Política

estats units

La cambra baixa dels EUA avala el matrimoni gai

Els legisladors volen blindar les unions entre persones del mateix sexe per por que el Suprem les tombi

Els demòcrates forcen els republicans a votar sobre drets civils en vigílies electorals

La Cambra de Representants dels Estats Units va aprovar dimarts protegir per llei el matrimoni homosexual, després que l’eliminació del dret a l’avortament per part del Tribunal Suprem hagi fet encendre les alarmes per la possibilitat que s’eliminin més precedents judicials al país. La cambra baixa, amb majoria demòcrata, va avalar el projecte de llei per 267 vots a favor (47 dels quals republicans) i 157 en contra. El text s’enviarà ara al Senat, on l’ajustada majoria demòcrata necessitarà el suport d’almenys deu republicans per tirar-lo endavant.

La votació a la Cambra de Representants arriba després que el Tribunal Suprem, de majoria conservadora, revoqués el 24 de juny la sentència Roe vs Wade de 1973, que protegia el dret a l’avortament als Estats Units. La decisió del Suprem va posar en guàrdia activistes i polítics davant la possibilitat que la màxima instància judicial del país faci el mateix amb altres drets.

“Si el Tribunal Suprem no revoca Obergefell [la sentència del 2015 que protegeix el matrimoni igualitari], aquesta llei serà innecessària, però inofensiva. Si la decisió és revocada, serà crucial”, va dir el representant demòcrata Jerry Nadler. El jutge conservador del Suprem Clarence Thomas va suggerir en una opinió concurrent a aquesta sentència que s’haurien de revisar diversos precedents legals fonamentats sobre la doctrina, incloent-hi les resolucions que protegeixen el matrimoni homosexual o l’accés a anticonceptius.

La revocació de la històrica sentència que garantia el dret a l’avortament ha revifat el moviment feminista i els dels drets civils. Els demòcrates confien a treure profit d’aquesta agitació social progressista de cara a les eleccions legislatives del novembre. Els legisladors demòcrates no dubten a sotmetre a votació qüestions com les de l’avortament i el matrimoni homosexual, encara que tinguin opcions limitades de prosperar després al Senat, on tenen una majoria molt exigua.

LA XIFRA

267
vots
a favor i 157 en contra va obtenir el projecte de llei per protegir els matrimonis homosexuals a la cambra baixa.

Setze congressistes detingudes

Almenys setze congressistes demòcrates, entre les quals la representant per Nova York Alexandria Ocasio-Cortez, van ser detingudes dimarts durant una protesta al davant del Tribunal Suprem dels Estats Units a favor del dret a l’avortament. La policia va arrestar divuit persones més que participaven en l’acte.

Les congressistes van ser detingudes per agents de la policia del Capitoli a Washington per haver bloquejat el trànsit davant la seu de la màxima instància judicial dels Estats Units. Ocasio-Cortez va ser escortada fora de la zona pels policies mentre portava les mans a l’esquena, fet que va fer pensar a molts que havia estat emmanillada, cosa que no havia passat. La congressista demòcrata va rebre una allau de crítiques a Twitter per aquest fet.

Segons diversos mitjans de comunicació nord-americans, entre les legisladores detingudes en la protesta proavortament al Tribunal Suprem, a banda d’Ocasio-Cortez, hi havia Ayanna Pressley, Jackie Speier, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Nydia Velázquez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona