Política

estats units

Els assessors van avisar Trump que havia perdut

La comissió que investiga l’assalt al Capitoli conclou que l’expresident era conscient de la derrota del 2020

El magnat va recaptar “centenars de milions de dòlars” per a teories de la conspiració

La comissió que investiga l’assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021, que va acabar amb desenes de ferits i diverses víctimes mortals, va determinar ahir que l’expresident nord-americà Donald Trump era plenament conscient que havia perdut les eleccions quan va defensar aferrissadament que hi havia hagut frau electoral.

La demòcrata Zoe Lofgren, que lidera aquest comitè parlamentari, va dir que Trump va assegurar que les eleccions van ser robades sabent que era mentida. “Els assessors més pròxims del senyor Trump ho sabien; el senyor Trump ho sabia”, va afirmar Lofgren.

Un dels testimonis més esperats de la jornada va ser el de l’exfiscal general dels EUA William Barr. En una declaració en vídeo, Barr va testificar que va explicar a Trump que les eleccions “no van ser robades per frau”. A més a més, va donar detalls concrets d’una conversa privada amb l’expresident al Despatx Oval. En aquella ocasió, Trump va entregar un informe “molt amateur” i “sense cap informació de suport” que indicava que les màquines de vot de l’empresa Dominion “havien estat manipulades”. “Estava una mica desmoralitzat perquè vaig pensar: ««Noi, si realment es creu en aquestes coses, ha perdut el contacte amb la realitat»».’”

Qui també va declarar, mitjançant el seu advocat, va ser l’exdirector de campanya Bill Stepien, que va descriure una conversa que va mantenir amb Trump la nit dels comicis. Segons el seu testimoni, Stepien va recomanar a l’expresident que no afirmés públicament que havia guanyat perquè els resultats deien el contrari. Trump va dir-li que estava “equivocat” i que “anirien en una altra direcció”. Trump no va escoltar els seus assessors pròxims.

Per la seva banda, la republicana Liz Cheney, vicepresidenta de la comissió i filla de Dick Cheney, exvicepresident de George Bush fill, va assenyalar que Trump va ignorar les proves que indicaven la seva derrota i “va seguir el consell d’un Rudy Giuliani [exadvocat personal de Trump i exalcalde de Nova York] aparentment ebri”, que li va dir que rebutgés els resultats i lluités. La decisió no va ser ben rebuda per alguns dels assessors de rang més alt de Trump, com Jared Kushner, marit d’Ivanka Trump. En una declaració gravada en vídeo, Kushner va dir que es va oposar obertament a la posició de Giuliani.

Aquest va ser l’element clau que el comitè va intentar demostrar durant la segona audiència amb testimonis pròxims a l’exmandatari. Els legisladors també van analitzar la posterior negativa de Trump a acceptar la victòria de Joe Biden i la decisió conscient de perpetuar acusacions infundades de frau electoral.

Tot i que Trump va rebre “informació vàlida” que deia que havia perdut de manera justa a les urnes, va encarregar als seus assessors que examinessin les denúncies de frau i va recaptar “centenars de milions de dòlars” en donacions de campanya per impulsar diferents teories de la conspiració.

LA FRASE

Si realment es creu aquestes coses, ha perdut el contacte amb la realitat
William Barr
exfiscal general dels EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona