Política

estats units

Un rus acusat a Florida de captar grups per a desestabilitzar els EUA

Aquest dijous, el Departament d’Estat ha ofert una recompensa a canvi d’informació sobre la suposada ingerència russa en les eleccions

Un ciutadà rus ha estat acusat aquest divendres en un tribunal de Tampa (Florida) de captar organitzacions polítiques estatunidenques per “sembrar la discòrdia, difondre propaganda prorussa i interferir en les eleccions” en aquest país, segons ha informat el Departament de Justícia dels EUA

Aleksandr Viktorovich Ionov, de nacionalitat russa i resident a Moscou, està acusat de “conspirar perquè ciutadans estatunidencs actuïn com a agents il·legals del govern rus” mitjançant una campanya d’influència estrangera de diversos anys que va orquestrar amb la captació de diversos grups polítics dels EUA

Ionov, que treballava en nom del govern rus i del Servei Federal de Seguretat Rus (FSB), és el creador i president del Moviment Antiglobalització Rus (AGMR), una organització amb seu a Moscou i finançada per Rússia, segons les al·legacions de l’acusació.

Així mateix, Ionov “va utilitzar AGMR per a dur a terme la campanya d’influència russa” als Estats Units, ha indicat en un comunicat el Departament de Justícia estatunidenca.

L’acusat, suposadament “va orquestrar una campanya d’influència descarada, convertint a grups polítics i ciutadans estatunidencs en instruments del govern rus”, ha dit el fiscal general adjunt Matthew G. Olsen, de la Divisió de Seguretat Nacional del Departament de Justícia.

Olsen ha assegurat que el Departament de Justícia “no permetrà que Rússia sembri il·legalment la divisió i difongui informació errònia dins dels Estats Units”.

De ser declarat culpable, Ionov pòdria rebre una pena màxima de cinc anys de presó.

Ionov “va brindar suport financer a aquests grups, els va ordenar publicar propaganda prorussa, va coordinar i va finançar l’acció directa d’aquests grups dins dels Estats Units amb la intenció de promoure els interessos russos”.

L’acusació al·lega, entre altres punts, que Ionov suposadament va apuntar a una organització identificada com a “Grup Polític 1”, amb seu en St. Petersburg (Florida)” i, el maig de 2015, “va finançar un viatge amb totes les despeses pagades a Rússia” del líder d’aquest grup” amb la finalitat de “comunicar-se sobre la cooperació futura” entre ells i l’AGMR.

“Després d’aquest viatge, i durant almenys els següents set anys, Ionov va exercir la direcció i el control dels membres principals del Grup Polític 1” per a “fomentar la discòrdia” als Estats Units, “difondre propaganda prorussa sota l’aparença d’una organització política nacional i interferir en les eleccions locals”.

Posteriorment, en 2017 i 2019, Ionov “va supervisar i va donar suport a campanyes polítiques” en St. Petersburg, Florida, i va mantenir la relació amb el “Grup Polític 1” fins a almenys març de 2022.

Arran de la invasió russa d’Ucraïna, el citat grup de Florida va mantenir contactes repetits amb Ionov i aquest els va manifestar “falsament” que qualsevol suport als ucraïnesos era també “suport al nazisme i al supremacisme blanc”.

Justament aquest dijous, el govern dels EUA va oferir una recompensa de 10 milions de dòlars per qualsevol informació sobre la presumpta ingerència russa en els seus comicis, tant en el passat com en l’actualitat, a uns mesos que se celebrin eleccions de mig mandat al novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA