Política

Trump tenia a casa dades nuclears d’un país estranger

El ‘Washington Post’ revela que l’expresident tenia a Florida documents secrets amb una “seguretat incerta”

L’FBI ha recuperat aquest any més de 300 arxius classificats de Mar-a-Lago

L’FBI va trobar durant l’escorcoll del mes passat de la casa que l’expresident nord-americà Donald Trump té a Florida un document que descriu les defenses militars d’un govern estranger, incloses les seves capacitats nuclears, segons va publicar ahir el diari The Washington Post. Aquesta troballa confirma, segons el rotatiu, la preocupació que hi ha als serveis secrets dels Estats Units sobre el material classificat que suposadament estava amagat a la propietat de Trump.

En alguns dels documents confiscats es detallen operacions ultrasecretes dels Estats Units tan estretament protegides que molts alts funcionaris de seguretat nacional ni tan sols les coneixen, segons el Washington Post. Només el president, alguns membres del seu gabinet o un funcionari proper a aquest òrgan podrien autoritzar altres funcionaris governamentals a accedir als detalls d’aquests programes secrets.

Els documents sobre operacions top secret requereixen autoritzacions especials per accedir-hi i a alguns només hi tenen accés un grup de persones, es guarden en una instal·lació d’informació compartimentada segura i amb un oficial que la vigila. Aquests documents, però, van estar emmagatzemats a Mar-a-Lago, “amb una seguretat incerta més de divuit mesos” després que Trump deixés la Casa Blanca, segons el Washington Post.

L’FBI ha recuperat aquest any, després de mesos d’intents, més de 300 documents classificats de Mar-a-Lago: 184 en un conjunt de quinze capses enviades a l’Administració Nacional d’Arxius i Registres al gener, 38 més lliurats per un advocat de Trump als investigadors al juny, i més de cent documents addicionals descoberts en l’escorcoll del dia 8 d’agost.

Va ser en aquest últim lot on els funcionaris van trobar la informació sobre la preparació de defensa nuclear d’un govern estranger que les fonts consultades pel Washington Post no van identificar.

Els agents de l’FBI que van escorcollar la casa de Trump buscaven, en part, documents classificats relacionats amb armes nuclears, un objectiu que Trump va qualificar d’“engany”. L’expresident va insinuar que els agents podrien haver deixat proves falses en contra seu. El govern dels Estats Units havia requerit de manera reiterada a Trump que si s’havia emportat de la Casa Blanca documents classificats els lliurés, però l’entorn de l’expresident va respondre amb evasives.

LES FRASES

Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC

La fiscalia presentarà càrrecs contra Bannon

La fiscalia de Nova York té previst presentar càrrecs contra l’ultradretà Steve Bannon, exassessor de l’expresident dels EUA Donald Trump, segons diversos mitjans locals. En un comunicat recollit pel canal NBC, Bannon va reconèixer que les autoritats novaiorqueses tenien previst “presentar càrrecs falsos” contra ell “seixanta dies abans de les eleccions de mig mandat” (previstes per al novembre vinent), tot insinuant que al darrere de la decisió de la fiscalia hi ha motivacions electorals.

El febrer de l’any passat, la fiscalia de Nova York va començar una investigació contra Bannon per un suposat frau a donants per al mur fronterer amb Mèxic, després d’haver estat indultat per Trump hores abans de deixar la Casa Blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona