ganes, la il·lusió? La persistència? La convicció? O la imprescindible necessitat de poder dir-hi la nostra? Mirar sempre endavant? Fer que hi cregui tothom? No serà que estem tots junts, sense diferències, i amb fronts comuns?» Emulant el conegut anunci televisiu d'Estrella Damm i el Futbol Club Barcelona, la plataforma Valls Decideix comença d'aquesta original manera un vídeo que ha elaborat per promocionar la consulta sobiranista, el qual es pot veure, entre d'altres, a Youtube –el primer dia que es va penjar va rebre unes 2.000 visites i, a hores d'ara, ja n'ha rebut gairebé 6.000.

Al conjunt del Camp i l'Ebre, cal recordar que Valls i Reus són les dues capitals de comarca que preparen des de fa setmanes aquest exercici vertebrat per la societat civil. A la capital de l'Alt Camp, la plataforma impulsora aplega més de 300 persones i, juntament amb Valls, a la comarca també farà el referèndum el Pla de Santa Maria. La plataforma Valls Decideix ja ha donat a conèixer els actes de tancament de la campanya, que es duran a terme els dies 23 i 24 d'abril amb la finalitat de motivar els vallencs a deixar constància de la seva opinió. Així, durant la diada de Sant Jordi, a Sant Roc es podrà votar de manera anticipada i es passarà el vídeo informatiu de la campanya. L'endemà, a partir de dos quarts de nou del vespre, tindrà lloc la festa final, que s'iniciarà amb una batucada al Pati, on els membres del Grup del Teatre Principal oferiran un espectacle per a l'ocasió. Prèviament, hi haurà el torn de parlaments, en què intervindran l'escriptora Margarida Aritzeta i l'alcalde, Albert Batet. Actualment, la plataforma vallenca ja té coberta la despesa econòmica de 9.000 euros que requeria per a l'organització de la campanya, gràcies a les diverses aportacions i a la rifa d'una panera.

Paral·lelament, a la Conca de Barberà, els municipis que seguiran aquest cop l'experiència de les dues anteriors onades són Santa Coloma de Queralt, Blancafort, Vimbodí i Poblet i Rocafort de Queralt. A Santa Coloma de Queralt, per a totes les persones que tenen mobilitat reduïda s'ha habilitat un servei de vot anticipat mòbil. Així, se'ls ha facilitat dos números de telèfon de membres de la plataforma organitzadora que, quan reben la trucada, es desplacen al domicili de qui ho requereix per recollir la seva papereta.

Vila-seca ja vota

«Una activitat frenètica» és la que asseguren que també estan portant a terme els integrants de la plataforma Vila-seca Decideix, que fins i tot han pregonat l'acte amb megàfons incorporats en un cotxe. L'alcalde, Josep Poblet, ja va dipositar la seva papereta el dilluns de Pasqua, en una parada que es va situar a la plaça de l'Església. A més de Vila-seca, al Tarragonès s'han afegit a aquesta gran tanda Altafulla, Torredembarra, el Morell i la Secuita. En aquesta ocasió, en canvi, la participació al Baix Penedès serà molt minsa, amb Bonastre com a únic municipi. També a l'Ebre, la iniciativa no acaba d'agafar embranzida ja que només hi haurà dues poblacions, Alcanar i Ulldecona, que, com a fet simbòlic, posaran una urna per als veïns del País Valencià que vulguin votar.

L'acte central del Camp i l'Ebre es farà el dia 18

El president de la plataforma Reus Decideix, Joan Ballester, i un dels seus membres, David Fernàndez, van avançar ahir que l'acte central de campanya a escala local tindrà lloc a l'Auditori del Palau Bofarull el 17 d'abril. La celebració inclourà els parlaments d'Heribert Barrera, que va ser president del Parlament de Catalunya i secretari general d'ERC; de l'historiador i polític Jaume Sobrequés, i Manuel Cardeña, que va ser subdirector de Banca Catalana. El dia següent, a partir de les deu del matí, es farà l'acte central de campanya del Camp i l'Ebre a la Palma de Reus. Al migdia, començarà una bicicletada des del passeig Mata, en la qual es farà un recorregut d'uns cinc quilòmetres pels carrers de la ciutat. Entre les diverses activitats, també es preveu una cercavila amb gegants i bestiari popular des de la plaça Llibertat fins a la Palma, on es farà un dinar, que tindrà un preu solidari de 15 euros per finançar el viatge dels quaranta observadors internacionals que estaran a l'Alt Camp i el Baix Camp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA