Política

Guerra fratricida al centre

A l’altra banda de la coalició que lidera les enquestes, la de l’extrema dreta, no han sabut sumar les forces

Renzi i Calenda formen el tercer pol, que fa campanya atacant els demòcrates i suavitzant la figura de Meloni

Ves que això del tercer pol no vulgui dir tenir les mans lliures per poder pactar a banda i banda

Una de les poques certeses invariables en la volàtil política italiana, a part de l’aparença de Silvio Berlusconi, és que la coalició entre l’extrema dreta i l’ex Cavaliere és la favorita en les enquestes des de fa més de tres anys. Primer liderada per Matteo Salvini, després per Giorgia Meloni. Tot aquest temps, però, ha estat insuficient perquè els adversaris unissin forces per intentar derrotar l’extrema dreta. A la pràctica, s’han limitat a xutar la pilota de les eleccions endavant, per endarrerir el moment de la, en teoria, prevista derrota. L’actual llei electoral, pactada entre Matteo Renzi i Berlusconi –cap de files de Força Itàlia–, està dissenyada per perpetuar el bipartidisme, i per això fa pràcticament necessari presentar-se en coalició.

Per ser justos, no es pot dir que Enrico Letta, el secretari del Partit Demòcrata (PD), no hagi intentat enteses àmplies. Ell, que és de tarannà conciliador i que, sobretot, ve de la Democràcia Cristiana, no fa escarafalls als pactes. Va allargar la mà a l’Esquerra-Verds (que han acceptat), als 5 Estrelles, i ho ha fet també a la galàxia de nous petits partits de centre i centredreta, amb Acció de Carlo Calenda al capdavant.

Com ja li va passar quan Matteo Renzi li va robar la cadira de primer ministre, però, Letta sol acabar fent el paper d’un benintencionat a qui li aixequen la camisa. Els 5 Estrelles s’han aprofitat del pacte amb els demòcrates allà on no tenien res a pelar i, a la resta de llocs, com al sud, els han deixat penjats.

El cas de Calenda és més cridaner i tot. Aquest dirigent d’empresa que ha sigut viceministre i ministre de Desenvolupament Econòmic de Letta, Renzi i Paolo Gentiloni, i que s’ha creat un partit a mida, va acceptar l’oferta de pacte d’Enrico Letta.

Això li va donar molta visibilitat: tots els mitjans en parlaven i els votants van assabentar-se que existia el seu partit liberal. Quan ja havia aconseguit prou popularitat, però, i després d’haver mig humiliat Letta fent-li acceptar les seves condicions, es va fer enrere. Per acabar-ho d’arreglar, es va llançar als braços de Renzi, el director entre bastidors de bona part de les maniobres polítiques dels últims anys.

Calenda i Renzi es fan dir el tercer pol. La seva campanya consisteix a atacar el Partit Demòcrata i desdemonitzar Meloni, a qui veuen guanyadora. Així, si Letta diu que hi ha una emergència democràtica perquè els hereus del feixisme són a un pas de guanyar, Calenda respon: “L’única veritable emergència democràtica és aquesta”, referint-se a una notícia sobre mals resultats escolars.

Renzi, per la seva banda, repeteix que Meloni no té relació amb el feixisme. Ves que això del tercer pol no vulgui dir tenir les mans lliures per poder pactar a banda i banda.

9
dies
falten per a les eleccions generals a Itàlia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona