Política

Estat espanyol

Els escàndols de la monarquia

El retorn del rei fugit

L’emèrit arriba avui a l’Estat, gairebé dos anys després d’haver marxat a Abu Dhabi assetjat per la corrupció

Joan Carles romandrà a Sanxenxo fins dilluns, quan anirà a Madrid per reunir-se amb Felip VI i tornar cap als Emirats Àrabs

Gairebé dos anys després d’haver abandonat d’amagat l’Estat espanyol assetjat pels escàndols de corrupció i la justícia, Joan Carles de Borbó torna avui. És tracta d’un retorn anunciat després que el 3 de març la fiscalia del Tribunal Suprem espanyol hagués arxivat les tres investigacions que tenia obertes en relació amb les presumptes irregularitats de les finances del pare de Felip VI. Una setmana després que la fiscalia espanyola l’hagués exonerat, l’emèrit ja va fer saber al seu fill, Felip VI, la seva intenció de visitar freqüentment l’Estat, ja que de moment mantindrà la residència a Abu Dhabi, els Emirats Àrabs, on va fugir quan va sortir de l’Estat espanyol, el 3 d’agost del 2020. El rei fugit, doncs, torna.

Ho fa avui, segons va informar a última hora del vespre la Casa del Rei espanyola en un comunicat. Segons la nota, Joan Carles de Borbó arriba avui a l’Estat espanyol i s’hi estarà fins al dia 23. Durant tots aquests dies, segons el comunicat de la institució, romandrà a la localitat gallega de Sanxenxo, on aquest cap de setmana té lloc una regata. Concretament, durant la seva estada en aquesta localitat de Pontevedra, s’allotjarà a casa del seu amic Pedro Campos, president del Reial Club Nàutic de Sanxenxo, segons va informar el mateix Campos.

El dilluns 23, però, es traslladarà a Madrid, on mantindrà una trobada amb el seu fill, Felip VI; la seva dona, la reina Sofia, i la resta de la família reial. El mateix dilluns, segons el comunicat de la Casa del Rei, Joan Carles de Borbó tornarà a Abu Dhabi, “on ha fixat la seva residència de manera permanent i estable”. L’anunci, diumenge, de la visita de l’emèrit després d’una conversa telefònica entre pare i fills, ha generat una autèntica tempesta política a l’Estat espanyol. Els partits independentistes i Podem coincideixen a assenyalar que el retorn de Joan Carles de Borbó a l’Estat evidencia les mancances de la democràcia espanyola. Aquesta setmana ERC, Junts, la CUP i Podem van criticar l’entramat institucional espanyol, que ha reconegut la immunitat de l’anterior cap d’estat i que ha permès que, malgrat evidències de pràctiques corruptes de l’emèrit, la fiscalia hagi tancat les investigacions.

El govern de coalició del PSOE i Unides Podem ha evitat pronunciar-se al·legant que no és competència de l’executiu, sinó de l’emèrit i la casa reial espanyola.

El retorn de Joan Carles de Borbó té lloc dos mesos després que la fiscalia del Tribunal Suprem hagués arxivat les tres diligències d’investigació que tenia obertes des de feia dos anys, tot i admetre nombroses irregularitats de les quals no respondrà penalment. Els dos grans motius esgrimits per la fiscalia per justificar la seva decisió van ser que en uns casos els fets havien prescrit i en d’altres eren previs a la seva abdicació, el juny del 2014, i en conseqüència estava protegit per la inviolabilitat que atorga la Constitució Espanyola al cap d’estat. L’emèrit només té pendent una causa amb la justícia. Aquesta és una demanda per assetjament presentada per la seva examant Corinna Larsen davant dels tribunals britànics.

2020
El 3 d’agost
d’aquest any, Joan Carles de Borbó va comunicar al seu fill que es traslladaria fora de l’Estat espanyol. Quan es va saber la notícia ja havia abandonat el territori espanyol i fins 15 dies més tard La Zarzuela no va informar que es trobava als Emirats Àrabs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona