Política

Els EUA rebutgen la proposta de Polònia de transferir-los avions de combat soviètics per entregar a Ucraïna

El Pentàgon avisa que "no és factible" i genera "preocupacions greus" a tota l'OTAN

Els Estats Units rebutgen la proposta de Polònia de transferir-los avions de combat soviètics MiG-29 per enviar-los posteriorment a Ucraïna i utilitzar-los en la defensa del país contra la invasió russa. El portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha assegurat aquesta matinada que la proposta "no és factible" i genera "preocupacions greus" per a tota l'OTAN perquè implicaria volar en una zona en disputa amb Rússia. Dimarts a la nit, el govern polonès va dir que estava preparat per "entregar immediatament i sense cost" els avions a condició de rebre'n de nous a canvi. Les aeronaus sortirien d'una base militar polonesa i anirien a la base alemanya de Rammstein, dels EUA.

"Estem en contacte amb el govern polonès després del seu anunci. Com ja havíem dit, la decisió de transferir avions polonesos a Ucraïna depèn en última instància del govern polonès", ha indicat Kirby en un comunicat publicat a Twitter.

Segons ell, però, la proposta demostra "la complexitat" que genera aquest tema, que creu que cal consultar amb la resta de socis de l'Aliança Atlàntica. "La possibilitat que avions de combat posats a disposició del govern dels EUA surtin d'una base dels EUA i l'OTAN a Alemanya i entrin a l'espai aeri que està en disputa amb Rússia a Ucraïna genera preocupacions greus per a tota l'OTAN", ha admès el portaveu de l'Aliança Atlàntica.

Pels EUA, no està clar que hi hagi prou "base racional" per fer aquesta operació. "Continuarem en converses amb Polònia i els nostres altres socis de l'OTAN sobre aquest tema i els difícils reptes logístics que presenta, però no creiem que la proposta polonesa sigui factible", ha conclòs Kirby.

El rebuig nord-americà arriba malgrat que, durant el cap de setmana, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, admetés que estaven en converses amb Varsòvia per oferir-los jets F-16 americans a canvi de que Kíiv en rebés de polonesos. La proposta del govern de Polònia, però, de donar primer els avions soviètics als EUA perquè siguin ells els que directament els transfereixin al govern ucraïnès, ha despertat recels a Washington.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul