Política

Atac amb míssils contra “una infraestructura crítica” de la ciutat portuària d’Odessa

Ucraïna confirma la destrucció total de la refineria més gran, a la regió de Poltava, que proveïa les seves tropes al centre i a l’est del país

Zelenski denuncia que Rússia s’ha retirat de la regió de Kíiv deixant la zona infestada de mines

La ciutat portuària d’Odessa, a la costa ucraïnesa del Mar Negre, ha rebut aquest diumenge un primer atac amb míssils que ha causat fortes explosions i incendis al nord de la població i hauria destruït el complex d’una refineria de petroli. “Odessa ha estat atacada des de l’aire. Alguns míssils han estat abatuts per la defensa aèria, però s’han reportat incendis en diverses àrees”, ha confirmat l’ajuntament de la ciutat, objectiu principal de les tropes de Putin al sud-est d’Ucraïna.

No ha estat l’únic atac a una refineria ja que el govern de Kíiv ha denunciat que l’exèrcit rus ha destruït la principal refineria del país, a Krementxuk, al centre d’Ucraïna. “La planta ha estat destrossada completament i no pot seguir funcionant”, ha declarat el cap de l’administració militar de la regió de Poltava. Segons Ucraïna, la refineria tenia una capacitat de 18,5 tones de cru i proveïa les tropes ucraïneses al centre i l’est del país.

En paral·lel, el Kremlin ha assegurat que Rússia i Ucraïna reprendran aquest dilluns les negociacions.

El cap de la delegació russa, Vladimir Medinski, ha parlat de la nova trobada telemàtica entre les dues parts i ha recordat que la posició de Rússia sobre Crimea i el Donbass “no ha canviat”, en un missatge a Telegram. Medinski també ha apuntat que les converses de pau no han progressat encara el suficient com per celebrar una reunió entre els líders dels dos països, Volodímir Zelenski i Vladimir Putin. Per la seva banda, la viceministra de Defensa d’Ucraïna, Hanna Maliar, ha assegurat que la regió de Kíiv ha estat finalment “completament alliberada” de les tropes russes, amb l’entrada de l’exèrcit ucraïnès a les ciutats d’Irpín, Butxa i Hostomel. Maliar i també el president Zelenski han denunciat que la zona està totalment infestada de mines.

Des de la presidència ucraïnes, l’assessor de Zelenski, Mikhaïlo Pololiak , ha denunciat les morts que l’exèrcit rus ha deixat ara que s’ha retirat de la regió de Kíiv i demana que s’imposin més sancions a Rússia.

Human Rights Watch denuncia “crims de guerra” de les tropes russes

L ’ONG Human Rights Watch (HRW) ha denunciat aquest diumenge que s’han documentat diversos casos que demostrarien que les tropes russes haurien comès “crims de guerra” a les regions de Khàrkiv, Txerníguiv i Kíiv.

HRW ha recopilat ja un cas de violació repetida, dos casos d’execució sumària (un dels quals de sis homes a Butxa) i múltiples casos de violència il·lícita i amenaces contra civils. Els soldats russos també estarien implicats en el saqueig de béns civils, aliments, roba i llenya. Finalment, el Ministeri de Defensa d’Ucraïna ha informat que les forces armades russes han assassinat el documentalista lituà Mantas Kvedaravicius quan intentava escapar del setge de Mariúpol.

Kvedaravicius, de 45 anys, estava gravant un documental sobre la invasió russa en aquesta ciutat estratègica al mar d’Azov i va ser premiat a la Berlinale el 2016 per Mariupolis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA