Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Varsòvia avalua tallar la seva contribució a la UE pel cost dels refugiats

El govern polonès reclama la creació de “fons especials” per a sufragar l’arribada de refugiats des d’Ucraïna

El govern polonès avalua la possibilitat de sol·licitar a la Comissió Europea suspendre temporalment la seva contribució al pressupost de la Unió Europea per a poder afrontar el cost d’acollir a refugiats ucraïnesos.

En una roda de premsa celebrada a Varsòvia, el vicepresident del govern polonès, Zbigniew Ziobro, ha anunciat haver presentat, en una reunió de l’executiu, una petició per a “la suspensió total o parcial de la contribució polonesa al pressupost de la Unió Europea”.

Segons Ziobro, que també ostenta el càrrec de ministre de Justícia, “això té a veure amb les despeses suportades (per Polònia) a causa de la guerra a Ucraïna i la crisi de refugiats”.

Les últimes dades disponibles de la UE corresponents a 2020 indiquen que Polònia va aportar aquest any a les arques comunitàries 4.881 milions d’euros.

Després d’afirmar que Polònia és el país del món que “brinda l’ajuda financera més gran a Ucraïna després dels Estats Units”, el viceprimer ministre ha declarat: “Tenim dret a proposar que les declaracions de solidaritat no siguin només paraules, sinó que s’expressin en ajuda financera real i tangible”.

El viceprimer ministre ha declarat: “Mentre duri aquesta crisi, aquesta situació històrica inusitada i sense precedents de l’afluència de gairebé tres milions de refugiats a Polònia, considerem demanar-li a la Comissió Europea (...) una suspensió de, si no tota, almenys una part significativa de la contribució que Polònia paga al pressupost de la Unió Europea”.

Ziobro ha apel·lat a “la cooperació mútua i la solidaritat” d’Europa i ha explicat que els diners que Varsòvia deixaria d’enviar a Brussel·les “no es destinarà a cap altre fi” que atendre els refugiats, “un objectiu que ha de ser comú per a tots nosaltres”, ha emfatitzat.

En les últimes setmanes, tant el president polonès, Andrzej Duda, com altres membres del govern han reclamat la creació de “fons especials” per a sufragar l’arribada de refugiats des d’Ucraïna.

Des que va començar la guerra a Ucraïna, les autoritats poloneses han registrat l’entrada al país de gairebé tres milions de refugiats, la majoria dones i nens, als quals es permet obtenir una identificació fiscal que els proporcioni accés a serveis públics com a sanitat i educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona