Petició perquè s’investigui si Felip VI coneixia les activitats de Joan Carles I
Els partits nacionalistes demanen que s’aclareixin els comptes opacs en paradisos fiscals
Reclamen saber la influència en les relacions amb Riad
La comissió d’investigació sobre les presumptes il·legalitats de la Casa Reial sol·licitada entre d’altres grups per ERC, JxCat i el PNB proposa que el Congrés investigui si entre els beneficiaris de les suposades “activitats il·lícites” del rei Joan Carles hi ha Felip VI, així com què en sabia de les activitats del seu pare.
Així consta en la sol·licitud de la comissió d’investigació que aquests grups –a més d’EH Bildu, Més País, Compromís, la CUP i el BNG– van registrar dimarts per tal d’analitzar “les presumptes irregularitats comeses per membres de la família reial així com pels seus còmplices i les seves possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l’Estat espanyol amb l’Aràbia Saudita”.
En concret, reclamen que el Congrés investigui l’existència d’estructures opaques amb la participació de l’excap de l’Estat per a l’adjudicació de contractes comercials, els possibles comptes irregulars de membres de la família reial en paradisos fiscals, els mecanismes utilitzats i l’origen dels fons. Un altre dels punts d’anàlisi és “el presumpte blanqueig de capitals de l’excap de l’Estat” i les seves possibles activitats de comissionista, “així com els coneixedors i còmplices i les conseqüències i responsabilitats derivades”.
Els partits volen descobrir les influències que les relacions de la monarquia espanyola amb l’Aràbia Saudita hagin pogut exercir sobre les relacions diplomàtiques i comercials de l’Estat amb aquest país. La nova petició es justifica en el fet que la fiscalia del Tribunal Suprem investigarà el presumpte pagament de comissions en la construcció del TAV a la Meca després de comprovar que una de les persones que podrien estar involucrades en els fets seria el rei emèrit, Joan Carles de Borbó. La petició fa referència, a més, a les declaracions de l’examant del rei emèrit Corinna Larsen en les quals assegura que “hauria rebut pressions i fins i tot amenaces greus per part dels serveis secrets de l’Estat i la Casa Reial, suposadament per confiscar documentació comprometedora”.
Podem prepara un text alternatiu
El grup parlamentari d’Unides Podem està promovent una proposta de comissió d’investigació alternativa sobre el rei Joan Carles, amb un disseny jurídic diferent, “perquè tingui més probabilitat de ser aprovada a la mesa del Congrés”. Fins ara, les propostes per investigar el rei sempre han estat rebutjades per la mesa amb l’argument que la inviolabilitat de Joan Carles és permanent. La Fiscalia del Tribunal Suprem diu ara, però, que es poden investigar els fets posteriors al juny de 2014, quan Joan Carles va deixar de ser cap de l’Estat.