Política

Ucraïna acusa Rússia de genocidi amb la matança de civils a Butxa

La fiscalia ucraïnesa assegura que s’han localitzat fins aquest diumenge a la tarda 410 cadàvers a localitats del nord de Kíiv

Les tropes russes haurien deportat 40.000 residents de Mariúpol, segons fonts ucraïneses. Els refugiats ja superen els 4,17 milions

Els milers de cadàvers de civils executats després de la retirada russa dels suburbis del nord de Kíiv ha commocionat aquest diumenge Ucraïna i el conjunt d’Europa, quan les imatges, difoses pel mateix govern ucraïnès, han començat a circular per les xarxes i els mitjans de comunicació. Segons han denunciat, s’ha localitzat una fossa comuna amb més d’una cinquantena de cossos.

La fiscalia ucraïnesa ha informat aquest diumenge a la tarda que fins ara s’han localitzat 410 cadàvers en les zones recuperades després de la marxa de les tropes russes a les localitats del nord de Kíiv..

Amb tot, Rússia ha negat haver comès aquestes matances de centenars de civils durant la seva ocupació dels suburbis al nord de la capital d’Ucraïna.

El ministre ucraïnès d’Exteriors, Dmitro Kuleba , ha assegurat que és la pitjor “massacre” a Europa des de la Segona Guerra Mundial i ha afegit que “encara estan recollint i cercant cossos, però ja hem comptat centenars”, segons informa l’agència Interfax. Kuleba ha demanat que el Tribunal Penal Internacional (CPI) i altres organitzacions enviïn una missió a Butxa i la resta de suburbis que han estat sota control rus per recollir proves de possibles crims de guerra i crims contra la humanitat.

En una intervenció en directe a través de Twitter, Kuleba ha demana l’aportació de més armament per poder fer front a l’atac rus i evitar matances com les de Butxa.

L’alcalde de Butxa, una ciutat de 35.000 habitants al nord-est de la capital ucraïnesa, va anunciat dissabte que després de “l’alliberament” de la zona el 31 de març, 280 cadàvers havien estat enterrats en una fossa comuna davant la impossibilitat d’utilitzar e l cementiri municipal .

L’alcalde de Kíiv, Vitali Klitsckó, ha qualificat de “genocidi” les presumptes execucions sumàries a diversos centenars de civils en el suburbi de Butxa i en altres zones del nord de la capital ucraïnesa. “Només es pot descriure com un genocidi”, ha declarat al diari alemany Bild i ha afegit que es tracta de “cruels crims de guerra” dels que haurà de rendir comptes el president rus, Vladímir Putin.

També han acusat Rússia de genocidi el president ucraïnès, Volodímir Zelesnki, i el seu assessor Mikhaïlo Podoliak.

Deportacions de Mariúpol

L’exèrcit rus ha traslladat de forma forçosa a territoris sota el seu control a uns 40.000 residents de la ciutat costera de Mariúpol, segons han denunciat aquest diumenge fonts ucraïneses citades per l’agència UkInform. La comissionada de Drets Humans de la Rada Suprem, Liudmyla Denisova, ha proporcionat aquest xifra a través del canal de Telegram, encara que ha remarcat que el càlcul del nombre de deportats és complicat ja que les forces russes els requisen els seus documents.

4,17 milions de refugiats

Desenes de milers d’ucraïnesos continuen deixant diàriament el seu país a conseqüència de la invasió russa, un èxode que aquest diumenge ha arribat els 4,17 milions de persones, segons les xifres que actualitza cada jornada l’ Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona