Política

Sri Lanka

El Suprem singalès prohibeix als germans de l’expresident Rajapaksa sortir del país

La família ha arribat a ocupar quatre ministeris, la direcció del govern i la presidència del país

L’exministre de Finances Basil Rajapaksa va intentar sense èxit agafar un avió dimarts

La Cort Suprema de Sri Lanka ha emès aquest divendres una ordre que impedeix sortir del país als germans de l’expresident Gotayaba Rajapaska, entre ells el seu germà gran i també expresident Mahinda Rajapaksa, en parador desconegut des de la revolta popular de fa una setmana que ha forçat la renúncia del mandatari.

L’expresident Mahinda Rajapaksa, que ha fet de primer ministre durant gran part del govern del seu germà, l’exministre de Finances Basil Rajapaksa, i l’exgovernador del Banc Central Ajith Nivard Cabraal tenen prohibit sortir del país fins al pròxim 28 de juliol per ordre del màxim tribunal, ha confirmat a Efe un col·laborador proper al president deposat.

La decisió de la Cort Suprema, que arriba després que Gotabaya aconseguís sortir del país en un vol militar, respon a la demanda d’un conjunt d’organitzacions, entre elles Transparència Internacional, per impedir que els germans Rajapaksa i alguns dels seus aliats polítics abandonin el país sense retre comptes per la gestió de la crisi econòmica que l’illa viu des de fa mesos.

Basil Rajapaksa va intentar sense èxit sortir del país el passat dimarts. Les autoritats aeroportuàries es van negar a oferir-li assistència a l’àrea privada de l’aeroport de Colombo per pujar a un avió.

Gotabaya però, fent ús dels seus poders presidencials, va pujar dimecres passat a un avió de la Força Aèria, en companyia únicament de la seva esposa i dos guardaespatlles, amb destinació a les illes Maldives, des d’on ha volat a Singapur.

Tant Basil com Mahinda van dimitir dels seus càrrecs al maig pressionats per les multitudinàries protestes que responsabilitzen els germans Rajapaksa, que han arribat a ocupar almenys quatre ministeris, la Presidència, i el despatx del primer ministre, de la severa crisi econòmica que travessa la nació.

La renúncia de Mahinda va estar marcada per una violenta jornada d’enfrontaments entre seguidors del govern i opositors que es acabar  amb de vuit manifestants morts i més de 200 ferits.

L’ordre de la Cort Suprema ha estat dictada el mateix dia que el país celebra la dimissió de Gotabaya després de l’èxit d’una revolta social de més de tres mesos de protestes massives.

Abans d’abandonar el país el passat dimecres, Rajapaksa va delegar el poder en el primer ministre, Ranil Wickremesinghe, qui avui ha pres possessió del càrrec de manera interina fins que el Parlament triï un nou cap de l’Estat.

La cambra elegirà el pròxim 20 de juliol el nou president, que haurà de fer front a la pitjor crisi econòmica des de la independència de Sri Lanka de l’Imperi britànic el 1948.

L’illa pateix fa mesos una profunda escassetat de medicaments, aliments i combustible, provocada en part pel gran endeutament, polítiques governamentals desencertades i l’impacte en el turisme dels atemptats de Pasqua i la pandèmia.

La formació d’un nou govern és fonamental per al país, que negocia actualment amb el Fons Monetari Internacional (FMI) un programa de rescat que li permeti restaurar l’estabilitat fiscal.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA