Política

Deu morts i quinze ferits en un apunyalament múltiple al Canadà

La policia busca dos homes per la matança en tretze llocs diferents del centre del país

El succés ha commocionat els indígenes, la població més empobrida

Almenys deu persones van morir diumenge i quinze més van resultar ferides en un apunyalament múltiple a la província de Saskatchewan, al centre del Canadà, segons va informar la Policia Muntada. En una roda de premsa, una oficial d’aquest cos, Rhonda Blackmore, va dir que les autoritats han identificat els suposats autors de l’atac, Damien Sanderson i Myles Sanderson, de 31 i 30 anys respectivament. Els sospitosos són en parador desconegut i la policia els està buscant.

Segons les primeres investigacions, algunes víctimes van ser agredides de manera intencionada, mentre que d’altres ho van ser de manera arbitrària, tot i que de moment es desconeixen les motivacions dels atacants.

Els apunyalaments es van produir en tretze llocs diferents a les zones de James Smith Cree Nation i de Weldon, a Saskatchewan. La policia va rebre el primer avís d’alerta cap a les 05.40 hora local de diumenge. Els agents van ser informats d’un atac amb arma blanca a James Smith Cree Nation i poc després va començar a rebre un gran nombre d’avisos d’apunyalaments en altres localitzacions.

Els atacs han causat una gran commoció al país, que es pregunta pel motiu de la matança. El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va expressar la seva consternació pel succés. “Els atacs d’avui a Saskatchewan són horrorosos i desoladors. Els meus pensaments estan amb els que han perdut persones estimades i amb els que han resultat ferits”, va declarar Trudeau en un missatge a Twitter. El primer ministre canadenc hi va afegir que el govern està seguint de manera estreta la situació mentre les forces de seguretat intenten localitzar els dos suposats autors dels atacs.

El ministre federal de Relacions Indígenes, Marc Miller, també va assenyalar a través de Twitter que s’ha posat en contacte amb els líders de James Smith Cree Nation per oferir-los tot el suport i assistència que necessitin els pròxims dies.

Per la seva part, les autoritats de James Smith Cree Nation han declarat l’estat d’emergència i han establert dos centres d’operacions d’emergència per “proporcionar suport sanitari a les tres comunitats” de la reserva.

La Policia Muntada del Canadà va explicar en una roda de premsa que els atacs amb arma blanca es van iniciar a primeres hores de diumenge a James Smith Cree Nation, una reserva indígena situada al nord de Saskatchewan i formada per tres comunitats, així com a la localitat de Weldon, a prop d’aquella zona. En total, la policia ha identificat tretze llocs on es van produir atacs amb arma blanca.

Els atacs de Saskatchewan, uns dels més sagnants de la història moderna del Canadà, es mantenen, de moment, sense cap explicació oficial. Els líders indígenes de la zona, però, van assenyalar ahir que el succés podria estar relacionat amb les drogues.

Crida a la precaució

A banda de declarar l’estat d’emergència, els responsables de la regió i les forces de seguretat van demanar als ciutadans col·laboració per enxampar els sospitosos. També els van aconsellar que prenguin precaucions com ara mirar de no sortir de casa, no agafar persones que facin autoestop ni acostar-se a gent que els sembli sospitosa.

La població indígena del Canadà suposa menys del 5% del total del país, on viuen prop de 38 milions de persones. Els pobles autòctons del Canadà registren uns nivells més alts de pobresa i atur i tenen una esperança de vida més baixa.

5
per cent
de la població del Canadà és indígena. L’índex de pobresa és més alt entre la població autòctona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona