Política

Van den Eynde diu que només la fiscalia dona valor jurídic a la declaració d’independència del 27-O

Segons l’advocat els Mossos mai va advertir d’una “violència generalitzada” i que plantejar la rebel·lió és “absurd”

L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde, ha negat que els Mossos d’Esquadra advertissin d’una “violència generalitzada” al Govern en les reunions prèvies a l’1-O i ha remarcat que l’única frase que un testimoni ha atribuït a Junqueras en una reunió al Palau de la Generalitat va ser que “es deixaria treballar a la policia”. En el seu informe davant del Tribunal Suprem, Van den Eynde ha qualificat “d’absurd” parlar de rebel·lió. “Per què va generar riures quan algú va preguntar si l’1-O hi havia armes?”, s’ha preguntat, “perquè l’escenari de rebel·lió és absurd”. De fet, Van den Eynde sosté que “es confon una desobediència de manual amb la rebel·lió”. L’advocat ha afegit que només la fiscalia dona valor jurídic a la declaració d’independència del 27-O i, sobre el 20-S, ha intentat desacreditar el testimoni de la lletrada del jutjat 13 perquè té una “adscripció ideològica demostrada” com a “seguidora de grups antiindependentistes a Facebook”. Van den Eynde ha afegit que aquell dia hi va haver una “protesta i manifestació” que va generar “incomoditat” a la comitiva judicial, que va poder fer l’escorcoll “perfectament”.

En el seu informe final, Van den Eynde ha remarcat que els antecedents en el moviment independentista eren manifestacions “pacífiques”, que és “ADN” d’aquest col·lectiu, i ha negat que els Mossos d’Esquadra advertissin del risc de “violència generalitzada” al Govern. L’advocat ha remarcat que Junqueras només va participar en la reunió amb els Mossos del 28 de setembre al Palau de la Generalitat, mentre que Romeva no va participar en cap d’elles.

Van den Eynde ha defensat que en aquesta reunió els Mossos no portaven un document de riscos. “No ho posa al títol, ni té informació rellevant, ni fa referència a la criticitat i impacte, ni a esdeveniments de probabilitat”, ha assegurat, “fa referències a reaccions de grupuscles que s’han d’explicar perquè no es coneixen”.

L’advocat ha acusat el coronel Diego Pérez de los Cobos, coordinador dels cossos policials, “d’incomplir” la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En canvi, considera que el dispositiu establert pels Mossos d’Esquadra per aquella jornada era “congruent” amb el seu model policial i amb la “pràctica internacional”.

“Es confon rebel·lió amb desobediència de manual”

El lletrat també ha reflexionat per què considera que l’escenari de rebel·lió és “absurd” i que la tesi de la violència és “fal·laç”. Ha criticat el llenguatge usat pel fiscal Javier Zaragoza que, citant el jurista Hans Kelsen, va dir que el que es va viure a Catalunya és un cop d’Estat. “Es confon una desobediència de manual amb la rebel·lió”, ha afirmat. Segons Van den Eynde, “la negació de la norma” no pot ser rebel·lió tot i que la fiscalia interpreti “el cop d’estat com a cop d’estat normatiu” que, segons el lletrat, no es pot basar en proves ni raons. “No hi va haver alçament, ni violència ni armes, i tampoc dolo o intencionalitat”, ha manifestat el lletrat, que sosté que “no tota il·legalitat és il·legalitat penal”.

Van den Eyne ha dit que ni el 20-S ni l’1-O van ser “finalistes” i que la gent no tenia una “única finalitat” ni estaven “impulsats” per Romeva ni Junqueras. “Per ser un alçament s’ha de demostrar que hi ha finalitat última i no existeix perquè el 20-S i l’1-O la gent no va a declarar la independència sinó a manifestar-se o a votar, ja sigui en blanc o en el que fos”, ha afirmat.

“La gent no va anar a parar la policia, la gent va anar a votar i va ser la policia la que va anar a parar-los; i això és una sedició? És una desobediència de tota la vida”, ha remarcat. Per a Van den Eynde, el problema és que això “no és suficient” per a les acusacions. Segons el lletrat, els seus clients només van animar a participar però sempre tenint en compte el “manteniment de la pau pública i el civisme” i des del “convenciment” que votar tenia “nul retret penal”.

I ha criticat que quan el fiscal Zaragoza cités pàgines de la causa per inculpar Junqueras i Romeva per haver incitat a la participació al referèndum siguin retalls de premsa i editorials de mitjans.

“Agafar dues imatges i muntar una categoria”

L’advocat de Junqueras i Romeva ha acusat la fiscalia de parlar de violència a partir “d’actes que es comptem amb els dits de a mà” i que estan “desconnectats de la dinàmica i de l’actuació” dels seus clients. “La tesi de la violència es construeix com una fal·làcia, amb detalls per agregació”, ha assegurat, a partir “d’agafar dues imatges i muntar una categoria”. També ha defensat l’actuació dels ciutadans “d’autocontrol” i ho ha exemplificat amb el fet que “es pot onejar una bandera espanyola davant d’un milió de persones”.

20-S: “40.000 manifestants, zero ferits”

Sobre el 20-S, Van den Eynde ha limitat el que va passar durant els escorcolls a una “evident incomoditat” per part de la comitiva judicial davant de la gent que es va concentrar. “Traiem el soroll i anem als fets, el 20-S és una protesta i manifestació ciutadana amb molta afluència i que mostraven indignació perquè no sabien per què es detenien els càrrecs del Govern”, ha dit, en un ambient “festiu”, amb “música ska, castells i batucades”. Van den Eynde ha remarcat que hi va haver “40.000 manifestants, zero ferits, zero intents d’assalt i zero armes sostretes dels cotxes”, i que les acusacions utilitzen el “simbolisme” dels danys als cotxes. “Però el simbolisme és simbolisme, no són fets”, ha dit.

L’advocat s’ha referit a les imatges de seguretat del Departament d’Economia per assegura que “no es veu als policies nerviosos, ni amb tècniques de protecció, ni canvien res del que és una diligència normal”. Per Van den Eynde, “el registre es va poder fer perfectament” i “es van poder registrar fins i tot despatxos que no estaven coberts per la interlocutòria”. A més, ha recordat que els detinguts no hi van anar perquè “van renunciar al seu dret” i ha assegurat que la mateixa Guàrdia Civil no tenia interès a què hi anessin.

L’advocat també ha intentat desacreditar el testimoni de la lletrada del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, de qui ha dit que la seva “adscripció ideològica està demostrada” com a “seguidora de grups antiindependentistes a Facebook”. “Aquesta és la lletrada que va dir que va trepar pels terrats”, ha dit. Per contra, ha defensat que la lletrada “va marxar sense problemes amb la decisió intel·ligent de marxar per porta del darrere”. També ha remarcat que un capità de la Guàrdia Civil que va declarar com a testimoni també ho va fer en el judici contra Sandro Rosell a l’Audiència Nacional i que el tribunal “no es va creure”.

Sobre l’actuació de Junqueras, ha limitat la seva participació als fets a anar al seu despatx, “donar la mà” a Lluís Salvadó i dir-li que “hi havia molta gent a fora i que era una manifestació popular”, i parlar amb els concentrats quan va sortir d’Economia.

Declaració d’independència “aliena a la dinàmica penal”

Van den Eynde també ha situat la declaració d’independència aprovada al Parlament el 27 d’octubre del 2017 en l’àmbit de la “transcendència política”, que considera “altíssima”, però ha remarcat que només la fiscalia li ha donat transcendència jurídica. En aquest sentit, ha assegurat que l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy la va qualificar de “confosa”. Per Van den Eynde, “el 27 d’octubre és aliè a la dinàmica penal, és una jornada oblidada per les acusacions durant el judici i que se supera amb el repte electoral del 21-D que accepten des de la CUP a Cs”.

“Criminalització d’idees” quan s’expliquen a l’exterior

L’advocat de Junqueras i Romeva ha denunciat que hi hagi una “criminalització” de la difusió d’idees quan “s’expliquen al públic de fora d’Espanya”. “El problema és dir-ho en francès o en portugués”, ha dit, tot negant que hi hagi hagut malversació de fons públics per les conferències fetes per Junqueras i Romeva fora de l’estat espanyol. Eren, ha dit, “acte d’expressió d’un govern que té legitimitat amb els vots i dret a parlar del que vulgui”. A més, ha recordat que el Tribunal Constitucional va avalar l’estructura del departament de Romeva, tot i fer-li canviar el nom, i de les delegacions internacionals “com tenen altres comunitats”.

Per intentar desmuntar les tesis de les acusacions sobre malversació, ha defensat l’actuació del Diplocat amb els seus “programes de visitants”. “La gent va venir a veure i veure coses que se sàpiga no és cap delicte”, ha assegurat. També ha argumentat que no s’ha aportat “cap prova” sobre la contractació de The Hague Center for Strategic Studies per elaborar informes o ha defensat la contractació d’Helena Catt per a fer un informe acadèmic sobre “context polític”.

Vox “no va pescar ni un peix”

Van den Eynde també ha qualificat “d’impensable” que hi pugui haver organització criminal, com defensa l’acusació popular exercida per Vox. De fet, ha assegurat que “si Vox no va llençar 400 vegades, no la van llençar cap, i no va pescar ni un peix”.

  • 13:38 Després de la intervenció de Melero, el jutge Marchena opta per fer una interrupció i convoca a les quatre de la tarda per escoltar a l'advocat Jordi Pina
  • 13:36 Finalitza la intervenció de Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn
  • 13:32 Xavier Melero: "Ningú volia coordinar-se amb els Mossos d'Esquadra"
  • 13:32 Xavier Melero: "El dispositiu de coordinació era un frau. Van venir a fer una intervenció unilateral"
  • 13:28 Xavier Melero: "Els comissaris van transmetre el seu malestar per la situació. Els molestaven les declaracions dels polítics"
  • 13:22 Xavier Melero: "El efectius estaven tensionats, no es podia complir la instrucció número sis de fiscalia"
  • 13:18 Xavier Melero: "O menteix el senyor López o menteix el coronel Pérez de los Cobos"
  • 13:13 Xavier Melero: "No es va detenir a ningú, ningú va acabar lesionat i hi va haver desperfectes en una tanca per valor de 800 euros"
  • 13:11 Xavier Melero defensa l'actuació dels Mossos a Economia el 20-S: "Què haurien d'haver fet els Mossos a la concentració de 40.000 persones?"
  • 13:07 Xavier Melero en relació al 20-S a Economia apunta "que allà es van cometre delictes contra l'ordre públic"
  • 13:00 El lletrat Melero: "Els plans d'actuació de Guàrdia Civil i Policia Nacional són dues o tres pàgines anònimes. L'únic pla d'actuació que complimenta legalment el demanat pel ministeri fiscal és el dels Mossos d'Esquadra"
  • 12:55 Xavier Melero apunta que durant el judici ha intentat mostrar "l'absència de concert entre el Govern i la policia"
  • 12:51 Xavier Melero apunta que abans "ningú s'havia plantejat la possibilitat de la rebel·lió sense armes"
  • 12:49 Xavier Melero: "El Govern no va efectuar cap declaració d'independència"
  • 12:46 Xavier Melero apunta que "el mecanisme constitucional per resoldre el conflicte", "el 155 va funcionar perfectament"
  • 12:40 Xavier Melero: "No hi va haver cap comunicació de reforç d'infraestructures"
  • 12:38 Xavier Melero retreu a la fiscalia el plantejament del delicte de rebel·lió
  • 12:32 Xavier Melero: "És cert que el senyor Forn va rebre un requeriment per part del Tribunal Constitucional"
  • 12:29 El lletrat Xavier Melero apunta que en el judici "tampoc es jutjarà als ciutadans" ni "tampoc als Mossos d'Esquadra"
  • 12:24 Xavier Melero creu que "no és objecte d'aquest judici l'actuació de la policia"
  • 12:21 Xavier Melero apunta que "no pot ser objecte del judici fets irrellevants des del punt de vista penal"
  • 12:20 Xavier Melero: "El govern de la Generalitat no tenia capacitat per imposar per la força cap marc normatiu"
  • 12:13 Xavier Melero en referència a la intervenció del fiscal Zaragoza: "El que no es pot fer és banalitzar el concepte de violència"
  • 12:09 Xavier Melero: "És un judici sobre un cas difícil"
  • 12:08 És el torn de Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn
  • 11:32 Pausa al judici fins a les 12
  • 11:31 Van den Eynde: "El judici és una oportunitat per a resoldre una crisi política"
  • 11:30 Van den Eynde: "El Tribunal hauria d'evitar que es parli de la presó que aniran els acusats o a quina condemna li imposaran"
  • 11:28 Van den Eynde: "En una democràcia passen coses. I si la gent va anar a votar és que tenia ganes de votar"
  • 11:27 Van den Eynde: "S'ha vulnerat la presumpció d'innocència"
  • 11:24 Van den Eynde: "Quan li van posar el micro a Cuixart va condemnar els actes de violència"
  • 11:23 Van den Eynde: "Protestar no és intimidar, protestar no és odiar"
  • 11:21 Van den Eynde: "La llibertat d'expressió també protegeix les opinions que fereixen"
  • 11:20 Van den Eynde: "Tenim dret a parlar d'autodeterminació? Si es vota majoritàriament partits que la defensen, no se'n pot parlar? La llibertat d'expressió és un dels pilars de la democràcia, com ha dit moltes vegades Estrasburg i aquest mateix Tribunal"
  • 11:18 Van den Eynde: "Els drets fonamentals formen part de la tipicitat d'un judici. No es persegueix als votants de l'1-O perquè exercien drets fonamentals"
  • 11:13 Van den Eynde: "La por a la internacionalització del debat territorial en el segle XXI no es pot entendre"
  • 11:12 Van den Eynde: "Que els observadors internacionals vinguéssin l'1-O no és cap delicte de malversació"
  • 11:11 Van den Eynde: "A l'anunci del registre de catalans a l'estranger no hi ha cap mapa de Catalunya separat d'Espanya"
  • 11:11 Van den Eynde desmunta ara l'acusació de malversació
  • 11:06 Van den Eynde: "La desobediència no és suficient per a les acusacions"
  • 11:04 Van den Eynde: "El primer d'octubre la gent no va anar a aturar la policia, va anar a votar. Va ser la policia que va voler aturar la gent"
  • 11:01 Van den Eynde: 'No hi ha cap delicte com la sedició en l'entorn europeu"
  • 11:01 Van den Eynde: "La sedició també ha d'implicar un alçament violent"
  • 10:57 Van den Eynde: "S'està confonent la desobediència amb la rebel·lió"
  • 10:56 Van den Eynde: "El delicte de referèndum il·legal es va despenalitzar i ara s'està aplicant per la porta de darrere"
  • 10:54 Van den Eynde: "El nostre sistema no es pot basar en el terror penal"
  • 10:53 Van den Eynde: "Les úniques 'proves' que presenta la fiscalia són editorials i articles de premsa on els acusats es mostren partidaris... de la no violència"
  • 10:51 Van den Eynde: "Els acusats reneguen de la violència. No han trobat cap missatge que la promogui"
  • 10:50 Van den Eynde: "Era impensable que l'1-O la policia carregués contra la gent"
  • 10:49 Van den Eynde: "La jurisprudència internacional diu que no es pot exercir la violència contra manifestacions pacífiques encara que siguin il·legals"
  • 10:48 Van den Eynde: "No hi va haver alçament, ni violència ni armes"
  • 10:46 Van den Eynde: "Desafecció i indignació no són violència. No existeix la violència ambiental"
  • 10:45 Van den Eynde: "Hem de tancar la porta a un possible ús autoritari del delicte de rebel·lió"
  • 10:44 Van den Eynde: "Si la rebel·lió hagués estat real, el govern espanyol hauria aplicat l'estat de setge a Catalunya"
  • 10:41 Van den Eynde: "La gent no va sortir al carrer per derrocar l'Estat. Va sortir per manifestar-se i per votar"
  • 10:40 Van den Eynde: "Un alçament ha de ser armat. El delicte de rebel·lió ha de ser militaritzat"
  • 10:38 Van den Eynde: "El delicte de rebel·lió és un delicte polític. Encara no sé on és l'alçament que implica el delicte de rebel·lió"
  • 10:37 Van den Eynde: "La fiscalia és la sola que creu que hi va haver una DUI de veritat. Fins i tot Rajoy va dir que va ser una declaració confusa"
  • 10:36 Van den Eynde: "El PSOE, llavors a l'oposició, va retreure al PP les càrregues de la policia"
  • 10:34 Van den Eynde: "A Catalunya es pot brandar una bandera espanyola al mig d'una manifestació independentista d'un milió de persones i no passa res"
  • 10:33 Van den Eynde: "La tesi de la violència es construeix com una fal·làcia"
  • 10:32 Van den Eynde: "Els guàrdies civils han exagerat i molts han mentit quan han vingut a declarar"
  • 10:31 Van den Eynde: "Per sort tenim els vídeos que demostren que els testimonis dels policies no van dir la veritat"
  • 10:30 Van den Eynde: "L'operatiu dels Mossos d'Esquadra per a l'1-O va ser l'adequat"
  • 10:29 Van den Eynde: "La policia no va preveure cap informe de riscos. Ningú va parlar de violència generalitzada"
  • 10:27 Van den Eynde: "La única violència de la que parla l'acusació és la que es compta amb els dits d'una mà"
  • 10:26 Van den Eynde: "L'escenari de rebel·lió és absurd. Els antecedents de l'1-O eren manifestacions multitudinàries pacífiques"
  • 10:24 Van den Eynde: "La interlocutòria de la jutge prioritzava la pau ciutadana per a l'1-O. Pérez de los Cobos ho obvia i diu que la convivència no està per sobre de la llei"
  • 10:23 Van den Eynde: "Romeva no va participar en cap de les reunions a les que feia referència la Fiscalia. Junqueras només en una"
  • 10:21 Van den Eynde: "El Govern va impulsar el referèndum? Sí, clar, no és cap secret, ho deia el seu programa electoral"
  • 10:18 Van den Eynde: "A les càmeres de la conselleria no es veu policia nerviosa. Als vídeos només es pot veure els Jordis fent crides a la calma"
  • 10:17 Van den Eynde: "La lletrada que el 20-S va sortir pel terrat i fa un relat de terror d'aquell dia és coneguda per ser seguidora a les xarxes socials de pàgines anti-independentistes"
  • 10:13 Van den Eynde: "El 20-S Romeva era a Madrid i Junqueras va fer dues coses: donar la mà a un secretari general i anar al seu despatx"
  • 10:12 Van den Eynde: "Els cotxes de la Guàrdia Civil eren simbòls, és l'única cosa que tenen del 20-S. Hi va haver quaranta mil manifestants i zero ferits"
  • 10:10 Van den Eynde: "El 20-S la gent estava indignada perquè no sabia perquè es detenien càrrecs de la Generalitat. Molts policies tampoc ho sabien"
  • 10:08 Van den Eynde: "A l'acusació només l'interessa la prova de càrrec fora de tots els estàndards internacionals"
  • 10:07 Van den Eynde: 'Enfocats' no és res, per molt que l'acusació l'hagi citat mil vegades"
  • 10:06 Van den Eynde: "Les acusacions i la policia fan servir una sèrie d'expressions comodins com 'el llibre blanc', el 'full de ruta', 'l'enfocats', etc"
  • 10:05 Van den Eynde: "D'on han sortit les piulades, els documents i els correus presentats per les acusacions? Per què les defenses no hi hem tingut accés?"
  • 10:03 Van den Eynde: "El que van requisar s'ho van quedar i no ho han portat al judici com a prova"
  • 10:01 Van den Eynde: "La investigació ha estat invasiva, s'ha requisat els correus de tots els membres de la Generalitat en els darrers quatre anys"
  • 10:00 Van den Eynde: "No hem pogut interrogar a molta gent perquè se'ls ha convertit en coacusats en altres processos"
  • 09:59 Van den Eynde: "A l'acusació ni li agrada la realitat, els agrada el soroll, biaix i exageració, això és l'acusació"
  • 09:58 Van den Eynde: "Els documents no s'han aportat com a prova per part de les acusacions, s'han mantingut en secret per a les defenses"
  • 09:55 Van den Eynde: "El que es persegueix és una ideologia. Li van atribuir a Daniel Baena una investigació política"
  • 09:54 Van den Eynde: "Baena és 'Tácito' al Twitter, ho sap tothom"
  • 09:53 Van den Eynde: "La majoria de proves s'han aconseguit, diguem, de manera alegal"
  • 09:51 Van den Eynde: "Els agents que han declarat en aquest tribunal han afirmat que no sabien el que estaven investigant. Ni el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya no va saber explicar-ho"
  • 09:49 Van den Eynde: "A principis del 2016, l'Audiència Nacional, de manera prospectiva, comença a investigar la Generalitat basant-se en retalls de diari"
  • 09:47 Van den Eynde: "La causa es va iniciar el 2016 investigant la Generalitat de Catalunya. S'ha vist alguna cosa d'estructures d'estat en aquesta sala?""
  • 09:46 Van den Eynde: "L'atestat de Baena, idèntic a l'acusació de la fiscalia, eren retalls de premsa"
  • 09:45 Van den Eynde: "L'Advocacia de l'Estat vol castigar la mobilització ciutadana"
  • 09:44 Van den Eynde: "S'han vulnerat de manera flagrant els drets humans. El delicte de rebel·lió argumentat per la Fiscalia no s'ha provat suficientment"
  • 09:43 Van den Eynde: "La Fiscalia omet els drets fonamentals"
  • 09:42 Van den Eynde: "El repte és veure quina defensa tenen els drets fonamentals. A l'informe de la Fiscalia costava trobar referències a la prova"
  • 09:41 Van den Eynde: "Es tractarà de la resposta penal a una entrevista, a una piulada..."
  • 09:40 Van den Eynde: "Aquí s'explicarà quina resposta penal s'ha de donar a una proposició feta en un Parlament"
  • 09:39 Van den Eynde: "Aquest cas és apassionant, hem gaudit del judici per més tràgic que hagi estat pels acusats"
  • 09:38 Van den Eynde: "Hi ha hagut molt soroll, estridències i mentides de la part de la fiscalia"
  • 09:37 Comença la sessió d'avui del judici contra el procés amb els al·legats de les defenses. Pren la paraula Andreu Van den Eynde
  • 09:33 "Força companys. Representeu tot un poble" diu Cuevillas als advocats de les defenses
  • 08:57 L'advocat Benet Salellas a TV3: "Jordi Cuixart no es penedeix de res i no renuncia a res"
  • 08:56 L'advocat Benet Salellas a TV3: "L'informe de la ONU és vinculant"
  • 08:55 L'advocat Benet Salellas a TV3: "Se'ns restringeix l'ús de la paraula. Una hora per acusat és insuficient. Posarem els drets humans al centre"
  • 08:42 Els escrits i arguments de la Fiscalia i Vox posen en evidència que lamentablement ha estat un judici polític, afirma Jordi Sànchez


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia