Política

brasil

Lula suma el suport d’un altre expresident de la Cort Suprema del Brasil

En les últimes setmanes, personalitats dels més diversos sectors socials aliens a l’esquerra han declarat el seu suport al candidat progressista

L’expresident de la Cort Suprema del Brasil José Celso de Mello, que es va jubilar de l’alt tribunal en 2020, ha anunciat aquest dimecres el seu suport a l’exmandatari progressista Luiz Inácio Lula da Silva per a les eleccions del pròxim diumenge.

El suport de Celso de Mello se suma al del també excap del Suprem Joaquim Barbosa, qui en 2007 va dirigir un judici per corrupció contra aliats del llavors president Lula, al qual va declarar el seu vot el dimarts en un vídeo amb fortes crítiques a l’actual governant, l’ultradretà Jair Bolsonaro, que aspira a la reelecció.

En la mateixa línia, Celso de Mello, qui va ser jutge del Suprem durant tres dècades, i ho va presidir entre 1997 i 1999, ha dit en una nota que Bolsonaro ha mostrat “un comportament vulgar, completament incompatible amb la serietat del càrrec que exerceix”. També s’ha referit a Bolsonaro com un “polític menor, sense alçada presidencial, amb un alt coeficient de mediocritat i mancada de respectabilitat política”.

El líder ultradretà va causar “l’efecte pervers de degradar vergonyosament la dignitat del càrrec presidencial” i reduir-lo a “gestos patètics i de clar (i reprovable) desdeny pel règim en què s’estructura l’Estat democràtic de dret”, ha assegurat en la nota.

En els seus últims mesos com a magistrat de la màxima instància judicial del país, Celso de Mello va ser l’encarregat d’una investigació contra l’actual cap d’Estat per la seva suposada interferència il·legal i política en la Policia Federal.

“En respecte a la inviolabilitat del règim democràtic, estic absolutament segur: NO votaré a Jair Bolsonaro!!!. I per aquestes raons el meu vot serà a favor de Lula en la primera volta”, ha conclòs l’exmagistrat.

Lula, que va governar el Brasil entre 2003 i 2010, lidera tots els sondejos publicats fins avui amb una mica més del 45% de les intencions de vot, enfront del 30% atribuït al líder ultradretà, que busca renovar el seu mandat per altres quatre anys.

Diverses enquestes pronostiquen incús un triomf de l’antic dirigent sindical en primera volta, que es faria realitat si supera el 50% dels vots vàlids, exclosos els blancs i nuls.

En les últimes setmanes, personalitats dels més diversos sectors socials aliens a l’esquerra han declarat el seu suport a Lula, candidat d’un ampli front progressista que encapçala el Partit dels Treballadors (PT).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona