Política

La UE fa un pas per admetre Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia

Els 27 estats membres demanen a la CE que faci l’informe necessari per decidir si concedeixen als tres països l’estatus de candidat

Els líders europeus estan dividits sobre les eventuals noves adhesions

Els estats membres de la Unió Europea van acordar ahir iniciar el procés perquè Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia es puguin convertir, en un futur, en membres del club comunitari, després de la petició que aquests tres països van fer a Brussel·les la setmana passada.

Segons va informar la presidència francesa de torn de la UE en el seu compte oficial de Twitter, els 27 socis van demanar a la Comissió Europea que faci el primer pas en aquest camí, amb l’elaboració de l’informe necessari per decidir si els estats de la Unió Europea concedeixen a Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia l’estatus de país candidat.

“Acord per convidar la Comissió Europea a presentar una opinió sobre cadascuna de les sol·licituds d’adhesió a la UE presentades per Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia”, assenyala el tuit, que es va fer públic després d’una reunió dels ambaixadors dels 27 estats membres davant les institucions comunitàries, en la qual van analitzar la qüestió.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va signar la petició d’adhesió a la Unió Europea la setmana passada, com a part de la resposta a la invasió que Rússia va iniciar el 24 de febrer. Moldàvia i Geòrgia van seguir els seus passos.

Criteris

L’executiu comunitari elaborarà ara un informe en el qual valorarà si Kíiv, Chisinau i Tbilisi compleixen els criteris per convertir-se en països candidats a entrar a la Unió Europea, entre els quals hi ha el respecte als valors fonamentals de la UE i l’existència d’institucions estables que garanteixin la democràcia, així com d’una economia de mercat.

Quan Brussel·les acabi la seva valoració –que suposa el primer pas d’un procés que sol durar anys–, els països de la Unió Europea ho hauran d’aprovar per unanimitat, i només aleshores podrien començar les negociacions d’adhesió.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va assegurar la setmana passada que “encara hi ha un llarg camí per recórrer” per culminar amb èxit aquest procés d’ampliació.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, va manifestar ahir que els caps d’estat i de govern de la UE discutirien “la demanda d’adhesió [a la UE] d’Ucraïna en els pròxims dies”. Michel havia avisat, però, la setmana passada, que hi ha “punts de vista diferents a Europa i diverses opinions” sobre la necessitat d’atorgar a Ucraïna l’estatus de candidat a la Unió Europea. Els 27 estats membres es debaten ara entre la conveniència de mostrar suport a Ucraïna més enllà de la retòrica i la por de córrer més del compte.

A banda del que es pugui decidir sobre Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia, hi ha tres països (Turquia, Sèrbia i Montenegro) que estan immersos en negociacions amb Brussel·les per entrar a la Unió Europea, mentre que Albània i Macedònia del Nord ja han obtingut l’estatus de països candidats.

LA XIFRA

2
estats
(Albània i Macedònia del Nord) són candidats a la UE, i Turquia, Sèrbia i Montenegro ho estan negociant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs