Política

L’Advocacia de l’Estat no acusa l’expresident Jordi Pujol

Seoane demana 25 anys per al fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, 17 per a la seva exdona i 4,5 per a Josep Pujol Ferrusola

L’Advocacia de l’Estat no acusarà l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol. En canvi, l’advocada de l’Estat, Rosa María Seoane, demanarà 25 anys de presó per a Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de Jordi Pujol, 17 per a la seva exdona, Mercè Gironès, i 4,5 per a un altre dels germans Pujol Ferrusola, Josep, però en canvi no demana responsabilitats a cap membre més del clan, inclosos l’expresident de la Generalitat i la seva dona, Marta Ferrusola.

L’escrit de l’advocacia, signat per Rosa María Seoane, reclama una responsabilitat civil de 7,7 milions per al gran dels Pujol Ferrusola per cinc delictes fiscals. La petició de Seoane s’afegeix a la presentada a principis de maig per la Fiscalia de l’Audiència Nacional, de 9 anys de presó per a l’expresident per associació il·lícita i blanqueig de capitals, i entre 8 i 29 per als set fills i Gironès.

Així, segons ha confirmat l’ACN l’Advocacia de l’Estat acusa el gran dels Pujol Ferrusola pels delictes de falsificació en document mercantil, contra la hisenda pública, blanqueig de capitals i frustració en l’execució. Els més de 7,7 milions d’euros són reclamats en concepte de responsabilitat civil per presumpte frau de l’IRPF dels exercicis del 2007 al 2012.

Per a la seva exdona, Mercè Gironès, demana 17,5 anys de presó pels mateixos delictes. La considera col·laboradora imprescindible. Els 7,7 milions d’euros els han d’afrontar tots dos de manera conjunta.

Pel que fa a Josep Pujol Ferrusola l’Advocacia de l’Estat demana 4,5 anys de presó, concretament 1,5 per un delicte contra la hisenda pública corresponent a l’IRPF del 2010 i 3 per falsedat documental.

En canvi, l’Advocacia de l’Estat ha decidit no demanar penes per a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, ni cinc dels seus fills, Marta, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer, en un cas que té l’origen en el presumpte origen il·lícit de la fortuna familiar. La família, però, està processada pel jutge per presumpta organització criminal.

En tot cas, i com ja feia l’escrit de la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat considera que els Pujol Ferrusola es van aprofitar del càrrec que el pare va ostentar entre el 1980 i el 2003 per acumular grans quantitats de diners que van ocultar a hisenda. L’escrit apunta com a líders de les operacions tant Pujol Ferrusola com la seva mare, Marta Ferrusola, sobre la qual el jutge va dictar el maig passat el sobreseïment de tots els càrrecs pel seu estat mèdic.

El text apunta que els germans es van repartir els diners als comptes a Andorra a través de transferències o ingressos en efectiu –acusa, a més, els banquers andorrans de connivència–, però també assenyala altres ingressos en comptes situats a paradisos fiscals amb voluntat que els diners es mantinguessin opacs.

De la mateixa manera, indica que, seguint les ordres del germà gran, alguns dels altres van crear estructures societàries al marge de la hisenda espanyola per transferir-hi els fons. El 2014, afegeix, les van tancar, i prèviament alguns ja havien regularitzat la situació tributària aprofitant l’amnistia fiscal del 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona