Política

L’OTAN acorda plantar cara al “desafiament” de la Xina

Els aliats endureixen el to amb el gegant asiàtic i el posen en el mateix sac que Rússia

Biden adverteix Putin que els EUA no “busquen” el conflicte però que respondran si Moscou continua amb les seves “activitats perilloses”

Europa i l’Amèrica del nord acorden plantar cara plegades a la Xina, però amb estils diferents. L’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN), que aplega 30 països d’aquestes dues regions i que es va crear en un context de guerra freda, va fer ahir un pas històric posant per primera vegada els xinesos al mateix sac que els russos.

“Les seves ambicions i l’actitud assertiva de la Xina suposen un desafiament sistèmic a l’ordre internacional i a àrees rellevants per a la seguretat de l’aliança”, afirma el comunicat conjunt que van emetre els líders de l’OTAN després d’una reunió de tres hores a Brussel·les.

Era la primera trobada del president dels EUA, Joe Biden, amb els aliats atlàntics i es va emportar un bon regal de benvinguda amb aquesta declaració. La prioritat número u de la gira europea era reclutar els europeus per formar un bloc de democràcies que contraresti el poder del gegant asiàtic.

Davant la pressió de Biden, Alemanya, França i el Regne Unit han acabat cedint, tot i que han rebaixat el to conflictiu esquivant la paraula amenaça en el comunicat conjunt. Tanmateix, la preocupació de l’OTAN per la “sofisticació” i “l’opacitat” del poder militar xinès és clara. “La Xina està expandint ràpidament el seu arsenal nuclear”, avisen.

També veuen amb inquietud la cooperació militar entre Moscou i Pequín, reforçant d’aquesta manera la idea d’un món dividit en dos bàndols: les democràcies liderades per Occident i els autoritarismes comandats per Vladímir Putin i Xi Jingping. És el leitmotiv de la política exterior de Biden, que Europa s’ha empassat poc convençuda.

Els europeus, més suaus

Els líders europeus es van afanyar ahir a matisar que no volen obrir “una guerra freda” amb els xinesos. “Igual que amb Rússia, és important que sempre oferim un diàleg polític per trobar solucions”, va defensar la cancellera alemanya, Angela Merkel, en to conciliador.

El president francès, Emmanuel Macron, va intentar treure ferro a la declaració conjunta de l’OTAN i, fins i tot, va criticar la sobtada atenció cap a la Xina. “L’OTAN és una organització de l’Atlàntic Nord, la Xina no té res a veure amb l’Atlàntic Nord”, va emfasitzar, i va demanar als aliats que no es “distreguin” dels reptes que tenen.

Havent tret profit de les trobades amb els aliats al G7 durant el cap de setmana i l’OTAN ahir, Biden afronta demà l’última cita de la gira europea, la més difícil. Un cara a cara amb el president rus, Vladímir Putin, a Ginebra.

Per preparar el terreny abans de trobar-se amb aquest dur adversari, Biden li va llançar una advertència: “No busco conflicte, però respondrem si Rússia continua les activitats perilloses.”

La reunió de Biden i Sánchez dura menys d’un minut

Natàlia Segura Raventós

Anunciada amb aires de grandesa per La Moncloa, la primera trobada entre el president dels EUA, el demòcrata Joe Biden, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va quedar reduïda a una breu conversa al passadís de l’OTAN. Just en acabar de fer la fotografia de família dels líders de l’Aliança Atlàntica, Sánchez va anar ràpidament a saludar Biden.

A pas lleuger i dirigint-se cap a la sala de reunions de l’OTAN, tots dos van intercanviar algunes paraules en menys d’un minut. De fet, les càmeres només van captar uns trenta segons de tots dos caminant junts i sols. Abans havien estat parlant amb el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau. Clarament, Sánchez mostrava molt més interès en la trobada que no pas Biden, que gran part del temps ni mirava l’espanyol.

La premsa que estava pendent de la trobada no s’ho podia creure. “Això és tot?”, es preguntava tothom. Uns minuts d’incredulitat després, La Moncloa admetia a la seva manera que aquell era el moment que Biden havia reservat per a Sánchez: “Tots dos es volien saludar, conèixer-se personalment i establir un primer contacte.”

Sánchez va reconèixer la brevetat de la conversa amb el líder de la primera potència mundial, que ahir es va reunir amb una desena de mandataris europeus. Tanmateix, l’espanyol va reivindicar que havia durat més del que es veu en les imatges. “No tinc un cronòmetre”, va dir, quan li van preguntar sobre la curta durada de la trobada.

Amb tot, Sánchez va assegurar que la breu estona que van estar conversant i caminant pel passadís van tenir temps de parlar sobre els “vincles militars” entre Espanya i els EUA, de la “preocupant” situació a Llatinoamèrica i de la seva “agenda progressista”.

Per intentar rebaixar el ridícul diplomàtic, fonts de La Moncloa van remarcar posteriorment que ells no van utilitzar en cap cas la paraula reunió per anunciar la trobada amb Biden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona