Política

Institucions, partits i entitats fan la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova

Aragonès encapçala la delegació del govern en l’arrencada dels actes de la Diada

Institucions, partits i entitats reten homenatge Rafael Casanova, qui va ser conseller en cap de Barcelona, quan la ciutat va caure en mans de les tropes borbòniques l’11 de setembre de 1714, en la Guerra de Successió. I ho fan just al punt on va caure ferit aquell 11 de setembre, a l’actual cruïlla entre Ali Bei i Ronda de Sant Pere.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encapçalat l’ofrena floral del govern que ha donat el tret de sortida a les 9h als diversos actes que se celebren durant la Diada Nacional. Després del govern, ha estat el torn del Parlament de Catalunya, encapçalat per la vicepresidenta Alba Vergés, que fa funcions de presidenta arran de la suspensió de Laura Borràs.

En l’ofrena, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès un “pla de xoc” contra la crisi energètica. En concret, ha demanat més polítiques d’habitatge, per promoure les renovaves i per afrontar l’impacte de la inflació. “És el més urgent i espero que això marqui el diàleg i l’inici del curs polític”, ha dit.

Després de l’ofrena, ERC ha demanat “no confondre l’adversari” i acabar amb els “retrets” entre independentistes. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha recordat que l’adversari és l’Estat. Vilalta ha reivindicat la “transversalitat” del moviment independentista, alhora que ha subratllat que la resta d’actors son “companys de viatge”. La dirigent d’Esquerra ha remarcat que els “retrets” “debiliten” el sobiranisme. Desenes de persones han escridassat la delegació d’ERC, encapçalada pel seu president, Oriol Junqueras, durant l’ofrena floral.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha demanat a la ciutadania de Catalunya que mantingui una “resistència activa davant la repressió”. “Cal que ens mantinguem actius i mobilitzats”, ha dit després de l’ofrena del seu partit. També ha avisat que els catalans només guanyaran “la llibertat” si són capaços de “defensar” la seva “llibertat plena”: “Tothom al carrer”.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha apel·lat al respecte i a la “pluralitat de maneres de pensar”. Illa ha afirmat que li agradaria que fos “una Diada del respecte”. “Ens agradaria que es posés de manifest el caràcter de la societat catalana com a acollidora, que suma, que incorpora diferents maneres de pensar”, ha afegit. Finalment, Illa també ha assegurat que Catalunya “necessita un govern que en lloc de barallar-se, governi”.

El president d’UP i En Comú Podem, Jaume Asens, ha demanat “acabar amb la judicialització” del procés. “Que no hi hagi cap polític amenaçat per la presó i que aquesta sigui la última Diada amb líders polítics que no poden tornar a casa seva”, ha dit. Asens també ha reclamat “avenços més tangibles a la taula de diàleg” i un “consens antirepressiu del catalanisme que vagi del PSC a la CUP i que permeti acabar amb un delicte obsolet com el de sedició”.

Els matins i les absències

Els més matiners que han dipositat la corona de flors han estat Mossos, Bombers i Agents Rurals amb el seu conseller, Joan Ignasi Elena, al capdavant. Pocs minuts després els han seguit representats de la Guàrdia Urbana de Barcelona. S’hi espera la presència de membres del Govern i de la Mesa del Parlament, així com de partits polítics excepte la CUP, Cs, Vox i PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ