El jutge i la fiscal del 17-A intenten tancar el sumari abans del 31 de gener
És quan acaba el termini de 18 mesos d’instrucció i intenten no prorrogar la data per evitar retardar el judici
A falta d’una última diligència, el jutge i la fiscal que instrueixen el sumari pels atemptats del 17A a Catalunya intenten concloure abans del 31 de gener, data en què venç el termini dels 18 mesos d’instrucció per causes complexes, i intenten no prorrogar-ho per tal d’evitar retardar el judici.
Segons han informat a Efe fonts jurídiques, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiencia Nacional, José Luis Calama, ha culminat pràcticament tota la instrucció i a finals de setembre, principis d’octubre, esperava tenir ja conclòs el sumari, però aquesta última diligència pendent ha trastocat aquests plans.
Tant la Fiscalia com el Jutjat esperen que, en aquest mes o ja ve el proper, aquest últim serrell quedi solucionat per poder tancar el sumari en termini sense necessitat de demanar pròrroga per a la instrucció.
La seva intenció és evitar retards i poder portar aquesta causa a judici com més aviat millor, tenint en compte, sobretot, que els tres acusats en relació als atemptats de complir a l’agost tres anys en presó preventiva i el límit màxim és de quatre anys.
Un cop conclòs, el sumari serà elevat a la Sala, que en aquest moment ha de traslladar les parts perquè sol·licitin l’obertura de judici oral als tres únics processats: Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza, si bé cap d’ells ho ha estat com a responsable dels 16 morts i 140 ferits en la massacre, ja que els presumptes autors van morir abatuts pels Mossos d’Esquadra o en l’explosió del xalet d’Alcanar (Tarragona).
Als dos primers se’ls atribueix un delicte d’integració en organització terrorista com a membres de la cèl·lula gihadista de Ripoll (Ripollès) que va perpetrar els atemptats a La Rambla de Barcelona i al Passeig Marítim de Cambrils (Baix Camp), mentre que el tercer ha de respondre per un delicte de col·laboració.
En aquesta fase, les acusacions populars podran tornar a demanar a la Sala que modifiqui el processament, que ha rebut el suport de la Fiscalia.
Aquestes acusacions, entre les quals figura l’Associació Víctimes del Terrorisme (AVT), l’Associació 11-M Afectats del Terrorisme o el sindicat dels Mossos d’Esquadra Uspac, han tractat sense èxit que se’ls declarés també cooperadors en delictes d’assassinat consumat i en grau de temptativa en entendre que se’ls va haver de vincular amb els atemptats perquè, tot i que no van tenir una participació directa, coneixien els preparatius de la cèl·lula per cometre actes terroristes.
Per això van recórrer el processament, i la Sala Penal, en respondre aquests recursos, va plantejar que la seva reclamació pogués plantejar-se en la fase intermèdia del procediment i davant el tribunal competent per a l’enjudiciament.
Aquesta circumstància pot provocar que ara, en aquesta nova fase procedimental, les acusacions que es van oposar a l’ordre de processament puguin demanar un de nou per poder també acusar com a coautors dels atemptats els tres processats.
Si la sala ho accepta, el sumari seria retornat al jutjat de Calama per reprendre la instrucció abans de dictar un nou processament, però si ho rebutja, la causa seguiria el seu curs per a l’enjudiciament dels processats i, un cop es dicti la interlocutòria d’obertura de judici oral, es traslladaria de nou a les parts perquè presentessin els seus escrits de qualificació.
A Driss Oukabir, a nom de qui es va llogar la furgoneta usada en l’atemptat de la Rambla de Barcelona, el jutge només li processa per integració en organització terrorista, però a Houli Chemlal, ferit en l’explosió del xalet d’Alcanar (Montsià) on va morir l’imam de Ripoll -considerat líder de la cèl·lula-, li imputa també dipòsit d’explosius i temptativa d’estralls, això últim pels plans que tenia la cèl·lula d’atemptar contra llocs emblemàtics de Catalunya com la Sagrada Família.