Política

“Volem mostrar que no tenim por”

Els ucraïnesos celebren la seva festa nacional el mateix dia en què es vaticinava la temuda invasió russa

El govern assegura que el país està preparat per a “qualsevol escenari”

Zelenski anirà al Donbass

Ucraïna va convertir ahir el dia de la vaticinada invasió russa en una festa d’unitat nacional, una demostració de patriotisme davant del Kremlin. “Ningú, només nosaltres, tots junts, podrem defensar casa nostra. Bon dia de la unitat d’Ucraïna! Est, oest, sud i nord”, va desitjar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una intervenció por vídeo.

Els EUA havien marcat en vermell la data del 16 de febrer, però els ucraïnesos mantenen la calma enmig d’una tempesta informativa sobre un atac imminent que no acaba d’arribar.

Zelenski, actor de professió fins que va arribar al poder el 2019, va recórrer a l’enginy per espantar el fantasma de la guerra i esborrar tota ombra de pànic de la ment dels seus conciutadans. “Diuen que el 16 és el dia de la invasió, doncs convertim-lo en el dia de la unitat”, va dir dilluns, quan va instaurar la festa nacional per decret. Ahir, va prometre un 30% de pujada de salari als militars a partir de l’1 de març.

Des de la frontera amb Polònia fins al mar Negre, els ucraïnesos van hissar la bandera nacional blava i groga en pobles i ciutats. A l’Olímpic de Kíev, centenars de persones van fer la volta a l’estadi amb una espectacular bandera de 200 metres de llarg.“Glòria a Ucraïna! Glòria als seus herois!”, cantaven.

A la plaça del Maidan, escenari el 2004 i el 2014 de dues revolucions democràtiques que van desafiar el Kremlin, es van concentrar la majoria d’actes. Segons els observadors, s’hi va poder veure un exercici de serenitat i coratge davant dels partidaris de la histèria militarista. “Volem mostrar que no tenim por”, va comentar Ígor Smelianski, director general de Correus, que té la seu a la mateixa plaça. “Com més units estiguem, més difícil serà per a aquells que volen atacar [...] És el preu a pagar. Si veus que els tancs no seran rebuts amb els braços oberts, segur que t’ho penses dos cops”, hi va afegir. “Una Ucraïna unida en una Europa unida”, es podia llegir en una pancarta.

Zelenski va agafar un avió per presidir les maniobres militars iniciades la setmana passada arreu del país. Els militars li van ensenyar l’armament modern subministrat per Occident, com ara els míssils antitanc Javelin, els coets terra-aire Stinger o els drons d’assalt turcs Bayraktar. A més, va anunciar que es desplaçarà al Donbass, regió on, des del 2014, els separatistes prorussos s’enfronten a l’exèrcit ucraïnès.

El president no s’acaba de creure l’anunci de retirada parcial d’unitats russes concentrades prop de la frontera ucraïnesa, incloses les de Crimea. “De moment, no veiem cap replegament”, va dir. El govern ucraïnès assegura que el país “està preparat per a qualsevol escenari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona