Política

Vox incompleix el protocol del Govern per a la campanya en passejar en comitiva per mercats i permetre aglomeracions

No han demanat cap permís al Procicat per fer actes en espais vetats i fer fotos massives sense distància de seguretat

Vox ha incomplert reiteradament el protocol del Govern per a la campanya electoral.

La comitiva del partit ha passejat aquest dilluns pel mercat de Calafell (Baix Penedès), com ja va fer el dia 3 pel de Castelldefels (Baix Llobregat), sense haver demanat cap permís al Procicat perquè els autoritzés a fer-ho en condicions de seguretat.

Vox tampoc va respectar el protocol dimarts 2 a Ripoll, on van passejar pels carrers del municipi, ni en tants actes durant la campanya en què s’han deixat envoltar de multituds i fins i tot han organitzat fileres per fer-se fotos, com va passar el dia 3 a la Bonanova, a Barcelona, o el diumenge 7 a l’Hospitalet de Llobregat, en un dels actes més multitudinaris de partit i amb menys distàncies de seguretat.

El protocol del Procicat recull que “les comitives itinerants s’han d’evitar sempre” i que “en cas que es considerin imprescindibles, cal sol·licitar-ho expressament al Procicat”, la qual cosa, el partit d’extrema dreta no hauria fet en cap dels casos. Segons recull el Procicat, els actes polítics amb comitiva itinerant en mercats, carrers o comerços, són “incompatibles” amb la seguretat i afegeix que també ho són aquells actes en què s’interacciona amb grups de població.

Els passejos pel carrer i pels mercats i la interacció amb la població, però, han estat la tònica de la campanya del partit d’extrema dreta. La comitiva de Vox ha passejat pels carrers en diversos municipis, com a Ripoll, Tarragona o Vic, a i en tots els seus actes saluden, es fotografien i s’aturen a parlar amb simpatitzants i seguidors que se’ls acosten, com als barris del Carmel o la Bonanova de Barcelona i també a l’Hospitalet de Llobregat o Sant Pere de Ribes (Garraf).

Dimecres passat, a l’acte electoral de Castelldefels, la comitiva en bloc, encapçalada pel candidat a la Generalitat, Ignacio Garriga, va passejar pel mercadet del municipi i es va aturar a parlar amb alguna de les persones que hi estava comprant. Aquest dilluns ha passat el mateix a Calafell, on el portaveu del partit al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha passejat pel mercat i ha parlat amb paradistes.

Sàmper acusa Vox de provocar, saltar-se “de forma sistemàtica” les indicacions i dificultar la tasca policial

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha acusat Vox de fer “provocacions” i de saltar-se “de forma sistemàtica” les indicacions dels cossos de seguretat. Sàmper ha fet referència així als incidents que van tenir lloc aquest cap de setmana en un míting de Vox a Salt. El conseller ha reivindicat que la policia “ha de garantir” la seguretat en actes polítics i ha lamentat la “tensió creada per provocadors que busquen enfrontament físic”. Ha assegurat que hi ha partits que “dificulten la tasca policial” perquè no fan cas de les indicacions. Ha rebutjat també el llançament d’objectes. A més, ha explicat que s’ha obert una investigació reservada per esclarir l’actuació d’un antiavalots que va disparar una salva a prop d’un fotoperiodista.

Sàmper ha fet una crida perquè la campanya electoral se centri en el debat de propostes i no en enfrontaments. Així, ha criticat l’actuació de candidats que fan “provocacions”, en al·lusió a Vox. Ha afegit també que els actes dels partits poden generar adhesió o rebuig, però ha reivindicat que aquest rebuig, discrepància o protesta “no pot ser mai violenta”.

D’altra banda, ha assegurat que tampoc es poden permetre “amenaces públiques exhibint armes de foc”, en al·lusió al vídeo difós a Twitter per un home que presumptament amenaçava independentistes exhibint un rifle. La policia catalana va localitzar l’home a la comarca de l’Alt Camp, el va portar a comissaria a declarar i posteriorment va anar a casa seva, on li van intervenir vuit armes de foc.

Sàmper ha defensat que la policia ha “evitat conflictes” aquest cap de setmana, un cap de setmana que ha reconegut que ha estat de “molta tensió” i “complex”.

D’altra banda, ha garantit que s’investigarà si s’han produït accions per part dels agents “que vagin en contra de l’observança més pulcra del respecte als drets fonamentals”. En aquest sentit, ha explicat que s’ha obert la investigació reservada a l’agent de la BRIMO que va disparar la salva a prop d’un fotoperiodista a Salt. El conseller ha afegit que un cop analitzada la seva actuació, la investigació tindrà “les conseqüències que hagi de tenir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona