Política

L’extrema dreta monopolitza la campanya electoral italiana

Germans d’Itàlia exigeix que se censurin els dibuixos animats de Peppa Pig per un personatge amb dues mares

Rere els estirabots s’amaga una ideologia perillosa que s’emmiralla en les polítiques d’Orbán a Hongria

L’extrema dreta no només lidera totes les enquestes a Itàlia, sinó que marca el discurs mediàtic d’aquesta atípica campanya electoral. Atípica perquè és estiuenca, no pels protagonistes, que són tots vells coneguts. La campanya es va inaugurar amb la instrumentalització racista per part de Giorgia Meloni d’una violació al mig del carrer a Piacenza. Va publicar a les xarxes el vídeo de la violació denunciant que l’agressor era un home demandant d’asil, amb la intenció de vincular immigració i violència sexual. La víctima va declarar que per culpa de la difusió del vídeo havia estat identificada i això li havia causat un dolor insuportable. No se la veia bé, al vídeo, però se la sentia perfectament. El focus mediàtic no es va centrar en cap moment en la violència masclista contra les dones, sinó a debatre la relació entre seguretat i immigració.

Al cap de poc, un regidor de la Lliga de Florència va publicar un altre vídeo, aquest gravat per ell mateix, en què humiliava una dona gitana i deia que “per no veure-la mai més” calia votar el seu partit. De nou, l’escàndol ha servit perquè Matteo Salvini tingui tots els micròfons encesos reproduint el missatge que volia llançar: que no comparteix les formes del regidor, però sí l’objectiu, que és vincular el poble gitano amb la delinqüència. La resta de partits van a remolc de l’extrema dreta. No han sabut generar temes propis i es passen la campanya comentant les provocacions de l’extrema dreta, demostrant que no han après com funcionen les xarxes ni l’estratègia provocatòria que fa servir la dreta radical populista arreu del món.

L’últim tema que monopolitza la campanya és que Germans d’Itàlia ha demanat a la RAI, la televisió pública, que censuri un capítol de la sèrie de dibuixos animats Peppa Pig en què un dels personatges té dues mares. Ho consideren “inacceptable”.

Mems i acudits

Això ha fet que la xarxa s’ompli de mems i d’acudits sobre Peppa Pig i els Germans d’Itàlia. El que s’ha aconseguit, però, és difondre de forma simpàtica el perillós missatge que s’amaga darrere del que pot semblar, en aparença, un estirabot. La formació hereva del Partit Feixista ja ha explicat que, com la Lliga, si governen prendran de model les polítiques “de família” que Viktor Orbán ha aplicat a Hongria. Unes polítiques que discriminen les dones i que exclouen de la societat les parelles del mateix sexe. Mentrestant, les agressions contra persones LGTBI creixen de forma alarmant a Itàlia, segons les associacions de drets humans.

LA XIFRA

47,1
per cent
dels vots atorguen els sondejos a la coalició de l’extrema dreta i la dreta per a les eleccions.

Rivals dividits i enfrontats

La coalició entre la Lliga, Germans d’Itàlia i Força Itàlia lidera els sondejos per a les eleccions del 25 de setembre amb el 47,2%. Fa més de tres anys que encapçala les enquestes, però la resta de partits no han tingut temps d’organitzar-se per combatre-la. La llei electoral (fruit d’un acord entre Renzi i Berlusconi) beneficia les coalicions, perquè estava pensada per perpetuar el bipartidisme. El Partit Demòcrata (PD) fa una petita coalició amb l’Esquerra i els Verds, però arriben sols al 28%. Renzi, per la seva banda, ha format el “tercer pol” de centre, és a dir, que tant podria pactar amb uns com els altres. Va amb Carlo Calenda, que després de fer creure que pactaria amb Letta es passa la campanya atacant-lo, a ell i al PD. Els 5 Estrelles, o el que queda després de les escissions, cerquen una ideologia i tenen totes les esperances posades al sud, on podrien conquerir llocs clau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona