Política

Rússia no afluixa els atacs tot i les converses per una treva a Ucraïna

alleujament · Les forces russes permeten, per primera vegada, la sortida de 160 vehicles de la ciutat assetjada de Mariúpol

Moscou i Kíiv negocien sota la sospita d’una possible ajuda militar de la Xina al govern de Putin

L’exèrcit rus insisteix en els raids a la capital

Ucraïna va viure ahir una nova jornada de bombardejos aeris i de foc d’artilleria enmig d’unes converses entre Moscou i Kíiv estancades, després que s’hagués informat d’avenços durant el cap de setmana.

Les alarmes antiaèries van sonar arreu del país. Les forces russes han intensificat en els darrers dies els atacs a Kíiv, ciutat que tem que hi hagi un assalt ben aviat, i han bombardejat diversos barris dels afores de la capital. Segons les autoritats ucraïneses, dues persones van ser assassinades quan els russos van atacar una fàbrica d’avions a Kíiv i van provocar-hi un gran incendi. La fàbrica Antonov és la planta de fabricació d’aeronaus més gran d’Ucraïna i és coneguda pel fet de fabricar molts dels avions de càrrega més grans del món.

El foc d’artilleria russa també va colpejar un edifici d’apartaments de nou pisos al nord del districte d’Obolonski de la ciutat i va provocar la mort de dues persones més, segons van informar les autoritats. Un atac aeri a prop d’un punt de control ucraïnès va causar destrosses de gran magnitud en un barri del centre de Kíiv, i va provocar la mort d’una persona.

Els bombardejos es van succeir també a Irpín, Butxa i Hostómel, a la vora de Kíiv, escenari d’alguns dels pitjors combats que ha lliurat Rússia en el seu afany d’aconseguir el control de la capital. L’aviació russa va dur a terme, a més, raids en ciutats com Mikolàiv, al sud, Txerníhiv, al nord i al voltant del port de Kherson, ocupat per Rússia. A la ciutat oriental de Khàrkiv, els bombardejos van destruir un edifici residencial de quatre pisos.

Víctimes civils

Tot i la proliferació d’atacs russos, cada cop en més zones del país, la ciutat més castigada per la guerra va viure ahir un fet que obre una escletxa d’esperança. Les forces russes van permetre a un primer comboi de 160 cotxes fugir de la ciutat portuària de Mariúpol, després de deu dies d’intents fallits d’alleujar la situació dels civils que morien sota un bombardeig implacable. La ciutat del sud-est, totalment envoltada per les tropes russes des de la primera setmana de la invasió, és víctima d’una catàstrofe humanitària amb centenars de milers de persones refugiades en soterranis sense menjar, aigua ni llum. Les autoritats locals ucraïneses asseguren que fins a 2.500 civils han mort fins ara a la ciutat. Rússia continua negant, malgrat tot, que ataqui civils.

Mentrestant, les converses entre russos i ucraïnesos estan estancades i marcades per la sospita d’una possible ajuda econòmica i militar de la Xina a Rússia. Així i tot, avui començarà una quarta ronda de negociacions, en aquest cas per videoconferència, amb l’objectiu d’aconseguir un alto el foc.

“Hem fet una pausa tècnica fins demà [avui per al lector] per dur a terme una feina addicional en els subgrups i per concretar determinats aspectes. Les negociacions continuen”, va assegurar en el seu compte de Telegram Mikhaïl Podoliak, assessor de l’oficina del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, segons van informar les agències locals russes. Podoliak va afegir, tot just començar les converses, que totes dues parts han expressat “activament” les seves posicions i que “la comunicació és difícil, però continua”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona