L’enrocament de Trump contra l’estímul eixuga els subsidis d’atur
Milions de nord-americans queden sense ajudes per combatre els efectes econòmics de la pandèmia
Biden critica que el president hagi abdicat la seva responsabilitat
El gir inesperat d’última hora del president Donald Trump amb la decisió de no signar el paquet de rescat econòmic per als afectats per la pandèmia de coronavirus ja comença a tenir efectes negatius. La matinada de diumenge es van esgotar els subsidis federals d’atur que rebien uns 14 milions de nord-americans i, si no hi ha un acord al llarg d’aquesta setmana, les conseqüències nocives podrien empitjorar encara més.
Trump ja té sobre la taula la proposta aprovada pel Congrés i beneïda pel seu secretari del Tresor, esperant la seva signatura, però res fa preveure que farà el pas. Ningú esperava el cop d’efecte del mandatari sortint, que dilapida així mesos de negociacions que van acabar a principis de la setmana passada en l’últim moment i que van salvar per poc una catàstrofe que hauria afectat milions de persones.
No obstant això, la resistència de Trump a acceptar l’acord, amb l’excusa populista que els xecs directes eren massa minsos i una “vergonya”, ha provocat un terrabastall.
La negativa obligarà el Congrés a prorrogar d’urgència els pressupostos federals de l’any anterior perquè l’administració no quedi sense fons i hagi de “tancar”. D’altra banda, aquest dijous caduquen una munió d’ajudes i proteccions per als afectats per la pandèmia de coronavirus, com la moratòria de desnonaments.
Ira política
És una cursa contra rellotge: el període legislatiu del Congrés acaba el dia 3 de gener i, si no signa abans d’aquesta data, tot el paquet econòmic acabarà directament a la brossa. Fins i tot si Trump acaba reculant, el retard provocarà setmanes de burocràcia endarrerida i efectes nocius sobre la població més vulnerable.
L’enrocament del president ha desfermat la ira i les crítiques en tot l’espectre polític. El senador republicà Pat Toomey va advertir que, si no signa, Trump “serà recordat pel caos, la misèria i el comportament erràtic” davant una situació tan crítica.
El que serà el seu successor, el demòcrata Joe Biden, directament el va acusar d’haver “abdicat la seva responsabilitat” de vetllar pels nord-americans i d’haver-los deixat davant un panorama “devastador”. “Milions de famílies no saben si arribaran a final de mes perquè el president es nega a signar una llei de rescat econòmic aprovada pel Congrés per una majoria bipartidista aclaparadora”, va dir el president electe, que jurarà el càrrec d’aquí a 23 dies.
Mentrestant, Donald Trump passa les vacances de Nadal a Florida, amb l’única ocupació de jugar a golf. No té previst tornar a Washington fins passat Cap d’Any.
Un de cada mil nord-americans, mort per la Covid
Aquest desembre ha estat el més mortífer des de l’inici de la pandèmia de Covid als EUA. Ara com ara, un de cada mil nord-americans ha mort per coronavirus. Encara no ha acabat el mes i ja han mort més de 63.000 persones, un rècord absolut que podria quedar en poca cosa en vista del panorama de malson que s’espera a conseqüència de la mobilitat i les trobades familiars de les festes nadalenques i de Cap d’Any. Tot i que els viatges s’han reduït en comparació amb els de l’any passat, les xifres preocupen experts com l’epidemiòleg Anthony Fauci, que no es cansa de repetir que el pitjor encara ha d’arribar. Les prediccions són que fins a principis d’abril encara han de morir prop de 200.000 persones més. Se superarà, així, el mig milió de víctimes als EUA. D’altra banda, hi ha el programa de vacunació, que ja s’ha estès per tot el país, no sense problemes. Es calcula que ja s’han administrat més de dos milions de dosis, i gairebé deu milions més han arribat al destí previst, però governadors de diversos estats s’han queixat que no els han arribat tantes vacunes com se’ls havia promès, fet que està provocant que la campanya de vacunació vagi més lenta del que es desitjava.