Política

Rússia i Ucraïna veuen avenços en les negociacions mentre es mantenen els atacs

Rússia assegura que l’acord està a prop sobre “l’estatut de neutralitat” i garanties de seguretat. Ucraïna considera que ara les converses són “més realistes”

Els atacs provoquen el col·lapse d’un edifici residencial de 12 plantes a la capital ucraïnesa i per primer cop s’ataquen objectius civils a Zaporíjia

Vint-i-unè dia de guerra a Ucraïna. Aquest dimecres es reprenen les negociacions entre delegacions dels Rússia i Ucraïna per un alto al foc. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, considera que ara les negociacions són “més realistes”.

Per la seva banda, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha assegurat que “s’està a prop” d’aconseguir un acord sobre les garanties de seguretat amb Ucraïna, segons informen les agències russes. “Hi ha una sèrie de formulacions dels acords amb Ucraïna sobre l’estatut de neutralitat i les garanties de seguretat que estan a punt d’aconseguir-se”m ha afirmat Lavrov.

Sobre la neutralitat d’Ucraïna, que Rússia compara en la situació de països com Suècia o Austràlia, l’assessor del president ucraïnès, Mikhaïlo Podoliak , ha reclamat un model de neutralitat propi: “El model de neutralitat d’Ucraïna, només pot ser ucraïnès i sobre garanties de seguretat verificades legalment”.

L’exèrcit rus ha tornat a bombardejar alguns barris residencials de Kíiv, segons el servei estatal d’emergència ucraïnès. Els atacs han provocat el col·lapse d’un edifici residencial de 12 plantes i l’esfondrament d’una altra construcció al costat de nou pisos. També s’ha bombardejat infraestructures civils a Zaporíjia, la primera vegada que s’ataque objectius civils a la ciutat.

Segons la fiscalia d’Ucraïna el nombre de menors morts des de l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer, ja superen el centenar .

Uns 3.000 refugiats, 772 infants, han aconseguit arribar a Zaporíjia procedents de Mariúpol, ciutat portuària assetjada i encerclada per les tropes russes des del 24 de febrer.

Mentrestant, Ucraïna ha anunciat que s’obren de nou corredors humanitaris a diferents punts del país per a l’evacuació de civils.

Aquest dimecres es reuneixen els ministres de Defensa de l’OTAN, que avaluaran el desplegament de més forces i equips posicionats a l’est de l’Aliança, davant l’agressió de Rússia a Ucraïna i la integració de les forces militars russes i bielorusses. I tot plegat, després que aquest cap de setmana passat Rússia ataqués una base militar d’entrenament a només 25 quilòmetres de la frontera amb Polònia.

Un 21è dia que ha començat amb una roda de premsa de matinada de Zelenski i els primers ministres de Polònia, Txèquia i Eslovènia, que han viatjat fins a Kíiv per traslladar el suport europeu a Ucraïna. El primer ministre polonès, Mateusz MoMorawiecki, ha insistit en la necessitat de donar a Ucraïna de forma ràpida l’estatus de candidat per a ingressar a la UE.

El ministre d’Exteriors, Dmitro Kuleba ha tornat a denunciar el segrest d’un alcalde per part de les tropes russes. Aquest cop es tracta de l’alcalde de la localitat de Skadovsk, ala regió de Kherson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA