Política

estats units

La Cambra Baixa dels EUA aprova protegir per llei l’accés a anticonceptius

La mesura passarà ara al Senat on haurà d’obtenir el suport de 10 membres del Partit Republicà per poder prosperar

La Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat aquest dijous un projecte de llei que protegiria l’accés als anticonceptius en tot el país.

Amb 228 vots a favor i 195 en contra, només 8 legisladors republicans van votar a favor de la mesura al costat dels demòcrates.

Els progressistes consideren que aquest dret està ara en dubte després de la recent sentència del Tribunal Suprem del país que va eliminar la protecció legal a l’avortament vigent als EUA des de feia 50 anys.

El projecte haurà de passar ara al Senat, on les regles del filibusterisme impliquen que, en la pràctica, gairebé qualsevol legislació necessita una majoria qualificada de 60 vots per a tirar endavant.

Els demòcrates tenen en l’actualitat 50 dels 100 escons de la cambra, per la qual cosa necessitarien el suport d’almenys 10 senadors republicans per a tirar endavant la mesura.

Recentment, la Cambra de Representants va aprovar un projecte de llei similar per a protegir legalment el matrimoni homosexual, que va recaptar el suport de 47 legisladors republicans, a més del de tots els demòcrates.

Alguns mitjans estatunidencs assenyalen que aquesta recent empenta legislativa és una manera d’obligar els conservadors a retratar-se enfront d’assumptes socials que compten amb un ampli suport social de cara a les eleccions legislatives de novembre.

D’altra banda, la majoria de sondejos auguren una pèrdua de poder legislatiu dels demòcrates en les eleccions, que podrien perdre la seva majoria en la Cambra de Representants, per la qual cosa aprovar aquest tipus de lleis es tornaria encara més complicat.

La sentència de juny del Suprem que revocava el dret a l’avortament deixava clar que aquesta resolució no havia d’interpretar-se com a precedent per a eliminar altres drets.

No obstant això, en una opinió concurrent a aquesta decisió el jutge conservador Clarence Thomas suggeria que s’haurien de reconsiderar els precedents legals que protegeixen el matrimoni homosexual i l’accés a anticonceptius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona