Política

Una revolta popular fa caure el president de Sri Lanka

Una onada de protestes massives per la crisi econòmica desemboca en la renúncia del mandatari i del primer ministre

Els manifestants prenen el palau presidencial i cremen la residència del cap del govern

Les protestes massives per la greu crisi econòmica que afecta Sri Lanka, la més greu des de la independència del Regne Unit, el 1948, van fer caure ahir les primeres autoritats del país. El primer ministre, Ranil Wickremesinghe, que feia dos mesos que era al càrrec, va dimitir, i el president, Gotabaya Rajapaksa, ho farà dimecres que ve. Les seves renúncies van arribar després que milers de manifestants irats arribats de tot el país incendiessin la residència privada del primer ministre, a Colombo.

Hores abans, els manifestants havien irromput al palau presidencial. Gotabaya Rajapaksa ja havia fugit a un lloc segur.

Els manifestants havien arribat en autobusos, trens i camions fins a la capital, tot i l’escassetat de combustible que dificultava els viatges, per expressar la seva indignació amb la gestió de la crisi econòmica, conseqüència de l’esfondrament de l’economia per la pandèmia i de la guerra a Ucraïna, i exigir la renúncia del govern. “Volem un canvi, volem que el president se’n vagi”, va dir a l’agència Efe Lakmal Perera, un treballador del sector privat que era entre els manifestants a prop del parc Galle Face Green, epicentre de les protestes a Colombo.

La policia va reprimir amb duresa els manifestants, va llançar gas lacrimogen contra ells i fins i tot hi va haver trets a l’aire. Però res, ni la forta repressió que hauria deixat diversos morts i desenes de ferits va frenar la marxa, encapçalada pels monjos budistes del país i secundada per associacions civils. Els milers de manifestants van continuar avançant cap a la residència presidencial. Van tirar a terra les barreres policials i van entrar al complex residencial, mentre cridaven consignes contra el règim i exigien la renúncia del president. “Gotabaya té por” o “Gotabaya ves-te’n” van ser alguns dels eslògans que corejaven. Els manifestants van entrar al palau, van ocupar l’escala d’estil colonial, es van remullar a la piscina i es van estirar al llit presidencial.

El president havia fugit del palau hores abans que arribessin els manifestants. Segons fonts del Ministeri de Defensa de Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa va ser traslladat divendres a un “lloc segur”, sota protecció militar.

Davant la caòtica situació, que podria reproduir-se en els pròxims mesos en altres punts de la regió, el primer ministre es va mostrar disposat a posar el seu càrrec a disposició a canvi d’un govern d’unitat nacional. Però res va aconseguir calmar els manifestants. Les protestes van continuar i alguns manifestants van anar a la residència privada del primer ministre i hi van calar foc.

Aquesta revolta popular és la culminació d’un descontentament social que va començar al març, quan les autoritats van imposar talls de llum de més de tretze hores, que van dur la població a sortir al carrer per demanar la dimissió del govern, amb el president al capdavant, a qui responsabilitzen de la catastròfica situació econòmica, que ha deixat la població sense combustible ni accés a béns de primera necessitat com ara medicines i amb la inflació enfilada fins a un 54%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona